Πολλά είναι τα ζευγάρια που αν και χρόνια μαζί αποφεύγουν τις δεσμεύσεις στη σχέση τους.

Ο ψυχίατρος Δημήτρης Παπαδημητριάδης εξηγεί τους λόγους που πολλοί αποφεύγουν τη δέσμευση σε μια σχέση.

Μια εύκολη, αλλά πολύ ουσιαστική απάντηση στην επίκαιρη απορία γιατί είναι δύσκολο να δεσμευτούμε σε σχέσεις, είναι ότι μας λείπει η αυτογνωσία.

Προβάλλουμε με ευκολία στον άλλον άνθρωπο τα δικά μας ελλείμματα, σαν να είναι δικά του μειονεκτήματα, γιατί δεν γνωρίζουμε πραγματικά τον εαυτό μας.

Απαιτούμε σουρεαλιστικά ιδανικούς ανθρώπους προκειμένου να αφοσιωθούμε ολόψυχα ή παρασυρμένοι από τη ναρκισσιστική λογική ότι πρέπει να παραμένουμε στο επίκεντρο, με τις δικές μας ανάγκες στο απόλυτο προσκήνιο, ως πρωταγωνιστές αλλά όχι ως συμπρωταγωνιστές.

Υπάρχουν τα «αυτόνομα» παιδιά όπου βιώνουν την επιθυμία προς εξιδανικευμένους συντρόφους που πρέπει να πληρούν εξωπραγματικές προϋποθέσεις

Στο άλλο άκρο υπάρχουν τα παιδιά εκείνης της οικογένειας, που για διάφορους λόγους δεν έχει χρόνο για αυτά, ή περιθώριο για πολλές εκδηλώσεις αγάπης.

Σε αυτήν την περίπτωση γοητεύονται από ανθρώπους δύσκολους, συναισθηματικά αποστερητικούς.

Στα περισσότερα ζευγάρια που αποφασίζουν να συνυπάρξουν, το πρόβλημα είναι ότι δεν αντιλαμβάνονται τη σύμπραξή τους ως σημείο εκκίνησης.

Αναμένουν ότι φτάνουν σε έναν τόπο όπου όλα είναι αυτονόητα και τακτοποιημένα, χωρίς προσπάθεια.

Στην εποχή μας οι άνθρωποι είναι ανυπόφορα δυσανεκτικοί απέναντι στον πόνο, φοβούνται ότι θα πληγωθούν γιατί δεν γνωρίζουν καλά τον εαυτό τους.