Ενώ οι ειδικοί εκφράζουν την συγκρατημένη τους αισιοδοξία αναφορικά με την πορεία της πανδημίας της Όμικρον στην χώρα και τα πρώτα δεδομένα επισημαίνουν ότι φαίνεται να προκαλεί πιο ήπια συμπτώματα από τις άλλες παραλλαγές του κορωνοϊού, οι ειδικοί αποκαλύπτουν μερικές χρήσιμες συμβουλές για να καταφέρουμε να προστατευθούμε καλύτερα, αποφεύγοντάς τον.

Εμβολιαστείτε ή… «ενισχυθείτε»

Ενώ η παραλλαγή Όμικρον είναι πιθανό να αποφύγει σε κάποιο βαθμό την ανοσία που δημιουργείται από τον εμβολιασμό, η έρευνα δείχνει ότι οι εμβολιασμένοι που τελικά μολύνονται είναι λιγότερο πιθανό να νοσήσουν με covid-19.

Επομένως οι ειδικοί τονίζουν την σημαντικότητα του εμβολιασμού αλλά και της τρίτης «αναμνηστικής» δόσης για την ενίσχυση της ανοσίας.

Το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) επισημαίνει ότι όλοι οι ενήλικες θα πρέπει να λάβουν την «αναμνηστική» τους δόση έξι μήνες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer ή Moderna ή δύο μήνες μετά από μία δόση του Johnson & Johnson.

Επικίνδυνη ιδέα το να «κολλήσετε»

Αν και η κόπωση εξαιτίας της πανδημίας μπορεί να σας επηρεάσει, οι ειδικοί τονίζουν ότι είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην μολυνθείτε, μιας και «είναι κάτι που δυνητικά όλοι μπορεί να κολλήσουμε» ή «επειδή έχει δυνητικά πιο ήπια συμπτώματα».

Αυτό διότι όπως μας εξηγούν δεν είναι σίγουρο ότι τα συμπτώματα θα είναι ήπια και αν δεν είναι, θα ασκηθεί ακόμα περισσότερη πίεση στο σύστημα υγείας. Επίσης ακόμα και τα ήπια συμπτώματα μπορεί να σας κάνουν να αισθανθείτε τρομερά καταβεβλημένοι.

Μπορεί να μολύνετε άλλους, συμπεριλαμβανομένων των ατόμων που είναι ευάλωτοι και πιο επιρρεπείς σε σοβαρά συμπτώματα.

Η σωστή μάσκα για την Όμικρον

Με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι οι υφασμάτινες μάσκες δεν προστατεύουν επαρκώς από την Όμικρον, τώρα είναι η ώρα να στραφείτε σε μάσκα υψηλής προστασίας που σημαίνει N95, KN95, KF94 ή FFP2, τύποι που μπορούν να μπλοκάρουν το 94% έως 95% των σωματιδίων εάν τοποθετηθεί σωστά.

Εάν αυτές οι επιλογές δεν είναι διαθέσιμες, τότε οι ειδικοί προτείνουν να φοράτε μια υφασμάτινη μάσκα πολλαπλών στρώσεων τοποθετημένη άνετα πάνω από μια χειρουργική μάσκα.

Αποστάσεις & self test

Εκτός από τον εμβολιασμό, η κοινωνική απόσταση παραμένει σημαντικό εργαλείο που σας προφυλάσσει από την Όμικρον. Εάν είναι δυνατόν, προσπαθήστε να διατηρήσετε μια ασφαλή απόσταση από τους άλλους, ελαχιστοποιώντας τη σωματική επαφή και φορώντας μια κατάλληλα προσαρμοσμένη μάσκα για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης.

Χρήσιμα είναι και τα τακτικά test, ειδικά αν έχετε παρευρεθεί σε χώρους με συγχρωτισμό, ακόμα και αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα.