Τα νύχια που σπάνε εύκολα ή ξεφλουδίζουν είναι ένα συνηθισμένο και ενοχλητικό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να οφείλεται σε μία σειρά από παράγοντες: Για παράδειγμα, ένα κακής ποιότητας βερνίκι και η αντίστοιχη βάση μπορούν να αφυδατώσουν την πλάκα τους και να δημιουργήσουν ραβδώσεις. Το ίδιο αποτέλεσμα μπορεί να προκαλέσει η μακροχρόνια χρήση βερνικιών, ή η συχνή έκθεση στο νερό, π.χ. εξαιτίας του συχνού πλυσίματος των χεριών ή των πιάτων. Επιπλέον η υπερβολική ξηρότητα των χεριών και η παράλειψη ενυδάτωσης ή το λάθος κόψιμο στα πετσάκια είναι εξίσου σημαντικοί λόγοι για τα εύθραυστα νύχια.

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα μπορέσουμε σύντομα να επαναφέρουμε την υγεία και τη δύναμη των νυχιών μας.

#1 Απομακρύνουμε τις άκρες που έχουν ξεφλουδίσει

Αφαιρούμε σταδιακά τα μήκη με τις φθορές, τα σπασίματα και το ξεφλούδισμα. Ετσι θα αποτρέψουμε το περαιτέρω ξεφλούδισμα. Προσπαθούμε να τα διατηρούμε κοντά μέχρις ότου να αρχίσουν να αναπτύσσονται σωστά.

#2 Ενυδατώνουμε τα χέρια και τα πετσάκια

Μετά το κάθε πλύσιμο των χεριών εφαρμόζουμε μια εντατική θρεπτική κρέμα. Το ίδιο κάνουμε και το βράδυ, πριν κοιμηθούμε. Η σύνθεση εκτός του ότι φροντίζει την επιδερμίδα, ενυδατώνει και τα πετσάκια και τις παρωνυχίδες οι οποίες με τη σειρά τους προστατεύουν τα νύχια. Εναλλακτικά κάθε βράδυ απλώνουμε ένα ειδικό λάδι με βιταμίνη Ε, το οποίο θρέφει τη ρίζα των νυχιών διατηρώντας τα υγιή και ελαστικά. Τέλος, φοράμε ειδικά γάντια για να «κλειδώσουμε» την υγρασία στα χέρια και τα νύχια μας όσο κοιμόμαστε.

#3 Χρησιμοποιούμε σκληρυντικό

Μία με δυο φορές την εβδομάδα εφαρμόζουμε ένα σκληρυντικό, μόνο στο άκρο των νυχιών. Η σύνθεσή του θα ενώσει τις επιμέρους στοιβάδες του και θα αποκτήσουν την απαραίτητη συνοχή προκειμένου να διατηρούνται στο επιθυμητό μήκος.

#4 Προσέχουμε την ποιότητα των βερνικιών που χρησιμοποιούμε

Ενα κακής ποιότητας βερνίκι φθείρει την επιφάνεια του νυχιού προκαλεί ραβδώσεις, δεν αφαιρείται εύκολα και όταν αφαιρείται παρασύρει την επιφανειακή κεράτινη στοιβάδα του νυχιού, με αποτέλεσμα αυτό να λεπταίνει και να εξασθενεί. Αν παρατηρήσουμε κάτι τέτοιο μετά την αφαίρεση του βερνικιού, καλύτερα να σταματήσουμε τη χρήση του.

#5 Ενισχύουμε τη διατροφή μας

Τα συμπληρώματα με βιοτίνη, ψευδάργυρο και ασβέστιο μπορεί να συμβάλλουν άμεσα στην ενίσχυση των νυχιών.

* Ωστόσο τα εύθραυστα νύχια μπορεί να συνδέονται και με κάποιες παθήσεις, όπως π.χ. ο υποθυρεοειδισμός. Αν διαπιστώσουμε ότι παρά τις παραπάνω συμβουλές, δεν επανακτούν τη δύναμή τους, τότε επισκεπτόμαστε τον γιατρό μας.