Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ανθρώπου λειτουργεί συνεχώς για να προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις, τραύματα και ασθένειες. Στην ουσία αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του ανθρώπου απέναντι σε κάθε παθογόνο μικροοργανισμό. Ωστόσο, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη λειτουργία του. Ο σημαντικότερος ίσως, είναι η επάρκεια σε βιταμίνες και μικροθρεπτικά στοιχεία.

Υπάρχουν περίπου 150 βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αμινοξέα, αντιοξειδωτικά, λιπαρά οξέα, προβιοτικά και άλλα θρεπτικά στοιχεία που το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να φτιάξει από μόνο του και πρέπει να τα παίρνει μέσω της διατροφής του. Αυτά ονομάζονται «απαραίτητα μικροθρεπτικά συστατικά». Ελλείψεις σε αυτά τα μικροθρεπτικά συστατικά συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κάποιας νόσου και δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Σήμερα, παρότι υπάρχει αφθονία τροφής, βιώνουμε μια νέα μορφή κρυφού υποσιτισμού σε μικροθρεπτικά συστατικά. Η βιομηχανική παραγωγή της τροφής στις ανεπτυγμένες χώρες έχει οδηγήσει σε απώλεια μέρους των βιταμινών και άλλων θρεπτικών στοιχείων.

Επιπλέον, η έλλειψη βιταμίνης D είναι ένα μείζον πρόβλημα για ένα μεγάλο μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού. Οταν υπάρχει έλλειψη βιταμινών και άλλων στοιχείων που συσσωρεύεται σταδιακά, μπορεί να προκληθεί δυσλειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Η «διόρθωση» λοιπόν αυτών των ελλείψεων είναι ζωτικής σημασίας για την εξασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας του ανοσοποιητικού μας.

Πώς η ηλικία επηρεάζει την άμυνά μας

Μελέτες έχουν δείξει ότι όσο αυξάνεται η ηλικία, μειώνεται η δράση του ανοσοποιητικού, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο επιτακτική η ανάγκη όσο περνούν τα χρόνια να είμαστε πιο προσεκτικοί με τη διατροφή μας και να στοχεύουμε στην πρόσληψη τροφίμων υψηλής διατροφικής αξίας.

Ο περιορισμός του κορεσμένου διαιτητικού λίπους και η διατήρηση ενός υγιούς βάρους συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανοσοποιητικής άμυνας. Tο γνωστό ρητό «φάε πολύ να δυναμώσεις» οι πιο πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι δεν ισχύει. Μεγάλες ποσότητες φαγητού επηρεάζουν αρνητικά τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, άρα μικρές ποσότητες φαγητού, υγιές και σταθερό βάρος, θα μας προστατέψουν πολύ πιο αποδοτικά.

Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρέχουν θρεπτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη, η βιταμίνη C και η βιταμίνη Ε που μπορούν να ενισχύσουν την ανοσοποιητική λειτουργία και βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες.

2 εχθροί του ανοσοποιητικού

Εξαντλητικές δίαιτες

Η ενεργειακή πρόσληψη, δηλαδή οι θερμίδες που παίρνουμε καθημερινά, φαίνεται να επηρεάζει την ανοσολογική δραστηριότητα. Οι άνθρωποι που υποσιτίζονται διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για μολύνσεις. Τα προγράμματα μείωσης βάρους που χρησιμοποιούν εξαντλητικές δίαιτες με σκοπό τη γρήγορη απώλεια κιλών μπορούν επίσης να μειώσουν την ανοσολογική λειτουργία. Γι’ αυτό αποφεύγετε τις ανθυγιεινές, εξαντλητικές και μονοφαγικές δίαιτες.

Παχυσαρκία

Η υπερβολική πρόσληψη ενέργειας μπορεί επίσης να μειώσει τη δυνατότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Η παχυσαρκία συνδέεται με αυξημένο ποσοστό μολυσματικών ασθενειών. Επιπλέον, οι παχύσαρκοι άνθρωποι είναι πιθανότερο να αναπτύξουν στεφανιαία καρδιακή νόσο, η οποία με τη σειρά της έχει συνδεθεί με αλλαγές στην ανοσολογική λειτουργία.

Δεν ξεχνάμε να πίνουμε νερό

Το νερό αποτελεί ένα ζωτικό συστατικό καθώς είναι βασικό δομικό συστατικό όλων των κυττάρων του οργανισμού. Φαίνεται όμως ότι η επαρκής πρόσληψή του βελτιώνει σημαντικά και την εν γένει αμυντική λειτουργία του οργανισμού μας, καθώς διατηρεί την ισορροπία υγρών και ηλεκτρολυτών, ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος και βοηθάει να αποβάλλουμε τις άχρηστες ουσίες που μεταβολίζονται στο σώμα μας.