Αν και δεν υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε την γήρανση, υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να την επιβραδύνουμε φυσικά, ξεκινώντας από την διατροφή. Καταναλώνοντας ορισμένα θρεπτικά τρόφιμα σε τακτική βάση, που παρέχουν στο σώμα σας απαραίτητα θρεπτικά συστατικά καθώς μεγαλώνετε, βελτιώνετε την γενική σας υγεία και μειώνετε τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με την γήρανση. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες επισημαίνουν ότι τα φυλλώδη λαχανικά, συγκεκριμένα το kale και το σπανάκι, έχουν θετικό αντίκτυπο στην διαδικασία της γήρανσης και ειδικά όταν πρόκειται για την γνωστική υγεία.

Σπανάκι και kale για ακμαίο εγκέφαλο

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο Neurology, συγκεκριμένες ενώσεις που βρίσκονται στα φυλλώδη λαχανικά (που περιλαμβάνουν λουτεΐνη, φυλλικό οξύ, β-καροτίνη και βιταμίνη Κ), φαίνεται πώς επιδρούν στην γνωστική εξασθένιση εξαιτίας της ηλικίας. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν όλοι μεταξύ 58 και 99 ετών, χωρίς άνοια ή άλλες γνωστικές βλάβες. Μετά από περίπου πέντε χρόνια, οι συμμετέχοντες συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με την πρόσληψη τροφής και συμμετείχαν σε πολλαπλές γνωστικές αξιολογήσεις.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν περισσότερα φυλλώδη λαχανικά σε τακτική βάση είχαν πιο αργή γνωστική εξασθένιση συγκριτικά με εκείνους που δεν το έκαναν. Μάλιστα, οι ενήλικες που κατανάλωναν κατά μέσο όρο 1,3 μερίδες φυλλωδών λαχανικών την ημέρα είχαν βραδύτερη γνωστική εξασθένιση, ισοδύναμη με έως και 11 χρόνια νεότερο εγκέφαλο από την τρέχουσα ηλικία τους.

Οι γνωστικές επιδράσεις της κατανάλωσης kale και σπανακιού έχει βρεθεί ότι δεν έχουν μόνο επίδραση στους ηλικιωμένους πληθυσμούς, αλλά και στις μεσήλικες ομάδες.

Το μυστικό «κρύβεται» στην λουτεΐνη

Σε άλλη επιστημονική μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Ilinois εξετάστηκαν οι γνωστικές επιδράσεις της κατανάλωσης φυλλωδών λαχανικών σε ενήλικες μεταξύ 25 και 45 ετών, επειδή σύμφωνα με τους ερευνητές, οι άνθρωποι μπορεί να αρχίσουν να παρατηρούν τον αντίκτυπο της γνωστικής εξασθένισης ήδη από τα 30 τους.

Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι η λουτεΐνη, μια συγκεκριμένη ένωση που βρίσκεται στο σπανάκι, το λάχανο, το αβοκάντο και τα αυγά, έχει προστατευτικές ιδιότητες που σχετίζονται με τη γνωστική λειτουργία και την ανάπτυξη. Στην πραγματικότητα, οι μεγαλύτεροι συμμετέχοντες που έτρωγαν περισσότερη λουτεΐνη είχαν γνωστικά αποτελέσματα παρόμοια με τους νεότερους συμμετέχοντες που δεν έτρωγαν τόσο πολύ από αυτό το θρεπτικό συστατικό.

Τα οφέλη είναι πραγματικά απεριόριστα και δεν περιορίζονται στην υγεία του εγκεφάλου, όπως μας λένε οι ειδικοί. Το kale και το σπανάκι έχει επίσης βρεθεί ότι συμβάλλει στην μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη λόγω της περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά, καθώς και ότι μειώνουν τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου και καρδιακών παθήσεων.