Το σωματικό λίπος δεν είναι απαραίτητα κακό. Στην πραγματικότητα, το χρειάζεστε για να επιβιώσετε. Σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία, το σωματικό λίπος όχι μόνο βοηθά στο να διατηρείται το σώμα σας ζεστό, αλλά είναι επίσης απαραίτητο για την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και την παραγωγή σημαντικών ορμονών. Ωστόσο, υπάρχει ένα είδος λίπους που είναι κακό για την υγεία σας και αυτό είναι το σπλαχνικό.

Το σπλαχνικό λίπος είναι ένας τύπος σωματικού λίπους που αποθηκεύεται στην κοιλιακή σας κοιλότητα και τυλίγεται γύρω από τα εσωτερικά σας όργανα, το συκώτι, το στομάχι και τα έντερά σας. Αν και το σπλαχνικό λίπος δεν είναι ορατό, είναι το είδος λίπους που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την υγεία σας, αυξάνοντας την αρτηριακή σας πίεση και τον κίνδυνο εμφάνισης ορισμένων παθήσεων (π.χ. καρδιακές παθήσεις, εγκεφαλικό, διαβήτης, αντίσταση στην ινσουλίνη).

Ένας τρόπος για να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά είναι να κάνετε κάποιες διατροφικές προσαρμογές. Και ένα από τα καλύτερα φαγητά που μπορείτε να φάτε είναι το γιαούρτι.

Γιατί το γιαούρτι μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και βιταμίνη D μπορεί να συνδέονται με λιγότερο σπλαχνικό λίπος. Ως εκ τούτου, το γιαούρτι είναι η κορυφαία τροφή που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας εάν θέλετε να μειώσετε το λίπος στην κοιλιά σας.

Ένα από τα μεγαλύτερα οφέλη που σας προσφέρει είναι η πρωτεΐνη του.

Το γιαούρτι περιέχει συνήθως 20-23 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 1 φλιτζάνι και η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε πρωτεΐνες μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της πείνας, καθώς προάγει το αίσθημα κορεσμού. Επίσης, είναι λιγότερο πιθανό να φάτε υπερβολικά όταν έχετε πρωτεΐνη στα γεύματα και τα σνακ σας.

Η πρωτεΐνη απαιτεί επίσης περισσότερο χρόνο για την πέψη και τον μεταβολισμό της, βοηθώντας σας έτσι να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερη ώρα. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν επίσης ότι η υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης συνδέεται με χαμηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος, μικρότερη περίμετρο μέσης και καλύτερα επίπεδα HDL (καλής) χοληστερίνης.

Επιπλέον, το γιαούρτι περιέχει προβιοτικά, τα οποία βοηθούν στην υποστήριξη ενός υγιούς μικροβιώματος του εντέρου.

Τι να προσέξετε

Προτιμήστε σκέτο γιαούρτι, χωρίς προσθήκη σακχάρων. Τα γιαούρτια με γεύσεις και τα επιδόρπια γιαουρτιού τείνουν να περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, η οποία δεν θα βοηθήσει στη μείωση του σπλαχνικού λίπους. Μάλιστα, τα άτομα που τρώνε περισσότερη πρόσθετη ζάχαρη τείνουν να έχουν περισσότερο σπλαχνικό λίπος, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Για έξτρα γεύση μπορείτε να προσθέσετε στο γιαούρτι σας βρώμη, μύρτιλα, σμέουρα, κομμάτια μήλου και κανέλα.