Οι περισσότεροι άνθρωποι είναι έτοιμοι να δώσουν μια περιουσία για να πάρουν το καλύτερο στρώμα, αλλά όταν πρόκειται για το μαξιλάρι δεν θα διστάσουν να καταλήξουν σε μία φθηνή και αναξιόπιστη λύση. Αλλά η άνεση και η υποστήριξη που προσφέρει ένα καλό μαξιλάρι είναι εξίσου σημαντικές για την διασφάλιση μιας καλής ποιότητας ύπνου, όσο και ενός στρώματος.

Πώς θα καταλάβω ότι ήρθε η ώρα να αντικαταστήσω το μαξιλάρι μου;

Κατά γενικό κανόνα, τα μαξιλάρια ύπνου πρέπει να αντικαθίστανται μετά από 18 μήνες.

Τα αφρού μνήμης διαρκούν συνήθως περισσότερο, έως και 3 χρόνια. Τα φυσικά τείνουν να διαρκούν περισσότερο από τα συνθετικά. Και τα μαξιλάρια υψηλότερης ποιότητας θα διαρκέσουν περισσότερο από τα φθηνά. Εάν χρησιμοποιείτε μαξιλάρι ηλικίας πέντε ή έξι ετών, δεν λαμβάνετε την υποστήριξη που χρειάζεστε – και δεν κοιμάστε όσο άνετα θα μπορούσατε.

Μπορεί να σας φαίνεται σπατάλη να πετάξετε ένα μαξιλάρι που αγοράσατε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά σκεφτείτε το: κοιμάστε πάνω σε αυτό για 7 με 8 ώρες κάθε νύχτα, δηλαδή περισσότερες από 2.500 ώρες το χρόνο! Όπως το στρώμα, έτσι και το μαξιλάρι είναι μια επένδυση σε ύπνο υψηλής ποιότητας, ο οποίος αποφέρει οφέλη σε όλη τη διάρκεια της ξύπνιας ζωής σας.

Κάντε το τεστ αντοχής

Εάν δεν είστε σίγουροι αν το μαξιλάρι σας είναι για πέταμα, μπορείτε να κάνετε μερικές απλές δοκιμές:

  • Πρώτα, βγάλτε τη μαξιλαροθήκη και εξετάστε το μαξιλάρι. Έχει λεκέδες από τον ιδρώτα; Είναι σκισμένο; Μυρίζει; Όλα αυτά είναι σημάδια ενός μαξιλαριού που χρειάζεται αντικατάσταση. Τα μαξιλάρια συλλέγουν τα νεκρά κύτταρα του δέρματος, τα ωίδια, τη μούχλα, τους μύκητες και τα ακάρεα σκόνης (καθώς και τα περιττώματά τους). Με την πάροδο του χρόνου, το μισό βάρος ενός μαξιλαριού μπορεί να αποδοθεί σε αυτούς τους ανεπιθύμητους οργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν αλλεργίες, να παρεμποδίσουν την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και να προκαλέσουν μυρωδιές που δυσκολεύουν τον καλό ύπνο.

Εάν το μαξιλάρι σας περάσει το τεστ όρασης και όσφρησης, ήρθε η ώρα να κάνετε το επόμενο τεστ: Διπλώστε το μαξιλάρι σας στη μέση. Αν παραμείνει διπλωμένο, αντί να επανέλθει στο αρχικό του σχήμα, αυτό σημαίνει ότι είναι «νεκρό».

  • Με τα φυσικά μαξιλάρια, μπορείτε να κάνετε αυτό το τεστ χρησιμοποιώντας το μπράτσο σας. Το μαξιλάρι κρέμεται κάτω από το τεντωμένο σας χέρι; Αυτό σημαίνει ότι έχει εξαντλήσει την ωφέλιμη ζωή του.
  • Με τα συνθετικά μαξιλάρια, διπλώστε στη μέση και προσθέστε λίγο βάρος στο επάνω μέρος (ένα sneaker ή ένα παπούτσι λειτουργεί καλά). Αφαιρέστε το βάρος και αν το μαξιλάρι σας δεν επανέλθει στο αρχικό του σχήμα, ήρθε η ώρα για αντικατάσταση.
  • Με μεγάλα, king-size μαξιλάρια -είτε φυσικά είτε συνθετικά- θα θέλετε να διπλώσετε στα 2/3 τρίτα και όχι στη μέση.

Τι να προσέξετε αγοράζοντας νέο μαξιλάρι

Ίσως να έχετε δει κατά καιρούς προσφορές στα σούπερ μάρκετ, για επώνυμα κλινοσκεπάσματα και μαξιλάρια στη μισή τιμή. Αγοράστε τα κλινοσπεπάσματα είναι πραγματική ευκαιρία! Αλλά σε ό,τι αφορά τα μαξιλάρια είναι «No! No! No!».

Εδώ η τιμή και η επωνυμία δεν αρκούν για να διασφαλίσουν την ποιότητα ύπνου.

Η επιλογή ενός μαξιλαριού είναι μια πολύ ατομική διαδικασία. Τι σημαίνει αυτό; Ότι δεν υπάρχει πραγματικά ένα μέγεθος, σχήμα ή υλικό που να ταιριάζει σε όλους. Κι επομένως ο καλύτερος τρόπος για να βρείτε το μαξιλάρι που σας ταιριάζει είναι να προσδιορίσετε τα ατομικά σας κριτήρια και ΝΑ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΕΤΕ στο κατάστημα πριν το αγοράσετε.

Έχει σημασία η θέση ύπνου για την επιλογή μαξιλαριού;

Η απάντηση είναι ναι. Υπάρχουν γενικές οδηγίες που ταιριάζουν με τη θέση ύπνου, αλλά δεν είναι απαράβατοι κανόνες. Γιατί; Επειδή σχεδόν όλοι μας αλλάζουμε θέσεις ύπνου όλη τη νύχτα. Έτσι, μπορεί να πέφτετε στο πλάι μέχρι να αποκοιμηθείτε, αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας να κοιμάστε ανάσκελα. Το ίδιο ισχύει και για όσους έχουν πρόβλημα με το στομάχι, καθώς μπορεί να αποκοιμούνται στο αριστερό πλευρό, αλλά περιστασιακά να αλλάζουν με το δεξί. Προφανώς χρειάζεστε ένα μαξιλάρι που θα εξυπηρετεί όλες τις θέσεις ύπνου.

Οι ακόλουθες γενικές οδηγίες μπορεί να σας φανούν χρήσιμες, καθώς κάνετε έρευνα αγοράς για το επόμενο μαξιλάρι σας:

*Κοιμάστε περισσότερο στο πλάι

Μπορεί να χρειάζεστε ένα πιο άκαμπτο μαξιλάρι, που να έχει μια παχύτερη πλευρά. Αναζητήστε ένα που να είναι τόσο παχύ όσο η απόσταση μεταξύ του αυτιού σας και του εξωτερικού ώμου.

*Κοιμάστε περισσότερο στο αριστερό πλευρό

Τα άτομα που κοιμούνται στο αριστερό πλευρό μπορεί να χρειάζονται ένα μαλακό μαξιλάρι – ή καθόλου μαξιλάρι – κάτω από το κεφάλι τους. Ένα μαξιλάρι κάτω από το στομάχι και τη λεκάνη σας μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του πόνου στην πλάτη.

*Κοιμάστε περισσότερο ανάσκελα

Τα άτομα που κοιμούνται ανάσκελα μπορεί να χρειάζονται ένα πιο επίπεδο και μαλακό μαξιλάρι, για να κρατούν το κεφάλι και το λαιμό τους σε ευθυγράμμιση. Αλλά αν έχετε πόνο στον αυχένα και κοιμάστε ανάσκελα, αναζητήστε ένα μαξιλάρι που παρέχει πρόσθετη στήριξη, διατηρώντας παράλληλα την απαλότητα που σας βολεύει.