Είναι γνωστό ότι η διατροφή μπορεί να επηρεάσει την υγεία μας. Τώρα, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ανοιχτής πρόσβασης BMC Medicine, η κατανάλωση κρέατος πέντε φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο μελέτησαν την σύνδεση της διατροφής και του καρκίνου, αναλύοντας δεδομένα που συλλέχθηκαν από 472.377 Βρετανούς ενήλικες από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου μεταξύ 2006 και 2010. Οι συμμετέχοντες, ηλικίας μεταξύ 40 και 70 ετών, ανέφεραν πόσο συχνά έτρωγαν κρέας και ψάρι και οι ερευνητές υπολόγισαν τη συχνότητα εμφάνισης νέων καρκίνων σε μια μέση περίοδο 11 ετών, αξιοποιώντας αρχεία υγείας.

Πόσο μειώνεται ο κίνδυνος καρκίνου;

Στις αναλύσεις τους έλαβαν υπόψη παθήσεις όπως ο διαβήτης, του κοινωνικοδημογραφικούς και κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες αλλά και τον τρόπο ζωής. Από τους συμμετέχοντες, οι 247.571 (52%) έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα, οι 205.382 (44%) έτρωγαν κρέας πέντε φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο, οι 10.696 (2%) έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 8.685 (2%) ήταν χορτοφάγοι ή vegan.

Συνολικά 54.961 συμμετέχοντες (12%) ανέπτυξαν καρκίνο κατά την περίοδο της μελέτης.

Η διατροφή «προστατεύει» από διάφορους τύπους καρκίνου

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο συνολικός κίνδυνος καρκίνου ήταν 2% χαμηλότερος μεταξύ εκείνων που έτρωγαν κρέας πέντε φορές την εβδομάδα ή και λιγότερο, 10% χαμηλότερος μεταξύ αυτών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 14% χαμηλότερος μεταξύ των χορτοφάγων και των vegans, σε σύγκριση με αυτούς που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Όταν συνέκριναν τη συχνότητα εμφάνισης συγκεκριμένων καρκίνων με τη διατροφή των συμμετεχόντων, οι συγγραφείς διαπίστωσαν ότι όσοι έτρωγαν κρέας πέντε φορές την εβδομάδα ή λιγότερο είχαν 9% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Διαπίστωσαν επίσης ότι ο κίνδυνος καρκίνου του προστάτη ήταν 20% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που έτρωγαν ψάρι αλλά όχι κρέας και 31% χαμηλότερος μεταξύ των ανδρών που ακολουθούσαν χορτοφαγική διατροφή, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα.

Οι γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση που ακολούθησαν χορτοφαγική διατροφή είχαν 18% χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου του μαστού από εκείνες που έτρωγαν κρέας περισσότερες από πέντε φορές την εβδομάδα. Ωστόσο, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό οφειλόταν στο ότι οι γυναίκες που ήταν χορτοφάγοι τείνουν να έχουν χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) από τις γυναίκες που έτρωγαν κρέας.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η παρατηρητική φύση της μελέτης τους δεν επιτρέπει συμπεράσματα σχετικά με την αιτιώδη σχέση μεταξύ της διατροφής και του κινδύνου καρκίνου.