Αν κι επί του παρόντος δεν υπάρχουν αρκετά επιστημονικά δεδομένα για τα πλεονεκτήματα του γυμνού ύπνου, υπολογίζεται ότι σχεδόν 3 στους 10 ανθρώπους κοιμούνται συχνά χωρίς πιτζάμες ή εσώρουχα.

Ορισμένες μελέτες έχουν υποδείξει τα εξής πιθανά οφέλη του να κοιμάσαι γυμνός:

Κολπική υγεία

Τα στενά ή συνθετικά εσώρουχα, ειδικά σε συνθήκες ζέστης και υγρασίας, συμβάλλουν στην ανάπτυξη ζυμομυκήτων στον κόλπο των γυναικών. Η υπερανάπτυξη του Candida επηρεάζει το Ph στον βλεννογόνο του κόλπου σας, προκαλώντας φλεγμονή την οποία αντιλαμβάνεστε με πόνο και κνησμό. Χωρίς εσώρουχα να σας περιορίζουν, ο κόλπος αναπνέει όταν κοιμάστε, περιορίζοντας τις πιθανότητες να εμφανίσετε φλεγμονή λόγω υπερανάπτυξης του Candida.

Ανδρική γονιμότητα

Η χρήση στενών εσωρούχων αυξάνει τη θερμοκρασία στο ανδρικό όσχεο, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι η ψύξη του όσχεου επηρεάζει άμεσα την κινητικότητα του σπέρματος. Ο γυμνός ύπνος μπορεί να σας βοηθήσει να διατηρήσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας πιο δροσερή, συμβάλλοντας στην ανδρική γονιμότητα.

Σχέσεις και σεξουαλικότητα

Ο γυμνός ύπνος δίπλα στον/στην σύντροφό σας μπορεί να αυξήσει τα αισθήματα πληρότητας και σύνδεσης ανάμεσα στο ζευγάρι. Η επαφή δέρμα με δέρμα απελευθερώνει την ορμόνη ωκυτοκίνη, η οποία που προάγει τα συναισθήματα ασφάλειας και αγάπης ενώ μειώνει το άγχος. Έτσι, οι σύντροφοι που αφιερώνουν χρόνο στην επαφή δέρμα με δέρμα είναι πιθανότερο να αισθάνονται λιγότερο άγχος και μεγαλύτερη εγγύτητα. Επιπλέον, ο γυμνός ύπνος δίπλα σε έναν σύντροφο βελτιώνει την αυτοεκτίμηση και μπορεί να σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλύτερα με το σώμα σας.

Πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη πριν πέσετε για ύπνο γυμνοί

Ακολουθούν μερικά πράγματα που πρέπει να λάβετε υπόψη προτού ξεκινήσετε να κοιμάστε γυμνοί:

  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετά σετ σεντόνια, καθώς ίσως θέλετε να τα αλλάζετε πιο συχνά.
  • Περιβάλλετε τον εαυτό σας με άνετα κλινοσκεπάσματα, για να μην κρυώνετε τη νύχτα.
  • Σκεφτείτε να κάνετε ντους πριν τον ύπνο για να διατηρήσετε τα σεντόνια σας καθαρά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
  • Προσπαθήστε να κοιμάστε μόνο με μπλουζάκι ή εσώρουχο τις πρώτες νύχτες για να προσαρμοστείτε πιο εύκολα στην αίσθηση του να φοράτε λιγότερα ρούχα.
  • Ενημερώστε τον σύντροφό σας ότι κάνετε αλλαγές στη ρουτίνα ύπνου σας και προσκαλέστε τον να σκεφτεί να κοιμηθεί γυμνός μαζί σας.
  • Δημιουργήστε ένα τελετουργικό πριν τον ύπνο που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε και να αρχίσετε να μειώνετε τη θερμοκρασία του σώματός σας πριν «πετάξετε» τα ρούχα για τον ύπνο.