Αισιόδοξες είναι η εξελίξεις στο ζήτημα του κοροναϊού, καθώς όλα δείχνουν πως βγαίνουμε από την οξεία φάση της. Ο Γιάννης Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας, μίλησε στο MEGA Σαββατοκύριακο και τόνισε πως είναι δικαιολογημένο να… αποχωριστούμε τις μάσκες στους εξωτερικούς χώρους.

«Πράγματι είναι δύσκολο να παραμείνει η πανδημία στο προσκήνιο όταν έχουμε τόσο τραγικές καταστάσεις, όπως στην Ουκρανία. Παρ’ όλα αυτά, οι αρμόδιοι θα πρέπει να ασχολούνται με την πανδημία με την ίδια ένταση, γιατί μπορεί να βγαίνουμε από την οξεία φάση της, όμως δεν έχουμε τελειώσει ακόμα με τον ιό. Ο ιός είναι κοντά μας και θα ζήσουμε κι άλλα κύματα. Βλέπουμε ότι υπάρχει σταθερή εικόνα αποδόμησης της πανδημίας», δήλωσε ο κ. Πρασσάς.

Ο ίδιος τόνισε πως είναι δικαιολογημένο να βγουν οι μάσκες στους εξωτερικούς χώρους, ωστόσο θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί στους εσωτερικούς χώρους. Για το εάν θα αποχωριστούμε τις μάσκες στους εσωτερικούς χώρους, ο κ. Πρασσάς δήλωσε στο MEGA πως η κάθε χώρα θα πρέπει να το κρίνει ανάλογα με τα δεδομένα της.

Ο κ. Πρασσάς έθεσε τρία ερωτήματα που απασχολούν τους ειδικούς αυτή την περίοδο. Αρχικά, πόσο μπορεί να αντέξει η ανοσία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της βαριάς νόσησης;

Επιπλέον, η φυσική νόσηση πόσο μεγάλη διάρκεια προστασίας θα προσφέρει όσον αφορά την προστασία από επαναμόλυνση από τον ιό; Και τέλος, ποια είναι η πραγματική επίπτωση του long covid και των επαναμβανόμενων νοσήσεων από τον ιό;

Τα παραπάνω είναι καίρια ερωτήματα που έχουν προκύψει, είπε, στα οποία δεν έχουν δοθεί ακόμα απαντήσεις.