Η αντισύλληψη μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης και ορισμένοι τύποι θα σας προστατεύσουν επίσης από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ).

Υπάρχουν πολλές μέθοδοι αντισύλληψης που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Για να επιλέξετε την πλέον κατάλληλη για εσάς, είναι σημαντικό να έχετε ακριβείς πληροφορίες και να μιλάτε ανοιχτά για τις επιλογές σας με οποιονδήποτε σύντροφο. Είναι επίσης σημαντικό να σκεφτείτε πόσο καλά λειτουργεί κάθε μέθοδος, τις πιθανές παρενέργειες, πόσο εύκολη είναι στη χρήση και πόσο κοστίζει.

Η μέθοδος που θα επιλέξετε θα εξαρτηθεί από μια σειρά παραγόντων, όπως:

  • γενική κατάσταση υγείας
  • τρόπος ζωής
  • σχέσεις
  • κίνδυνος να προσβληθείτε από ΣΜΝ
  • πόσο σημαντικό είναι για εσάς να μην μείνετε έγκυος

Μπορεί να σας βοηθήσει να μιλήσετε για τις επιλογές σας με έναν γυναικολόγο.

Μέθοδοι αντισύλληψης: Τα υπέρ και τα κατά

Ορισμένες μέθοδοι αντισύλληψης απαιτούν περισσότερη προσπάθεια από άλλες. Θα πρέπει να σκεφτείτε ποια επιλογή σας ταιριάζει καλύτερα. Για παράδειγμα, εάν επιλέξετε από του στόματος αντισύλληψη θα πρέπει να θυμάστε να παίρνετε ένα χάπι κάθε μέρα, ενώ εάν επιλέξετε το σπιράλ μπορεί να διαρκέσει για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο. Είναι σημαντικό να σταθμίσετε τα υπέρ και τα κατά και να σκεφτείτε πώς κάθε μέθοδος καλύπτει τις τρέχουσες και τις μελλοντικές σας ανάγκες.

Αυτές είναι πιο διαδεδομένες μέθοδοι αντισύλληψης, τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους:

Προφυλακτικό

Το προφυλακτικό είναι η μόνη μορφή αντισύλληψης που προστατεύει από τα περισσότερα ΣΜΝ και, παράλληλα, αποτρέπει την εγκυμοσύνη. Τα ανδρικά προφυλακτικά τυλίγονται σε ένα πέος σε στύση και λειτουργούν ως φυσικό εμπόδιο, εμποδίζοντας τη διέλευση των σεξουαλικών υγρών μεταξύ των ανθρώπων κατά τη διάρκεια του σεξ. Το γυναικείο προφυλακτικό τοποθετείται στον κόλπο ακριβώς πριν από το σεξ. Το γυναικείο προφυλακτικό δεν είναι τόσο αποτελεσματικό όσο το ανδρικό προφυλακτικό από λάτεξ και μπορεί να χρειαστεί λίγη εξάσκηση για να το συνηθίσετε.

Υπέρ: Είναι η καλύτερη προστασία έναντι των ΣΜΝ. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποτεδήποτε. Δεν έχει ορμόνες. Το βρίσκετε ακόμη και στο σούπερ μάρκετ.

Κατά: Μπορεί να σκιστεί ή να ξεκολλήσει κατά τη διάρκεια του σεξ εάν δεν χρησιμοποιηθεί σωστά. Μερικοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί στα προφυλακτικά από λατέξ.

Αντισυλληπτικό χάπι

Είναι το μικρό δισκίο που λαμβάνεται μία φορά την ημέρα. Το από του στόματος αντισυλληπτικό χάπι είναι η πιο συχνά αναφερόμενη μέθοδος αντισύλληψης που χρησιμοποιούν οι γυναίκες, που έχουν ήδη δημιουργήσει οικογένεια. Υπάρχουν μερικοί διαφορετικοί τύποι χαπιών για να διαλέξετε, επομένως θα πρέπει να βρείτε αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς. Το χάπι μπορεί να έχει πολλά οφέλη, ωστόσο είναι απαραίτητο να θυμάστε να το παίρνετε έγκαιρα.

Υπέρ: Εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν χρησιμοποιείται σωστά. Επιτρέπει τον σεξουαλικό αυθορμητισμό και δεν διακόπτει το σεξ. Ορισμένα χάπια μπορεί ακόμη και να μειώσουν τις βαριές και επώδυνες περιόδους ή/και να έχουν θετική επίδραση στην ακμή.

Κατά: Εάν ξεχάσετε να πάρετε το χάπι σας σημαίνει ότι δεν θα είναι τόσο αποτελεσματική η αντισύλληψη. Δεν είναι κατάλληλο για γυναίκες που δεν μπορούν να λάβουν αντισύλληψη που περιέχει οιστρογόνα. Δεν προστατεύει από ΣΜΝ. Απαιτεί ιατρική συνταγή.

Σπιράλ

Αυτή η μικρή συσκευή σε σχήμα Τ είναι κατασκευασμένη από υλικό που περιέχει ορμόνη προγεστερόνης ή πλαστικό και χαλκό και τοποθετείται μέσα στη μήτρα μιας γυναίκας από έναν γυναικολόγο. Είναι μια μακράς δράσης και αναστρέψιμη μέθοδος αντισύλληψης, η οποία μπορεί να παραμείνει στη θέση της για 3 έως 10 χρόνια, ανάλογα με τον τύπο. Ορισμένα σπιράλ περιέχουν ορμόνες που απελευθερώνονται σταδιακά για την πρόληψη της εγκυμοσύνης. Το σπιράλ μπορεί επίσης να είναι μια αποτελεσματική επείγουσα αντισύλληψη, εάν εγκατασταθεί από γυναικολόγο εντός πέντε ημερών (120 ωρών) από τη σεξουαλική επαφή χωρίς προστασία.

Υπέρ: Τα σπιράλ που περιέχουν χαλκό είναι 99% αποτελεσματικά και αυτά που περιέχουν ορμόνες είναι 99,8% αποτελεσματικά – επομένως είστε όσο πιο προστατευμένοι μπορείτε με μια μέθοδο αντισύλληψης.

Κατά: Ακανόνιστη αιμορραγία και κηλίδες εμφανίζονται κατά τους πρώτους έξι μήνες χρήσης. Εισάγεται και αφαιρείται μόνο από γυναικολόγο. Δεν προστατεύει από ΣΜΝ.

Διάφραγμα

Το διάφραγμα είναι ένας μικρός, μαλακός θόλος από πυρίτιο που τοποθετείται μέσα στον κόλπο για να σταματήσει το σπέρμα να εισέλθει στη μήτρα. Σχηματίζει ένα φυσικό φράγμα μεταξύ του σπέρματος του άνδρα και του ωαρίου της γυναίκας, όπως ένα προφυλακτικό. Το διάφραγμα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για τουλάχιστον 6 ώρες μετά το σεξ. Μετά από έξι – αλλά όχι περισσότερο από 24 ώρες μετά το σεξ – πρέπει να αφαιρεθεί και να καθαριστεί.

Υπέρ: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ίδιο διάφραγμα περισσότερες από μία φορές και μπορεί να διαρκέσει έως και 2 χρόνια εάν το προσέχετε.

Κατά: Η χρήση διαφράγματος χρειάζεται εξοικείωση και απαιτεί παρακολούθηση των ωρών που έχει εισαχθεί. Το διάφραγμα λειτουργεί αρκετά καλά εάν χρησιμοποιηθεί σωστά, αλλά όχι τόσο καλά όσο το χάπι ή το σπιράλ.

Επείγουσα αντισύλληψη

Το χάπι επείγουσας αντισύλληψης περιέχει ειδικές δόσεις γυναικείων ορμονών και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά το σεξ, στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • εάν δεν χρησιμοποιήθηκε αντισύλληψη,
  • εάν έσπασε το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ
  • εάν μια γυναίκα έχει δεχτεί σεξουαλική επίθεση

Ενώ μερικές φορές αποκαλείται χάπι «της επόμενης ημέρας», μπορεί στην πραγματικότητα να είναι αποτελεσματικό για έως και 5 ημέρες μετά το σεξ χωρίς προστασία. Όσο πιο γρήγορα λαμβάνεται, τόσο πιο αποτελεσματικό είναι. Όταν λαμβάνεται τις πρώτες τρεις ημέρες μετά το σεξ, αποτρέπει περίπου το 85% των αναμενόμενων κυήσεων.

Υπέρ: Οποιαδήποτε γυναίκα μπορεί να πάρει το χάπι επείγουσας αντισύλληψης, ακόμη και όσες δεν μπορούν να πάρουν άλλα από του στόματος αντισυλληπτικά χάπια. Μπορεί να αγοραστεί χωρίς ιατρική συνταγή.

Κατά: Οι συχνές παρενέργειες της επείγουσας αντισύλληψης περιλαμβάνουν ναυτία και έμετο, ενώ η επόμενη περίοδος μπορεί να είναι πρόωρη ή καθυστερημένη. Η επείγουσα αντισύλληψη δεν προστατεύει από ΣΜΝ.