Ξεχάσατε τα ραντεβού σας, για ποιο λόγο μόλις μπήκατε στο κατάστημα, πού αφήσατε την τσάντα σας, εάν σβήσατε τον θερμοσίφωνα— και, ίσως, τον αριθμό τηλεφώνου σας. Αυτή η λήθη δεν είναι απλώς η έλλειψη ύπνου που σας κάνει κόλπα: Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν ότι η εγκυμοσύνη πραγματικά αλλάζει τον εγκέφαλο μιας γυναίκας.

Γιατί ξεχνάω πράγματα στην εγκυμοσύνη;

Όπως συμβαίνει και με τα περισσότερα συμπτώματα εγκυμοσύνης, έτσι και πίσω από την τάση σας να ξεχνάτε πράγματα, κρύβονται οι ορμόνες σας που διασκεδάζουν – αυτή τη φορά σε βάρος της μνήμης σας.

Η έλλειψη ποιοτικής ξεκούρασης λόγω ορισμένων συνθηκών που προκαλούν δυσκολία στον ύπνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (ιδιαίτερα συχνά στο πρώτο και το τρίτο τρίμηνο) μπορεί επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο, όπως και το γεγονός ότι καταναλώνετε συνεχώς ενέργεια, την οποία χρειάζεται ο εγκέφαλός σας για να παραμείνει συγκεντρωμένος.

Επιπλέον, όλες αυτές οι μεγάλες και συναρπαστικές αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή σας θα μπορούσαν να έχουν αντίκτυπο και στην ικανότητά σας να εστιάσετε.

Στην πραγματικότητα, ερευνητικά στοιχεία έχουν δείξει ότι ο εγκέφαλός σας λειτουργεί πραγματικά διαφορετικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αυξάνοντας τη δραστηριότητα στο κομμάτι που σχετίζεται με συναισθηματικές δεξιότητες (θεωρητικά για να διασφαλιστεί ότι είστε νευρολογικά συντονισμένη με τις εκφράσεις του προσώπου του μωρού σας κατά τη γέννηση, ώστε να δένεστε πιο εύκολα) .

Και είτε το πιστεύετε είτε όχι, ο όγκος των εγκεφαλικών κυττάρων σας μειώνεται στην πραγματικότητα κατά το τρίτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης (κάτι που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί δεν μπορείτε να θυμηθείτε τι διαβάσατε στην τελευταία παράγραφο). Μην ανησυχείτε ωστόσο – ο εγκέφαλός σας θα επανέλθει στην κανονική του κατάσταση λίγους μήνες μετά τον τοκετό.

Είναι φυσιολογικό που ξεχνάω πράγματα;

Η τάση σας να ξεχνάτε πράγματα ενώ είστε έγκυος είναι και απολύτως φυσιολογική και εξαιρετικά συνηθισμένη. Ακόμη κι αν είστε περήφανη για την ικανότητά σας στην παράλληλη εκτέλεση πολλαπλών εργασιών ή για την ικανότητά σας να παραμένετε συγκεντρωμένη, μπορεί να δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε ή να θυμηθείτε πού αφήσατε τα κλειδιά του αυτοκινήτου σας. Τα καλά νέα είναι ότι είναι επίσης προσωρινό!