Πολλές φορές τα παιδιά που είναι από τη φύση τους ονειροπόλα μπορεί να δημιουργούν την εντύπωση ότι επιλέγουν να μη δίνουν προσοχή ή ότι έχουν αδυναμία συγκέντρωσης. Στην πραγματικότητα, όταν τα παιδιά περνούν χρόνο ονειροπολώντας, αναπτύσσουν δεξιότητες και αφιερώνουν χρόνο για να ανακαλύψουν τον εαυτό τους, κάτι που μπορεί να μην συμβεί με την ίδια ευκολία αν δεν υπάρχει χρόνος για να περιπλανηθεί το μυαλό τους και να ξεφύγει από την πραγματικότητα.

Με το άγχος που έχουν τα παιδιά στη ζωή τους, μερικές φορές χρειάζεται να ξεφύγουν από τις ανησυχίες τους και να βρουν ηρεμία. Η ονειροπόληση τα βοηθάει σε αυτό αλλά και σε πολλά παραπάνω.

Πώς ωφελεί η ονειροπόληση τα παιδιά;

*Προάγει τη δημιουργικότητά τους

Μερικές φορές, όταν επικεντρώνεστε σε μια συγκεκριμένη εργασία, είναι δύσκολο να προκύψουν νέες ιδέες. Ως εκ τούτου, το να αφήσετε το μυαλό σας να περιπλανηθεί μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεται για να βρείτε έμπνευση. Σύμφωνα με το Behavioral Scientist, όταν οι άνθρωποι ονειρεύονται πράγματα που έχουν νόημα για αυτούς, είναι πιο πιθανό να είναι δημιουργικοί.  Μάλιστα, τα παιδιά που έχουν μερικές από τις πιο δημιουργικές ιδέες μπορεί να αφιερώνουν χρόνο στην ονειροπόληση για να αντλήσουν έμπνευση. Έτσι, ίσως θα έπρεπε να τους επιτραπεί να απομακρυνθούν από την πραγματικότητα για λίγες στιγμές για να δουν ποιες ιδέες έχει ο εγκέφαλός τους.

*Ενισχύει τη συγκέντρωσή τους

Σύμφωνα με το Pediatric Safety, όταν τα παιδιά είχαν μια περίοδο «εσωτερικού προβληματισμού» κατά τη διάρκεια της σχολικής ημέρας, μπορούσαν να τα πάνε καλύτερα στις εξετάσεις, να εστιάσουν περισσότερο στην τάξη και να σχεδιάσουν πιο αποτελεσματικά πώς να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους. Αν και η ονειροπόληση ακούγεται σαν έννοια αντίθετη της συγκέντρωσης, μερικές φορές, ο εγκέφαλος λαμβάνει πάρα πολλές πληροφορίες ταυτόχρονα και μπορεί να χρειάζεται να εστιάσει σε κάτι διαφορετικό. Επομένως, εάν τα παιδιά δεν κοιτούν τον δάσκαλο και δεν φαίνεται να δίνουν την πλήρη προσοχή τους, θα πρέπει να τους δοθεί το πλεονέκτημα της αμφιβολίας. Μπορεί απλώς να συγκεντρώνονται με διαφορετικό τρόπο, ακούγοντας την παράδοση αλλά χωρίς να έχουν στρέψει το βλέμμα τους στον δάσκαλο.

*Τους δίνει την ευκαιρία να μάθουν καλύτερα τον εαυτό τους

Καθώς μεγαλώνουν, τα παιδιά αντιλαμβάνονται τι δουλειές κάνουν οι γονείς τους και οι γονείς των συμμαθητών τους και αρχίζουν να αναρωτιούνται τι θέλουν να κάνουν τα ίδια στο μέλλον. Τα παιδιά που έχουν πλούσιες ονειροπολήσεις ξοδεύουν ένα μεγάλο μέρος αυτών οραματιζόμενα τι είναι αυτό που θέλουν να κάνουν στη ζωή τους. Τα παιδιά που ονειροπολούν μπορεί να βρουν τον εαυτό τους να βιώνει «δημιουργική οπτικοποίηση». Αυτό σημαίνει ότι φαντάζονται τον εαυτό τους σε διαφορετικούς ρόλους και ανακαλύπτουν τι τους αρέσει. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί όταν τα παιδιά δεν ονειροπολούν. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να έχουν τον χρόνο να φαντάζονται πόσο λαμπρό θα είναι το μέλλον τους.