Οπως όλοι έτσι και εμείς πήραμε κάποιες αποφάσεις και είπαμε μεγάλες κουβέντες εν όψει της αρχής της νέας χρονιάς… Το 2022 «θα κόψω το κάπνισμα», «θα σταματήσω να τρώω γλυκά», «δεν θα ξαναφωνάξω στα παιδιά μου», «θα ξεκινήσω γυμναστήριο και μάλιστα θα προπληρώσω όλον τον χρόνο για να υποχρεωθώ να μην το σταματήσω», «θα περπατάω κάθε μέρα»… Συνήθως λίγες μέρες ή εβδομάδες μόνο φτάνουν για να προδώσουμε τις αποφάσεις μας και να αθετήσουμε τις υποσχέσεις μας και τελικά να νιώσουμε ακόμα πιο άσχημα καθώς δεν καταφέραμε να κρατήσουμε τα όσα θέλαμε, είχαμε φανταστεί ή επιθυμήσει.

Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα του 2020 που έγινε στην Αυστραλία, βρέθηκε ότι το 80% των ανθρώπων που έχουν πάρει μεγάλες αποφάσεις για τον νέο χρόνο, τις έχουν εγκαταλείψει μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, αν και άλλα στοιχεία δίνουν ακόμα πιο απαισιόδοξα στοιχεία και ισχυρίζονται ότι μέχρι τις 19 Ιανουαρίου έχουμε εγκαταλείψει τις αποφάσεις που πήραμε εν όψει της αρχής της νέας χρονιάς.

Ετσι, κάποιοι ειδικοί προτείνουν αντί για μεγάλες αποφάσεις να προσπαθήσουμε να κάνουμε πολλές μικρές αλλαγές που αν τις κρατήσουμε σε βάθος χρόνου θα παρατηρήσουμε μεγάλες διαφορές στη ζωή μας τελικά. Και επειδή οι μικρές αυτές αλλαγές δεν χρειάζεται να ξεκινήσουν την Πρωτοχρονιά αλλά μπορούμε να τις υιοθετήσουμε οποιαδήποτε στιγμή μέσα στον χρόνο, τις παραθέτουμε στα όσα ακολουθούν.

Γράφουμε ένα ευχαριστήριο γράμμα

Προϋπόθεση είναι να γράφουμε ένα τέτοιο γράμμα κάθε μήνα σε κάποιον που μας έχει ευεργετήσει και στη συνέχεια να του το στέλνουμε. Ερευνα έδειξε ότι πρόκειται για έναν σίγουρο τρόπο ώστε να νιώσουμε ευτυχισμένοι.

Λέμε ευχαριστώ στα κομπλιμέντα

Οι περισσότεροι από εμάς συνηθίζουμε να χαμογελάμε αμήχανα όταν μας κάνουν ένα κομπλιμέντο αντί να το δεχόμαστε με χαρά, να λέμε ευχαριστώ και να αυξάνεται κατ’ επέκταση η αυτοπεποίθησή μας.

Ξεκαθαρίζουμε τα social media μας

Περνάμε όλοι αρκετό χρόνο παρακολουθώντας τα social media. Τουλάχιστον ας είμαστε πιο επιλεκτικοί στο τι θα παρακολουθούμε. Η συμβουλή των ειδικών είναι να απέχουμε από λογαριασμούς που μας κομπλεξάρουν ή που μας κάνουν να αισθανόμαστε άσχημα για το σώμα μας, τη δουλειά μας, την οικονομική μας κατάσταση, τις σχέσεις μας κ.λπ. Υπάρχει πάντα η επιλογή του unfollow, ας μην το ξεχνάμε.

Επικοινωνούμε με έναν φίλο ή συγγενή την ημέρα

Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Harvard βρήκε ότι οι σημαντικές σχέσεις βοηθούν την ψυχική, την πνευματική αλλά και τη σωματική μας υγεία. Αν και τίποτε δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης επαφή, το να επικοινωνούμε έστω και μέσω τηλεφώνου, μέιλ, μηνυμάτων με τους κοντινούς μας ανθρώπους μας, έχει εξαιρετικά θετική επίδραση επάνω μας.

Κάνουμε καλές πράξεις

Μία πράξη καλοσύνης την εβδομάδα είναι αρκετή, σύμφωνα με τις έρευνες, για να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Δεν είναι ανάγκη να πρόκειται για κάτι πολύ μεγάλο. Φτάνει μία καλή κουβέντα στον εξυπηρετικό υπάλληλο, το να δώσουμε τη θέση μας στα μέσα μαζικής μεταφοράς σε κάποιον που την έχει πιθανώς πιο πολλή ανάγκη ή το να κρατήσουμε την πόρτα στην κυρία που κουβαλάει τα ψώνια της.

Βάζουμε υπενθύμιση για να χαμογελάμε

Μπορεί να χαμογελάμε όταν είμαστε χαρούμενοι, αλλά στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τις έρευνες, όταν χαμογελάσουμε (ακόμα και χωρίς λόγο) φτιάχνει η διάθεσή μας και βλέπουμε τα πράγματα πιο θετικά καθώς μειώνεται και το στρες που νιώθουμε.

Αποτοξινωνόμαστε από τις οθόνες

Ναι, η τεχνολογία είναι μέρος της ζωής μας αλλά το να πάρουμε την απόφαση να περνάμε κάποιες ώρες χωρίς να κοιτάμε καθόλου οθόνες (π.χ. βάζοντας το τηλέφωνό μας σε λειτουργία πτήσης) θα μας βοηθήσει να χαλαρώσουμε.

Παίρνουμε μία βαθιά ανάσα

Εχουμε σίγουρα ακούσει για τη σημασία του διαλογισμού. Αν μας φαίνεται περίπλοκος μπορούμε να αρχίσουμε με μία βαθιά ανάσα και να συνεχίσουμε με άλλες δύο ή τρεις. Αμέσως θα νιώσουμε καλύτερα.

Ξεχνάμε τη δίαιτα αλλά αλλάζουμε διατροφικές συνήθειες

Οι δίαιτες, ειδικά οι πολύ αυστηρές, ξέρουμε όλοι ότι δεν έχουν ποτέ πολύ καλά αποτελέσματα, τουλάχιστον μακροχρόνια. Οι ειδικοί προτείνουν την αλλαγή κάποιων συνηθειών που θα μας βοηθήσει πολύ στη διαχείριση του βάρους μας. Ετσι, μας συστήνουν να:

* Πίνουμε έστω ένα επιπλέον ποτήρι νερό την ημέρα καθώς το 75% των ενηλίκων είμαστε αφυδατωμένοι, πράγμα που εκτός των άλλων μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε κουρασμένοι, ληθαργικοί και να δυσκολευόμαστε να συγκεντρωθούμε. Το νερό βοηθά – μεταξύ άλλων – στην καλύτερη λειτουργία των αρθρώσεων, της καρδιάς, του εντέρου κ.ά.

* Φροντίζουμε το μισό μας πιάτο να είναι καθημερινά γεμάτο λαχανικά. Εκτός από τα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, από αυτά παίρνουμε και τις πολύτιμες φυτικές ίνες που μας χορταίνουν και μας βοηθούν να αδυνατίσουμε (επειδή μας φουσκώνουν και δεν πεινάμε), να έχουμε καλύτερες τιμές σακχάρου και χοληστερίνης στο αίμα και να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα. Μάλιστα κάποιοι διαιτολόγοι συστήνουν να ξεκινάμε με τη σαλάτα ή τα λαχανικά πριν το υπόλοιπο γεύμα ώστε να έχουμε ακόμα καλύτερα αποτελέσματα σε όλους τους παραπάνω τομείς.

* Τρώμε σούπες. Οι σούπες μάς χορταίνουν για περισσότερη ώρα χωρίς να είναι επιβαρυντικές για τη σιλουέτα μας.

* Κρύβουμε τα σνακ από… τον εαυτό μας. Ερευνες δείχνουν ότι αν βλέπουμε τα παχυντικά σνακ, πατατάκια, μπισκότα, σοκολάτες, στο σπίτι μας είναι πιο πιθανό να τα καταναλώσουμε τελικά. Γι’ αυτό και οι ειδικοί μάς προτείνουν να τα κρύβουμε πίσω-πίσω στα ντουλάπια μας ώστε να μην τα βλέπουμε και να μην τα επιθυμούμε. Αν και βέβαια η καλύτερη λύση είναι να μην τα αγοράζουμε καν.

* Σταματάμε να τρώμε μπροστά στην τηλεόραση. Ερευνα από το Πανεπιστήμιο του Birmingham, δείχνει ότι τρώμε 25% περισσότερο όταν δεν εστιάζουμε στο φαγητό μας.

Ξεχνάμε τις ετήσιες συνδρομές στο γυμναστήριο

Οι περισσότεροι από εμάς αποφασίζουμε ότι τον καινούργιο χρόνο θα ξεκινήσουμε γυμναστήριο. Γραφόμαστε. Πληρώνουμε συνδρομή. Και συνήθως καταλήγουμε να επιβεβαιώσουμε όσους είχαν προβλέψει ότι δεν θα πάμε περισσότερες από μία ή δύο φορές τελικά… Αντί λοιπόν να προσπαθούμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις που δεν θα κρατήσουμε μπορούμε να ακούσουμε τις συμβουλές των ειδικών. Και να

* Ασκηθούμε νωρίς το πρωί. Εχουμε περισσότερη ενέργεια και ο οργανισμός μας έχει την τάση να καίει περισσότερο λίπος. Επίσης αν αφήσουμε την τσάντα με τα ρούχα και τα παπούτσια μας κοντά στην πόρτα για να τη δούμε το πρωί, οι έρευνες λένε ότι είναι πιο πιθανό να πάρουμε τον δρόμο για το γυμναστήριο.

* Στεκόμαστε όσο πιο συχνά μπορούμε. Μία επιλογή είναι το «standing desk», όπου μπορούμε να δουλεύουμε όρθιοι. Αν μας φαίνεται δύσκολο το να δουλεύουμε όρθιοι θα πρέπει να φροντίζουμε να σηκωνόμαστε όσο πιο πολύ και όσο πιο συχνά μπορούμε (για παράδειγμα όταν μιλάμε στο τηλέφωνο). Αλλωστε η καθιστική ζωή είναι συνδεδεμένη με την αύξηση του δείκτη φλεγμονής στο σώμα μας και κατ’ επέκταση με την πρόωρη γήρανση.

* Χρησιμοποιούμε τα δάχτυλα των ποδιών μας. Πώς; Κυκλοφορούμε ξυπόλυτοι στο σπίτι και σηκώνουμε πράγματα με τα δάχτυλα των ποδιών για να τα γυμνάζουμε… Εκτός των άλλων θα βελτιώσουμε την ισορροπία και τον συντονισμό μας, πράγμα που θα μας κάνει καλό μακροπρόθεσμα μειώνοντας τον κίνδυνο πτώσεων και τραυματισμών.

* Ανεβαίνουμε σκάλες.

Το έχουμε ακούσει πολλές φορές: Να ανεβαίνουμε σκάλες όσο συχνότερα μπορούμε αντί να παίρνουμε το ασανσέρ. Ενα επιπλέον καλό; Η συνήθεια αυτή μας κάνει να καταχωρούμε τον εαυτό μας στη συνείδησή μας ως ένα άτομο με υγιεινές συνήθειες και έτσι είναι πιθανό να υιοθετούμε όλο και περισσότερες.

* Καθόμαστε και σηκωνόμαστε σε επανάληψη από την καρέκλα.

Παρατηρούμε αν χρειαζόμαστε τα χέρια μας για να σηκωθούμε από την καρέκλα και προσπαθούμε να το κάνουμε χωρίς να τα χρησιμοποιούμε. Στη συνέχεια, προσπαθούμε να σηκωθούμε στηριζόμενοι μόνο στο ένα πόδι ώστε να δυναμώσουμε την πλάτη και τα πόδια μας και να βελτιώσουμε τη σταθερότητα του κορμού μας.

* Βάζουμε οπωσδήποτε ασκήσεις στρέτσινγκ στην καθημερινότητά μας. Κατά προτίμηση 8 λεπτά κάθε πρωί αφού σηκωθούμε.

* Βάζουμε μουσική. Οι έρευνες βρίσκουν ότι όταν γυμναζόμαστε έχοντας για υπόκρουση την αγαπημένη μας μουσική τείνουμε να γυμναζόμαστε εντατικότερα.

Δεν παραδεχόμαστε ότι έχουμε πρόβλημα αϋπνίας

Ναι, ο ύπνος είναι πολύ σημαντικός για την υγεία μας. Πώς θα κοιμηθούμε καλύτερα;

* Παρατηρούμε πότε αρχίζουμε να χασμουριόμαστε και σύμφωνα με τους ειδικούς θα πρέπει να είμαστε στο κρεβάτι μας έτοιμοι για ύπνο, 1,5 ώρα αργότερα.

* Σημειώνουμε όσα μας αγχώνουν, τις εκκρεμότητες, τις δουλειές μας και τις βγάζουμε από το μυαλό μας.

* Δεν βάζουμε την ταμπέλα του προβλήματος του άυπνου στον εαυτό μας.

* Χρησιμοποιούμε άρωμα λεβάντας στο μαξιλάρι μας γιατί βοηθά στο να μας πάρει ο ύπνος ευκολότερα και μάλιστα οι έρευνες δείχνουν ότι μετά από λίγες εβδομάδες χρήσης ο εγκέφαλός μας συνδυάζει τη μυρωδιά με τη νύστα.

* Διατηρούμε σταθερή ρουτίνα ύπνου. Προσπαθούμε να πέφτουμε για ύπνο και να ξυπνάμε σταθερή ώρα κάθε μέρα.