Περισσότεροι από τους μισούς από τους 236 εκατομμύρια ανθρώπους που έχουν διαγνωστεί με covid-19, παγκοσμίως από τον Δεκέμβριο του 2019 θα εμφανίσουν συμπτώματα αφού αναρρώσουν, γνωστό και ως long covid, έως και έξι μήνες μετά την ανάρρωσή τους, σύμφωνα με τους ερευνητές του Penn State College of Medicine.

Κατά τη διάρκεια της ασθένειας, οι περισσότεροι εμφανίζουν συμπτώματα, όπως κόπωση, δυσκολία στην αναπνοή, πόνο στο στήθος, πόνο στις αρθρώσεις και απώλεια γεύσης ή και όσφρησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι ενήλικες, καθώς και τα παιδιά, μπορεί να εκδηλώσουν ποικίλα ζητήματα υγείας για έξι μήνες ή και περισσότερο μετά την ανάρρωσή τους από την covid-19.

1 στους 2 με μακροχρόνια covid-19

Οι ερευνητές διεξήγαγαν συστηματική ανασκόπηση 57 μελετών που περιελάμβαναν δεδομένα από 250.351 μη εμβολιασμένους ενήλικες και παιδιά που είχαν διαγνωστεί με covid-19 από τον Δεκέμβριο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2021. Μεταξύ αυτών που μελετήθηκαν, το 79% νοσηλεύτηκε.

Η διάμεση ηλικία των ασθενών ήταν 54 και η πλειονότητα των ατόμων (56%) ήταν άνδρες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν την υγεία των ασθενών μετά την νόσηση κατά τη διάρκεια τριών διαστημάτων ανά μήνα (βραχυπρόθεσμα), δύο έως πέντε μήνες (ενδιάμεση διάρκεια) και έξι ή περισσότερους μήνες (μακροπρόθεσμα).

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα άτομα που ανέρρωσαν αντιμετώπισαν μια σειρά υπολειπόμενων προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. Γενικά, αυτές οι επιπλοκές επηρέασαν τη γενική ευεξία, την κινητικότητά του ή τα συστήματα οργάνων του.

Ποια είναι τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα

Συνολικά, ένας στους δύο ασθενείς που ανέρρωσαν παρουσίασε συμπτώματα μακροχρόνιας covid-19. Τα ποσοστά παρέμειναν σε μεγάλο βαθμό σταθερά από ένα μήνα έως έξι ή περισσότερους μήνες μετά την αρχική τους ασθένεια.

Οι ερευνητές σημείωσαν διάφορες τάσεις μεταξύ των ατόμων με long covid, όπως:

Γενική ευεξία

Περισσότεροι από τους μισούς ανέφεραν απώλεια βάρους, κόπωση, πυρετό ή πόνο.

Κινητικότητα

Περίπου ένας στους πέντε παρουσίασε μείωση της κινητικότητας.

Νευρολογικά ζητήματα

Σχεδόν ένας στους τέσσερις αντιμετώπισε δυσκολία συγκέντρωσης.

Διαταραχές ψυχικής υγείας

Σχεδόν ένας στους τρεις διαγνώστηκε με γενικευμένες αγχώδεις διαταραχές.

Ζητήματα με τους πνεύμονες

Έξι στους δέκα εμφάνισαν ανωμαλία στην απεικόνιση του θώρακα και περισσότεροι από το ένα τέταρτο των ασθενών είχαν δυσκολία στην αναπνοή.

Καρδιαγγειακά προβλήματα

Ο πόνος στο στήθος και οι αίσθημα παλμών ήταν μεταξύ των κοινώς αναφερόμενων καταστάσεων.

Δερματικές παθήσεις

Σχεδόν ένας στους πέντε παρουσίασε απώλεια μαλλιών ή εξανθήματα.

Πεπτικά ζητήματα

Ο πόνος στο στομάχι, η έλλειψη όρεξης, η διάρροια και ο έμετος ήταν μεταξύ των κοινώς αναφερόμενων ζητημάτων.