Οι πιο απολαυστικές στιγμές της ημέρας είναι εκείνες που αφιερώνουμε στον εαυτό μας. Μια από αυτές είναι η περιποίηση της επιδερμίδας, όχι όμως όταν την κάνουμε αναγκαστικά, αλλά όταν την αντιμετωπίζουμε ως τελετουργία, όπως κάνουν οι ασιατικοί λαοί, με πρωταγωνίστριες τις πλέον skin experts Κορεάτισσες.

Τι απειλεί την επιδερμίδα μας τον χειμώνα

Κάθε μέρα το υδρολιπιδικό φιλμ της δέχεται επιθέσεις χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, με αποτέλεσμα να φαίνεται θαμπή, άτονη, με συμπτώματα ξηρότητας και αφυδάτωσης, ακόμα και κνησμό. Μερικές από αυτές τις επιθέσεις που συμβαίνουν τον χειμώνα οφείλονται στους παρακάτω παράγοντες:

* Οι ακατάλληλες καθαριστικές συνθέσεις που απογυμνώνουν την επιδερμίδα από τα λιπίδιά της και διαταράσσουν το μικροβίωμά της.

*Η επαφή με συνθετικά υφάσματα και η τριβή με τα ρούχα.

* Το κρύο, ο κλιματισμός και ο ξηρός αέρας.

* Ο χρόνος που περνάει αναπόφευκτα μειώνει τη σφριγηλότητα και τη λάμψη του.

Αρα η σωστή ενυδάτωση της επιδερμίδας και κυρίως της εξωτερικής στιβάδας είναι η βασική προϋπόθεση ώστε να διατηρείται φωτεινή και νεανική, χωρίς την αίσθηση «τραβήγματος» που συνήθως προκαλούν οι χαμηλές θερμοκρασίες.

Ενα, δύο, τρία…

Τα βήματα της χειμωνιάτικης περιποίησής μας από την κορυφή… ως τα πέλματα

1. Καθαριότητα

Είναι η πρώτη και σημαντικότερη κίνηση για την περιποίηση του δέρματος. Ωστόσο, αποφεύγουμε τα συχνά και μεγάλα σε διάρκεια αφρόλουτρα. Παραμένοντας σε νερό υψηλής θερμοκρασίας για πολλή ώρα αυξάνεται η πιθανότητα αφυδάτωσης της επιδερμίδας. Ετσι προτιμάμε να κάνουμε ντους και περιορίζουμε το αφρόλουτρο σε μία φορά την εβδομάδα. Για να εκμεταλλευτούμε τα χαλαρωτικά οφέλη του, διαλύουμε σε χλιαρό νερό ενδυναμωτικά άλατα και μένουμε στην μπανιέρα το πολύ 20 λεπτά.

*Διαλέγουμε τα κατάλληλα αφρόλουτρα που είναι συμβατά με το δέρμα μας

Για τον καθαρισμό μας επιλέγουμε την κατάλληλη σύνθεση που σέβεται το pH μας και είναι πλούσια σε ενυδατικούς και μαλακτικούς παράγοντες, χωρίς σάπωνες. Εκτός του ότι προσφέρουν ένα αποτελεσματικό μπάνιο, δημιουργούν μια ασπίδα προστασίας ενάντια στην ξηρότητα.

Επίσης, ανάλογα με την ώρα που κάνουμε ντους, μπορούμε να διαλέξουμε το καθαριστικό μας: Εκείνο που έχει άρωμα εσπεριδοειδών και τζίντζερ θα μας χαρίσει ευεξία και τόνωση το πρωί. Αντίθετα, αυτό που αναδίνει νότες βανίλιας, λεβάντας και χαμομηλιού είναι ιδανικό για το τέλος της ημέρας, γιατί συμβάλλει στην καλύτερη ποιότητα του ύπνου μας.

Προσοχή: Αν μετά το ντους νιώθουμε κνησμό ή αίσθηση «τραβήγματος», τότε αντικαθιστούμε άμεσα το καθαριστικό μας με κάποιο χωρίς σαπούνι, γιατί δεν ταιριάζει στο pH της επιδερμίδας μας.

2. Απολέπιση

Η απαραίτητη κίνηση για την ανανέωση της επιδερμίδας και την απαλλαγή της από τα νεκρά κύτταρα. Είναι μια κίνηση που συνήθως παραλείπουμε, όμως είναι πολύ σημαντική για να ανοίξουν οι πόροι και να απομακρυνθούν τα νεκρά κύτταρα που βρίσκονται στην εξωτερική στιβάδα αλλά και οι τοξίνες. Με την απολέπιση το δέρμα αναζωογονείται και αποκτά λεία όψη και παράλληλα ευνοείται η αποτελεσματική απορρόφηση της ενυδατικής κρέμας.
Η συχνότητα απολέπισης ποικίλλει. Τον χειμώνα αφιερώνουμε λίγα λεπτά μία φορά την εβδομάδα ή μία φορά κάθε δέκα μέρες, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας.

*Το απολεπιστικό μας

Μετά το ντους εφαρμόζουμε σε νωπή επιδερμίδα μια σύνθεση scrub με έλαια και άλατα που θα διώξει τα νεκρά κύτταρα και θα την αφήσει απαλή και λεία, έτοιμη να υποδεχτεί την καλλυντική θρεπτική κρέμα που θα ακολουθήσει. Παράλληλα, οι κυκλικές κινήσεις μασάζ που κάνουμε από κάτω προς τα πάνω θα τονώσουν τη λέμφο και θα διεγείρουν την απομάκρυνση των τοξινών.

Εναλλακτικά χρησιμοποιούμε μια ειδική βούρτσα σώματος σε στεγνό δέρμα πριν από το ντους.

3. Ενυδάτωση και θρέψη

Μετά την απολέπιση ξεπλένουμε με χλιαρό νερό, σκουπιζόμαστε απαλά και εφαρμόζουμε ένα ενυδατικό γαλάκτωμα. Αν έχουμε ξηρή ή αφυδατωμένη επιδερμίδα, προτιμάμε μια πλουσιότερη κρέμα με υφή βουτύρου. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε θρέψη και αναζωογόνηση στο δέρμα προστατεύοντάς το από την ξηρότητα, την απώλεια ελαστικότητας και τη χαλάρωση.

Αν θέλουμε να εξασφαλίσουμε τη μέγιστη θρέψη, εφαρμόζουμε κάθε βράδυ μετά το ντους ένα έλαιο ή ένα σύμπλεγμα φυτικών ελαίων που αποτελούν πλούσια φυσική πηγή βιταμινών, μετάλλων, λιπαρών οξέων Ω3, Ω6 και Ω9. Αρκεί η επάλειψη στα επίμαχα σημεία με κυκλικές κινήσεις και ελαφρύ μασάζ μέχρις ότου να απορροφηθεί.

Τέλος, όπως έχει αποδειχτεί στατιστικά, η φροντίδα κατά της κυτταρίτιδας και του τοπικού πάχους είναι πιο αποδοτική όταν γίνεται όλον τον χρόνο και όχι μόνο κάθε άνοιξη και καλοκαίρι. Ετσι την ώρα της ενυδάτωσης εφαρμόζουμε στις επίμαχες περιοχές εξειδικευμένες καλλυντικές συνθέσεις που στοχεύουν στην καταπολέμηση της «φλούδας πορτοκαλιού» και στη λείανση της υφής του δέρματος.

*Ο ρόλος του μασάζ

Εκτός του ότι μας βοηθάει να χαλαρώσουμε, επιταχύνει την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το δέρμα, ανακουφίζει τους μυς, διεγείρει την κυκλοφορία του αίματος και συμβάλλει στο ξεπρήξιμο και στην αποτοξίνωση.

4. Περιποίηση στις φτέρνες

Οι παράγοντες που οδηγούν στην έντονη ξηρότητα και στα σκασίματα είναι πολλοί, όμως η κατάλληλη συστηματική φροντίδα μπορεί να μας χαρίσει απαλά και λεία πέλματα όλον τον χρόνο.

– Για να διώξουμε τις σκληρύνσεις: Μετά το ντους και πριν κοιμηθούμε τρίβουμε τα πέλματά μας με μια ράσπα, τα ξεπλένουμε και στη συνέχεια απλώνουμε μια σύνθεση με σαλικυλικό οξύ που απολεπίζει ήπια και με σούπερ θρεπτικούς και ενυδατικούς παράγοντες, όπως ουρία και υαλουρονικό οξύ. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία κάθε βράδυ μέχρι να εξαφανιστούν οι σκληρύνσεις.

– Για να προλάβουμε τη δημιουργία νέων: Κάθε βράδυ, αφού ενυδατώσουμε το σώμα μας, εφαρμόζουμε μια ειδική κρέμα στις φτέρνες. Σαν ειδική θεραπεία, μία με δύο φορές την εβδομάδα, αφού απλώσουμε την κρέμα, φοράμε βαμβακερά καλτσάκια και πέφτουμε για ύπνο. Η ζεστή θερμοκρασία για αρκετές ώρες θα βοηθήσει την κρέμα να εισχωρήσει καλύτερα, με αποτέλεσμα το πρωί να έχει μετατραπεί σε εξαιρετικά απαλή.

Το ότι έχουμε ήδη βγάλει από την ντουλάπα μας τα χειμωνιάτικα ρούχα που θα καλύψουν το δέρμα μας και θα μας προστατεύσουν από το κρύο δε σημαίνει ότι πρέπει να επαναπαυτούμε και να παραμελήσουμε το δέρμα μας εφόσον δεν εκτίθεται σε κοινή θέα. Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, θα τονώσουμε την αυτοπεποίθησή μας, την ψυχολογία μας και θα είμαστε σε φόρμα κάθε εποχή όλον τον χρόνο.