Διαλέγετε με προσοχή τις καλλυντικές συνθέσεις που εφαρμόζετε στο δέρμα σας, ακολουθείτε σχολαστικά μια skincare ρουτίνα κάθε πρωί και βράδυ και γενικά κάνετε ό,τι περνάει από το χέρι σας προκειμένου να έχετε μια υγιή και λαμπερή επιδερμίδα. Έχετε αναρωτηθεί όμως τι προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ στο δέρμα σας;

Το να πιείτε ένα ποτό την περίοδο των γιορτών φυσικά δεν πρόκειται να φθείρει το δέρμα σας, αν όμως έχετε αρχίσει να σκέφτεστε ότι θέλετε να περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ, η υγεία του δέρματός σας πρέπει να αποτελεί ένα έξτρα κίνητρο.

Το αλκοόλ αποτελεί τοξίνη για τον οργανισμό, βλάπτοντας ειδικά το συκώτι. Και αυτό το όργανο είναι στενά συνδεδεμένο με τη λειτουργία του δέρματός σας, οπότε αν το ήπαρ σας αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα, θα εμφανιστεί στο δέρμα σας.

Πώς επηρεάζει η κατανάλωση αλκοόλ το δέρμα σας

Αφυδάτωση

Το αλκοόλ αφυδατώνει το δέρμα σας, όπως η θερμότητα του ήλιου απορροφά την υγρασία από την άμμο. Η κατανάλωση αλκοόλ τείνει να προκαλεί έξαψη στους περισσότερους ανθρώπους, ενώ επίσης λειτουργεί ως διουρητικό και έτσι προκαλεί αφυδάτωση. Παράλληλα, φαίνεται να εμποδίζει την παραγωγή της αγγειοπιεσίνης, της ορμόνης που ρυθμίζει τη λειτουργία των νεφρών.

Ακμή

Τα υψηλά επίπεδα αλατιού και ζάχαρης στο ποτό σας μπορεί να διεγείρουν την ορμόνη IGF-1, η οποία προκαλεί υπερβολική παραγωγή σμήγματος στο δέρμα σας. Συνδυάστε αυτό με τα αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης που προκαλούν φλεγμονή και έχετε τη συνταγή για ακμή.

Φλεγμονή

Έχετε σκεφτεί ποτέ ότι το αγαπημένο σας κοκτέιλ είναι υπερβολικά νόστιμο για να είναι υγιεινό; Σωστά υποπτεύεστε. Οι υπερβολικοί υδατάνθρακες και η πρόσθετη ζάχαρη μπορούν να οδηγήσουν σε φλεγμονή, ενώ το αλάτι μπορεί να οδηγήσει σε φούσκωμα. Κάπως έτσι προκύπτουν οι σακούλες και οι μαύροι κύκλοι κάτω από τα μάτια σας μετά από μια νύχτα έξω.

Πρόωρη γήρανση

Όταν πίνετε αλκοόλ, αυξάνετε τις πιθανότητες βλάβης των κυττάρων σας και γήρανσης του δέρματός σας. Η αφυδάτωση αποδυναμώνει τον επιδερμικό φραγμό του δέρματος, κάτι το οποίο μπορεί να επιτρέψει στους περιβαλλοντικούς παράγοντες να προκαλέσουν ζημιά. Μειώνει επίσης τα αποθέματα βιταμίνης Α στο ήπαρ σας. Η βιταμίνη Α  είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που (μεταξύ άλλων) προστατεύει το δέρμα σας από φαινόμενα όπως η ρύπανση.