Οι εαρινές αλλεργίες είναι ένα περιοδικό πρόβλημα, το οποίο όμως μπορεί να κάνει δύσκολη τη ζωή των πασχόντων ή και να την απειλήσει ακόμα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε σχετικό δημοσίευμα του iatropedia.gr, μπορεί να περιμένουν δυσάρεστες εκπλήξεις όσους έχουν αυτήν την περίοδο την προσοχή τους στραμμένη στην πανδημία, όπως προειδοποιεί ένας αμερικανός ειδικός.

«Η έγκαιρη προετοιμασία είναι ένα από τα σημαντικότερα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας για να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες της άνοιξης» λέει ο αλλεργιολόγος δρ Mark Corbett, πρόεδρος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI).

«Είναι πολύ σημαντικό να αντιληφθούν οι πάσχοντες εγκαίρως εάν τα συμπτώματά τους οφείλονται στην Covid ή σε εαρινή αλλεργία. Αν οφείλονται στις αλλεργίες, έχουν καθυστερήσει να λάβουν τα μέτρα τους».

Όπως εξηγεί, η προετοιμασία για τις εαρινές αλλεργίες συνίσταται κατ’ αρχάς στην προφυλακτική λήψη της αντιαλλεργικής αγωγής. «Αρχίστε να παίρνετε τα φάρμακα για τις αλλεργίες σας δύο έως τρεις εβδομάδες πριν αρχίσει ο κνησμός ή το φτάρνισμα» συνιστά. «Να θυμάστε όμως ότι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα συμπτώματά σας μπορεί να αρχίσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο».

Αλλεργίες ή κορωνοϊός;

Πολύ σημαντικό είναι επίσης να μάθετε να ξεχωρίζετε τις εαρινές αλλεργίες από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κοροναϊός. Τα κοινά συμπτώματα είναι:

Βήχας
Κόπωση
Πονοκέφαλος

Η Covid, ιδίως όταν προκαλείται από την παραλλαγή Όμικρον, προκαλεί επίσης:

Περισσότερη ρινική συμφόρηση («μπούκωμα» της μύτης) απ’ ό,τι συνήθως
Έντονο συνάχι
Παροχέτευση των εκκριμάτων της μύτης στο πίσω μέρος του λαιμού
Συμπτώματα ιγμορίτιδας, που συμπεριλαμβάνουν πυρετό
Οι εαρινές αλλεργίες, όμως, σπανίως προκαλούν πυρετό, ενώ το συνάχι τους είναι ελεγχόμενο.  «Αν νομίζετε ότι μπορεί να σας έχει μολύνει ο κοροναϊός, πρέπει να ελεγχθείτε το ταχύτερο δυνατόν» λέει ο δρ Corbett. «Αν δεν έχετε Covid και τα συμπτώματά σας επιμένουν, πρέπει να ελεγχθείτε για εαρινές αλλεργίες».

Οι εκλυτικοί παράγοντες

Ο έλεγχος είναι απαραίτητος, διότι πρέπει να γνωρίζετε τους παράγοντες που πυροδοτούν τις αλλεργικές κρίσεις σας, για να λάβετε την κατάλληλη θεραπεία, προσθέτει.

Εκτός από τα προαναφερθέντα, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδείξετε τους μήνες που έρχονται και στον τρόπο ζωής σας. Σίγουρα είναι δελεαστικό να ανοίγετε τα παράθυρα για μπει στο σπίτι η αύρα της άνοιξης. Αν όμως πάσχετε από αλλεργία στη γύρη, θα πυροδοτήσετε τα συμπτώματά σας. Προτιμότερο είναι να χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό στο σπίτι και στο αυτοκίνητο για να κρατάτε τη γύρη έξω.

Το καλύτερο, πάντως, είναι να επισκεφθείτε τον αλλεργιολόγο σας πριν αρχίσουν οι αλλεργίες της άνοιξης. Εκείνος μπορεί να σας συμβουλεύσει καλύτερα για τα μέτρα προστασίας που πρέπει να λάβετε.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν πάσχετε από αλλεργικό άσθμα ή έχει το παιδί σας άσθμα. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει διάφορες θεραπείες για να διαχειριστείτε τα συμπτώματά του.

Μια από τις καλύτερες θεραπείες κατά των αλλεργιών είναι η ανοσοθεραπεία, λέει ο δρ Corbett. Κατ’ αυτήν χρησιμοποιούνται ενέσεις ή χάπια για να καταπολεμηθούν συγκεκριμένα αλλεργιογόνα. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται σημαντικά η βαρύτητα των αλλεργικών συμπτωμάτων.

Επιπλέον, οι ενέσεις και τα χάπια για τις αλλεργίες μπορεί να προλάβουν την ανάπτυξη άσθματος σε μερικά παιδιά με εαρινές αλλεργίες, καταλήγει ο ειδικός.