Όταν τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα πέφτουν κάτω από το 30%, στο σπίτι ή στο γραφείο, τότε αυξάνεται ο κίνδυνος αρκετών προβλημάτων υγείας.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορεί να επηρεάσει ο ξηρός αέρας την υγεία σας  και τι μπορείτε να κάνετε για να προστατευθείτε.

Αναπνευστικές παθήσεις

Σύμφωνα με ειδικούς γιατρούς, τα συμπτώματα του άσθματος, ιδιαίτερα οι σπασμοί, μπορούν να επιδεινωθούν από τον κρύο, ξηρό αέρα. Τα συμπτώματα της βρογχίτιδας, της ιγμορίτιδας και άλλων αναπνευστικών ασθενειών μπορούν επίσης να επιδεινωθούν εάν περνάτε πολύ χρόνο σε περιβάλλον με υπερβολικά ξηρό αέρα.

Πονόλαιμος

Όσο χαμηλότερη είναι η θερμοκρασία και η υγρασία του αέρα, τόσο περισσότερο πόνο και ερεθισμό θα έχετε στο λαιμό. Αν λοιπόν ξυπνάτε μέσα στη νύχτα και δυσκολεύεστε να καταπιείτε, ελέγξτε τα επίπεδα υγρασίας και θερμοκρασίας στο σπίτι σας.

Ερεθισμός των ματιών

Εάν εργάζεστε σε περιβάλλον γραφείου όπου ο κλιματισμός διατηρεί την υγρασία χαμηλή, ο ξηρός αέρας μπορεί να επηρεάσει το δακρυϊκό φιλμ που προστατεύει τον κερατοειδή σας. Η ύπαρξη ξηρού αέρα επιδεινώνει τα προβλήματα λόγω υπέρχρησης οθονών, όπως κοκκίνισμα και πόνος, επιπεφυκίτιδα και σε σοβαρότερες περιπτώσεις κερατίτιδα.

Ξηροδερμία και δερματίτιδα

Σύμφωνα με ερευνητές, ο ξηρός αέρας των εσωτερικών χώρων, ειδικά τα κλιματιζόμενα περιβάλλοντα, μπορεί να οδηγήσει σε τραχύ, ξηρό δέρμα. Ο ξηρός αέρας μπορεί επίσης να επιδεινώσει τα συμπτώματα του εκζέματος και της ατοπικής δερματίτιδας.

Αιμορραγίες από τη μύτη

Οι ρινορραγίες είναι συχνό αποτέλεσμα του ξηρού αέρα. Ενώ οι ρινορραγίες είναι πιο συχνές κατά τους χειμερινούς μήνες όταν τα σπίτια και τα γραφεία θερμαίνονται, μπορεί να εμφανιστούν οποιαδήποτε εποχή όπου η υγρασία του εσωτερικού αέρα είναι χαμηλή.

Υψηλότερα επίπεδα στρες

Το να περνάτε παρατεταμένες περιόδους σε πολύ ξηρό εσωτερικό αέρα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα άγχους σας. Σύμφωνα με έρευνα, ο ξηρός αέρας αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς κι επηρεάζει αρνητικά τον ύπνο σας.

Αφυδάτωση

Το να περνάτε μεγάλες περιόδους σε πολύ ξηρό εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να εξαντλήσει τα επίπεδα υγρών του σώματός σας. Η συγκέντρωση ούρων είναι ένας χαρακτηριστικός βιοδείκτης αφυδάτωσης.

Κίνδυνος μόλυνσης

Τα κλινικά στοιχεία υποδεικνύουν ότι ο ξηρός, θερμαινόμενος αέρας μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης γρίπης, ακόμη και πνευμονίας, παρατείνοντας τη ζωή των ιών. Επιπλέον, μπορεί να επηρεάσει την ικανότητά σας να καταπολεμάτε τις ιογενείς λοιμώξεις αποδυναμώνοντας και μειώνοντας τη ρινική βλέννα σας – μέρος της φυσικής άμυνας του σώματός σας έναντι αυτών των μικροβίων.

Για να διατηρήσετε ένα υγιές περιβάλλον, συνιστάται να διατηρείτε τα επίπεδα υγρασίας στους κλειστούς χώρους από 30% έως 50%. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν υγραντήρα, να περιορίσετε το ζεστό ντους και να χρησιμοποιήσετε ενυδατικές λοσιόν, βάλσαμα και σπρέι για να λιπάνετε το δέρμα, τα χείλη και τα ιγμόρειά σας.

Εάν συνεχίσετε να αντιμετωπίζετε προβλήματα υγείας μετά την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών, μπορεί να θέλετε να επικοινωνήσετε με το γιατρό σας για να αποκλείσετε τυχόν υποκείμενες καταστάσεις υγείας.