Βασικό κομμάτι της skincare ρουτίνας, ο ορός προσώπου ή αλλιώς serum είναι η εξειδικευμένη σύνθεση που αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τις ανάγκες της επιδερμίδας μας. Επιπλέον ενισχύει τη δράση των υπόλοιπων καλλυντικών που χρησιμοποιούμε. Ωστόσο τα είδη που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι τόσο πολλά που είναι λογικό να μπερδευόμαστε όσον αφορά στην επιλογή. Πώς θα βρούμε τον σωστό ανάλογα με την ηλικία μας;

Σημείωση: Τα σημάδια γήρανσης ανά δεκαετία που περιγράφουμε παρακάτω αφορούν τον μέσο όρο βάσει ερευνών και δεν είναι δεδομένα. Κάποιες επιδερμίδες αργούν  να εμφανίσουν συμπτώματα γήρανσης σε σχέση με κάποιες άλλες, ανάλογα με την κληρονομικότητα, τον τύπο της, τη φυλή. Για παράδειγμα, η μεσογειακή επιδερμίδα είναι πιο ανθεκτική σε σχέση με τη βορειοευρωπαϊκή. Βεβαίως και ο τρόπος ζωής μας διαμορφώνει την επιλογή του ορού μας.

Στη δεκαετία των 20

Το δέρμα είναι ακόμα νεανικό, αλλά μετά τα 25 συνήθως η παραγωγή κολλαγόνου φθίνει σταδιακά.

Η ιδανική σύνθεση: Για να συντηρήσουμε τη νεανικότητα της επιδερμίδας, διαλέγουμε έναν λεπτόρρευστο ορό με ενυδατικά συστατικά. Το κυριότερο είναι το υαλουρονικό  οξύ για άμεση ενυδάτωση, δροσιά και φρεσκάδα. Παράλληλα είναι η ιδανική βάση για την εφαρμογή του make-up.

Στη δεκαετία των 30

Η φυσική άμυνα και η αναγέννηση της επιδερμίδας επιβραδύνονται. Παράλληλα τα πρώτα σημάδια γήρανσης κάνουν την εμφάνισή τους. Χαρακτηριστικά είναι οι λεπτές γραμμές και οι πρώτες ρυτίδες, το θαμπό δέρμα μετά από μια κουραστική μέρα, οι μαύροι κύκλοι και το πρήξιμο κάτω από τα μάτια.

Η ιδανική σύνθεση: Ενας αντιοξειδωτικός ορός, πλούσιος σε βιταμίνη C και άλλα ενεργά συστατικά κατά των ελεύθερων ριζών, που προλαμβάνει, καθυστερεί και επιδιορθώνει τα σημάδια γήρανσης. Ταυτόχρονα  προσφέρει άμεση λάμψη, ομοιόμορφο χρωματικό τόνο  και προστασία από τις καθημερινές περιβαλλοντικές επιθέσεις.

Στη δεκαετία των 40

Καθώς διανύουμε αυτήν τη δεκαετία, η παραγωγή κολλαγόνου, ελαστίνης και υαλουρονικού οξέος μειώνεται δραματικά. Ταυτόχρονα η απώλεια σφριγηλότητας κάνει τις ρυτίδες να φαίνονται πιο έντονες ενώ οι πρώτες κηλίδες κάνουν την εμφάνισή τους.

Η ιδανική σύνθεση:  Ενας αντιγηραντικός ορός με υαλουρονικό οξύ και δραστικά συστατικά ανάπλασης που ενισχύουν τον κυτταρικό μεταβολισμό και διεγείρουν τους ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου. Τέτοια είναι η  ρετινόλη, γλυκολικό οξύ, φυτικό κολλαγόνο και ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως η ρεσβερατρόλη.

Από τη δεκαετία των 50 και έπειτα

Οι ορμονικές αλλαγές που συντελούνται στον γυναικείο οργανισμό έχουν ιδιαίτερες επιπτώσεις και στο δέρμα. Ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων φθίνει δραματικά, η ξηρότητα και η αφυδάτωση εντείνονται, το πάχος  της επιδερμίδας μειώνεται. Επιπλέον παρατηρούμε απώλεια όγκου, ελαστικότητας, αύξηση των πτυχώσεων, βαθιές ρυτίδες και χαλάρωση.

Η ιδανική σύνθεση: Ενας εξειδικευμένος ορός πλούσιο σε λιπαρά οξέα και σύμπλοκα που διεγείρουν τη σύνθεση κολλαγόνου και την παραγωγή φυσικών ελαίων και αναδομούν την πυκνότητα της επιδερμίδας.