Η περίοδος των εορτών είναι μια περίοδος χαράς, ξενοιασιάς και διακοπών και είθισται κάθε είδους δίαιτα να παραμερίζεται. Το σημαντικό είναι να απολαμβάνουμε το φαγητό χωρίς άγχος και τύψεις. Υπάρχουν έξυπνα tips που θα μας βοηθήσουν να περιορίσουμε τις ατασθαλίες και να αποφύγουμε τα περιττά κιλά.

Προλάβετε την πείνα σας

Αν είστε καλεσμένοι για δείπνο, μη μείνετε νηστικοί το πρώτο μισό της μέρας. Το αποτέλεσμα θα είναι ένα αίσθημα ανεξέλεγκτης πείνας και η υπερκατανάλωση φαγητού. Αυτό που θα καταφέρετε προκειμένου να φυλάξετε τις θερμίδες για το μεσημεριανό ή το βραδινό φαγοπότι είναι να πεινάτε ακόμα περισσότερο, με αποτέλεσμα να φάτε περισσότερο.

Σε ένα τραπέζι…

Φάτε κανονικά, χωρίς όμως υπερβολές. Ακόμα και αν επιμείνουν προσπαθήστε ευγενικά να αποφύγετε το παραπάνω φαγητό λέγοντας ότι πράγματι είστε χορτάτοι. Σε περίπτωση που είστε οικοδεσπότες, πρωτοπορήστε όσον αφορά τα ορεκτικά και τα επιδόρπια που θα σερβίρετε στους καλεσμένους σας. Δημιουργήστε μεγάλες σαλάτες όπου μπορούν να κυριαρχούν στο τραπέζι σας. Προσθέστε τους χρωματιστές πιπεριές, τοματίνια, ξηρούς καρπούς για χρώμα και προτιμήστε τη σος βινεγκρέτ που είναι χαμηλότερη σε θερμίδες.

Για το κυρίως πιάτο προτιμήστε την παραδοσιακή γαλοπούλα

Ωστόσο μην υποτιμήσετε το θερμιδικό φορτίο καθώς η γιορτινή εκδοχή της με τη γέμιση είναι σίγουρα πιο παχυντική από ό,τι ένα απλό ψητό κομμάτι στήθος χωρίς πέτσα. Οι θερμίδες της γέμισης εξαρτώνται από τα συστατικά της γέμισης. Συνολικά μια παραδοσιακή μερίδα γαλοπούλας με 150 γρ. γαλοπούλας και γέμιση από ρύζι κουκουνάρι, σταφίδες και κάστανο έχει περίπου 700-800 θερμίδες. Βάλτε μια κανονική προς μικρή μερίδα και συνοδεύστε τη με μια μερίδα σαλάτα.

Φτιάξτε τη σχέση σας με τα γλυκά

Μπορείτε να παραδοθείτε, όχι όμως άνευ όρων. Επιτρέψτε στον εαυτό σας να φάει κάποια γλυκά, αλλά μην τα αντικαταστήσετε με το γεύμα σας. Αντιθέτως, σύντομα, να κάνετε το επόμενό σας γεύμα δίχως να το παραλείψετε με σκοπό την αντιστάθμιση θερμίδων.

Δημιουργήστε στρατηγική

Φάτε ένα μελομακάρονο ή έναν κουραμπιέ 15 λεπτά μετά το πρωινό σας γεύμα.

Μετά το κυρίως γεύμα, πιείτε ένα καφεδάκι σκέτο

Η καφεΐνη έχει χωνευτικές ιδιότητες, ενώ έρευνες δείχνουν ότι μειώνουν την όρεξη, προφανώς το αίσθημα της πείνας.

Μυρίστε βανίλια μετά το φαγητό

Η μυρωδιά της βανίλιας φαίνεται ότι περιορίζει τη διάθεση για επιδόρπιο. Επίσης, μια καλή λύση θα ήταν να τοποθετήσετε στο γιορτινό τραπέζι κεριά με άρωμα βανίλιας.

Σερβίρετε το φαγητό σας σε μπλε πιάτα

Είναι το χρώμα που σχετίζεται λιγότερο με το φαγητό, καθώς υπάρχουν ελάχιστα μπλε τρόφιμα στη φύση. Συνεπώς το μπλε θεωρείται πως κόβει την όρεξη, άρα περιορίζει το αίσθημα της πείνας.

Βάλτε κανέλα παντού

Η κανέλα βοηθά στη ρύθμιση των επίπεδων του σακχάρου. Φτιάξτε μετά το γεύμα σας κάποιο ρόφημα σκέτο μόνο με κανέλα, π.χ. τζίντζερ με κανέλα, το οποίο βοηθά και στην ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Επίσης, χρησιμοποιήστε την κανέλα πάνω στο φρούτο σας ή φάτε ένα γιαούρτι με κανέλα φρούτο και ξηρούς καρπούς. Τέλος, μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε και στο μαγείρεμα.

Ρυθμίστε την ποσότητα αλκοόλ που καταναλώνετε

Καλό θα ήταν, μαζί με το ποτό να πίνετε αρκετό νερό, ώστε να αραιώνεται η ποσότητα του αλκοόλ στον οργανισμό και να ελαττώνεται και η ποσότητα κατανάλωσής του. Ακόμη, συνοδεύστε το ποτό σας με αγγουράκια, καροτάκια ή φρουτάκια και αποφύγετε τα πατατάκια και τους αλατισμένους ξηρούς καρπούς. Επιλέξτε τα αλκοολούχα ποτά που έχουν λιγότερες θερμίδες όπως είναι το κρασί, η μπίρα, η ρετσίνα, το μαρτίνι και η σαμπάνια. Τέλος, θυμηθείτε την επόμενη ημέρα να καταναλώσετε περίπου 2 λίτρα νερό.

Επωφεληθείτε από επίκαιρες δραστηριότητες

Για παράδειγμα, κάντε πατινάζ στον πάγο. Διαφορετικά , χορέψτε! 30 λεπτά χορού σας απαλλάσσουν σχεδόν από 200 θερμίδες, τόσες όσες έχει ένα μελομακάρονο δηλαδή. Μην ξεχνάτε να μη χρησιμοποιείτε για τις κοντινές μετακινήσεις και τα ψώνια σας μεταφορικό μέσο.

Φροντίστε να μην έχετε σε εμφανή σημεία μόνο γλυκούς πειρασμούς

Τοποθετήστε λοιπόν σε εμφανή σημεία και πιατέλες με φρούτα και όχι μόνο με γλυκά.

Σκεφτείτε ρεαλιστικά

Ουσιαστικά πρόκειται για 4 μόνο τραπέζια (παραμονή Χριστουγέννων, Χριστούγεννα, παραμονή Πρωτοχρονιάς, Πρωτοχρονιά) και οι υπόλοιπες μέρες είναι σαν να τρώμε κανονικά.

Τέλος, αν τα παραπάνω δεν πάνε και τόσο καλά, μη στενοχωριέστε. Μετά τις γιορτές σιγά-σιγά με σωστή καθοδήγηση θα χαθούν αυτά τα περιττά κιλά. Φροντίστε να περάσετε καλά, να ξεκουραστείτε, να γελάσετε, να αναζωογονηθείτε γιατί και το πολύ στρες παχαίνει.

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Κλεοπάτρα Αρέστη, κλινική διαιτολόγο-διατροφολόγο, υπ. διδάκτορα Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, MSc Αθλητική Διατροφή, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, Master Practitioner on Eating Disorders & Obesity.