Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να δώσουμε τέλος στην πανδημία είναι να κατανοήσουμε πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός και ποιοι είναι οι παράγοντες που αυξάνουν κατακόρυφα τον κίνδυνο μόλυνσης. Πολλά είναι τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε κατά του ιού, η χρήση μάσκας, η κοινωνική απόσταση και η παραμονή στο σπίτι όταν αισθανόμαστε ακόμα και ήπια συμπτώματα όπως πονόλαιμος, βήχας, καταρροή ή και πόνοι στο σώμα.

Πώς μεταδίδεται ο κορωνοϊός;

Οι ειδικοί εξηγούν: «Όταν ένα άτομο που έχει ήδη μολυνθεί από τον κορωνοϊό και βήχει, φτερνίζεται ή απλά μιλάει, ταγονίδια ή μικροσκοπικά σωματίδια που ονομάζονται αερολύματα μεταφέρουν τον ιό στον αέρα από τη μύτη ή το στόμα του.

Για αυτό συνιστούν την χρήση της μάσκας αλλά και την κοινωνική αποστασιοποίηση προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος εισπνοής μολυσμένων αερολυμάτων και ως εκ τούτου να μπει «φρένο» στην μετάδοση της νόσου.

#1 Κοινωνικές συναναστροφές

Καθώς πλησιάζουν γρήγορα οι γιορτές, πολλοί άνθρωποι θα θέλουν να παρευρεθούν σε μεγάλες συγκεντρώσεις και να αλληλεπιδράσουν με άτομα εκτός του πολύ στενού κύκλου τους, όπως τα άτομα που μένουν στο ίδιο σπίτι. Ωστόσο, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι πρακτική που αυξάνει τον κίνδυνο, καθώς οι άνθρωποι μπορούν ενδεχομένως να προσβληθούν από τον ιό.

Το να παρευρίσκεστε σε εκδηλώσεις με πολλά μέλη εκτός του στενού σας κύκλου, είναι βασικός κίνδυνος ειδικά την περίοδο των γιορτών και της Πρωτοχρονιάς.

#2 Βρίσκεστε κοντά

Ένας από τους πιθανότερους τρόπους που μπορεί κανείς να μολυνθεί από κορωνοϊό είναι να βρεθεί σε στενή επαφή με άτομο που έχει ήδη μολυνθεί. Για αυτόν τον λόγο, οι ειδικοί προτείνουν να περιορίζουμε τις συναναστροφές μας στις απολύτως απαραίτητες και με άτομα που ήδη γνωρίζουμε.

Μια καλή ιδέα, σύμφωνα με τους ειδικούς, θα ήταν να συναναστρέφεστε με άτομα όπου γνωρίζετε το επίπεδο εμβολιασμού τους ή εάν έχουν νοσήσει στο παρελθόν.

#3 Μεγάλοι εσωτερικοί δημόσιοι χώροι

Με τον υδράργυρο να πέφτει, οι περισσότεροι άνθρωποι συναντούν οικογένεια και φίλους σε δημόσιους χώρους, αλλά και αυτός αποτελεί ένα παράγοντα αυξημένου κινδύνου για πιθανή μόλυνση. Για αυτό οι ειδικοί προτείνουν να αποφύγετε μεγάλους εσωτερικούς χώρους, όπου συγχρωτίζονται πολλά άτομα που δεν φορούν μάσκα.