Μια γυναίκα που πρόκειται να γίνει μαμά βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος όλων. Αφού τεκνοποιήσει όμως, έρχεται αντιμέτωπη με τη σκληρή πραγματικότητα που ουσιαστικά αλλάζει τη ζωή της ακόμη κι αν δεν το θέλει και λόγω των ορμονικών διαταραχών.

Κι ενώ λοιπόν έχει την εικόνα για την τέλεια μαμά, έρχεται αντιμέτωπη με τις ψυχολογικές μεταπτώσεις αλλά και την ταμπέλα της επιλόχειας κατάθλιψης.

Η μητρότητα είναι μία υποκειμενική εμπειρία και βιωμα, όμως οι περισσότερες γυναίκες μετά τον τοκετό βιώνουν συναισθηματικές δυσκολίες. Μετά το νεογέννητο μωρό έρχεται και η νεογέννητη μαμά. Όπως το βρέφος θέλει το χρόνο του, έτσι και η μητέρα θέλει χρόνο για να βρει τα πατήματά της και να εγκαταστήσει μέσα τη νέα της ταυτότητα.

«Κάθε μέρα μία μαμά είναι μία νέα μαμά, γιατί μαθαίνει κάθε μέρα και κάτι. Κάθε μέρα είναι και ένα μάθημα. Ακούς τόσα πράγματα πριν φέρεις στον κόσμο ένα παιδί. Είναι σαν να βλέπεις μία διαφήμιση που η οικογένεια είναι πανευτυχής: η τέλεια μαμά, ο τέλειος άντρας, το τέλειο παιδί, ο τέλειος σκύλος, το τέλειο πρωινό… Που στην καθημερινή ζωή δεν έχει καμία σχέση! Αυτό που ανακάλυψα είναι ότι οι γυναίκες έχουν βιώσει ακριβώς αυτό το ίδιο», εξομολογήθηκε η Ελεονώρα Μελέτη.

«Ένιωθα μία απεριόριστη αγάπη για αυτό το πλάσμα και μία άλλη πληρότητα, αλλά ταυτόχρονα είχα κι ένα ανεξήγητο πένθος. Σαν να πενθώ μία πρότερη ζωή… Οι δύο γυναίκες, πριν και μετά τον τοκετό, δεν είχαν βρει μία κοινή πορεία», πρόσθεσε η παρουσιάστρια.

Η αλήθεια είναι ότι όταν μία γυναίκα γίνεται μητέρα αποχωρίζεται τη φάση της ξεγνοιασιάς κι έχει πάντα την έγνοια για το παιδί της. Εδώ πρέπει να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των εννοιών επιλόχειος κατάθλιψη και επιλόχειος ψυχισμός. Συγκεκριμένα, ο επιλόχειος ψυχισμός έχει τα φυσιολογικά συναισθήματα, θετικά κι αρνητικά, που βιώνει μία γυναίκα μετά τη γέννηση του παιδιού. Πρόκειται για μία κρίση σε σχέση με τον εαυτό μας και δεν παραβιάζει τη σχέση με το παιδί.

«Όταν αποφάσισα να ζητήσω βοήθεια από τον ειδικό ένιωθα ότι δεν έχω χρόνο και ήμουν κουρασμένη. Παθολογικά δεν κάλυπτα την επιλόχειο κατάθλιψη. Όταν ζήτησα βοήθεια ήρθα σε επαφή με έναν όρο που δεν ήξερα και μου έδωσε να καταλάβω ότι αυτό που εμένα με εγκλώβιζε στον εαυτό μου ήταν ότι ένιωθα ότι έχω ακυρώσει την προηγούμενη ζωή μου. Ενώ είχα κάνει το παιδί με έναν άνθρωπο ένιωθα ότι αυτόν τον άνθρωπο δεν τον είχε επηρεάσει όσο εμένα. Είχα κλείσει τέσσερις ημέρες να μην μπορώ να κάνω ένα μπάνιο. Όταν είσαι νέα μαμά σου δημιουργεί τρελό άγχος και εκνευρισμό», είπε η Ελεονώρα Μελέτη.

Η παρουσιάστρια αποκάλυψε πως αν και ήταν τρελά εργασιομανής, δουλεύοντας καθημερινά 14 ώρες, όταν ήρθε στον κόσμο το παιδί της ζήτησε από την εργασία της να αλλάξει η σύμβαση ώστε να αποδεσμευτεί από τις πολλές ώρες δουλειάς.

Σύμφωνα με την Ευφροσύνη Φωτεινάκη, συμβουλευτική ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια, το δώρο της μητρότηττας είναι μία ανιδιοτελής αγάπη που δεν μπορεί να την επηρεάσει τίποτα, ωστόσο συνοδεύεται από μία απαιτητική καθημερινότητα.

«Ζήλεψα μαμά που επανήλθε γρηγορότερα στη φόρμα της. Ένιωσα λιγότερο ικανή ως μαμά επειδή είδα να τιτλοφορείται ως καλύτερη άλλη μαμά της showbiz», εξομολογήθηκε γελώντας η Ελεονώρα Μελέτη και στη συνέχεια αναφέρθηκε στο mum shaming, ή το μαμαδοbullying όπως λέει εκείνη.

Το mum shaming είναι όταν μία μαμά κρίνει την άλλη και προσπαθεί να αποδείξει ότι είναι καλύτερη από την άλλη, μειώνοντάς την. Ουσιαστικά, το mum shaming κρύβει την ανασφάλεια της μητέρας.

«Τον πρώτο καιρό της μητρότητας ο πατέρας, ο άντρας, αυτό που οφείλει να κάνει είναι να επαναφέρει τη γυναίκα στην πρότερη ζωή της. Να την εντάξει ξανά κοινωνικά, ερωτικά και συναισθηματικά στην πρότερη ζωή», είπε η παρουσιάστρια.

Ήδη από τους πρώτους μήνες της κύησης σταμάτησε να googlάρει σχετικά με την εγκυμοσύνη, καθώς της προκαλούσε άγχος: «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει τέλεια μαμά… Πάω με το ένστικτο και τις αρχές μου«, δήλωσε.

Δείτε το βίντεο