Η μετακόμιση δεν είναι εύκολη υπόθεση. Από τη βαρετή, κουραστική διαδικασία του πακεταρίσματος, μέχρι τα αγαπημένα αντικείμενα που μοιραία σπάνε ή χάνονται κατά τη μεταφορά, δεν υπάρχουν και πολλά πράγματα που την κάνουν ευχάριστη. Όταν, όμως, στην εξίσωση συμπεριλαμβάνονται και παιδιά (ειδικά νηπιακής ηλικίας), το επίπεδο δυσκολίας εκτοξεύεται. Το μεγαλύτερο πρόβλημα; Τα παιδιά έχουν τεράστια ανάγκη από τη ρουτίνα τους και οι μεγάλες αλλαγές μπορεί να επηρεάσουν την ψυχολογία και τη συμπεριφορά τους. Για αυτό και είναι σημαντικό να ξεκινήσετε με πλάνο.

Μείνετε στα απολύτως απαραίτητα

Αν εγκαταλείπετε τη μέχρι τώρα κατοικία σας με σκοπό να μετακομίσετε σε ένα σπίτι που να σας ταιριάζει περισσότερο, ίσως μπείτε στον πειρασμό να μιλήσετε για αυτό στο μικρό σας και να το κάνετε μέρος του ενθουσιασμού.

Ωστόσο, μην αρχίσετε να υπόσχεστε τεράστια μπαλκόνια ή κήπο πριν υπογραφούν τα συμβόλαια. Το μόνο που θα καταφέρετε, είναι να του δημιουργήσετε πρόωρα άγχος – ή σύγχυση, σε περίπτωση που τα πλάνα σας δεν ευοδωθούν.

Κάντε τη ζωή σας πιο εύκολη

Ένα από τα πιο κουραστικά πράγματα σε μια μετακόμιση, είναι η… περιοδεία από υποψήφιο σπίτι σε υποψήφιο σπίτι. Δεν χρειάζεται να κάνετε τη ζωή σας ακόμη πιο δύσκολη. Αν έχετε τη δυνατότητα, αφήστε το μικρό σας με τους παππούδες ή με κάποια babysitter. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, θυμηθείτε τα εξής:

  • Κλείστε ραντεβού με τον μεσίτη για κάποια ώρα στην οποία το νήπιο θα είναι ξεκούραστο, χορτάτο και ευδιάθετο. Για τους περισσότερους γονείς αυτό σημαίνει αργά το πρωί ή νωρίς το απόγευμα.
  • Έχετε μαζί σας τα κατάλληλα παιχνίδια. Κάτι ελαφρύ (ώστε να μπορεί να το μεταφέρει μόνο του) και αθόρυβο (ώστε να μπορείτε να συνεννοηθείτε με το άτομο που σας δείχνει το σπίτι) είναι ιδανική επιλογή.
  • Βεβαιωθείτε πως είστε προετοιμασμένοι. Έχετε μαζί σας πάνες, μωρομάντηλα και αλλαξιές, ώστε τίποτα να μην σας αναγκάσει να φύγετε τρέχοντας.
  • Αφήστε το… έξω. Αν έχει λιακάδα, μπορείτε να δείτε το σπίτι σε βάρδιες, όσο εκείνο παίζει με τον έναν από τους δυο σας σε κάποιο κοντινό πάρκο ή παιδική χαρά. Όχι, δεν χρειάζεται να δει το δωμάτιό του.

Διατηρήστε μια υποτυπώδη σταθερότητα

Η μετακόμιση είναι βέβαιο πως θα το αναστατώσει. Η προετοιμασία της, όμως, μπορεί να γίνει με πολύ μεγαλύτερη ηρεμία. Μην αφήσετε το χάος των ημερών να σας οδηγήσει σε χαλάρωση των κανόνων ή σε αλλαγές στο πρόγραμμα του παιδιού.

Ιδανικά, αφήστε για το τέλος όλα τα σημεία του σπιτιού που είναι «κομβικά» για το νήπιο. Για παράδειγμα, καλό είναι να τρώει και να κοιμάται στο ίδιο μέρος με πριν.

Στο τέλος, θα συνηθίσει στην αλλαγή – και δεν αποκλείεται να κατενθουσιαστεί με το καινούργιο του δωμάτιο. Ως τότε, κάνοντας υπομονή και φροντίζοντας να του δημιουργείτε την αίσθηση ασφάλειας που χρειάζεται, θα εξασφαλίσετε ότι το διάστημα που θα μεσολαβήσει θα είναι όσο πιο ανώδυνο γίνεται.