Οι παρακάτω συμβουλές θα δώσουν μία οικολογική διάσταση στην περιποίησή μας και επιπλέον θα μας βοηθήσουν να εξοικονομήσουμε χρήματα και ενέργεια. Θα εκπλαγούμε όταν συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται για ελάχιστες μικρές αλλαγές.

Τα αγνά, σπιτικά ή βιολογικά καλλυντικά

Επιλέγουμε να φτιάξουμε τα δικά μας καλλυντικά, με ευεργετικά φυσικά συστατικά όπως μέλι, γιαούρτι, ελαιόλαδο, λεβάντα, αμυγδαλέλαιο, αβγό κ.ά. Με τις αμέτρητες diy συνταγές που βρίσκουμε στο vita.gr, μπορούμε να δημιουργήσουμε με απλά υλικά και γρήγορα μία ευρεία γκάμα από απολεπιστικά, μάσκες, αλλά και λοσιόν ντεμακιγιάζ και κρέμες ενυδάτωσης.

Επιπλέον τα φυσικά έλαια όπως argan, ελαιόλαδο, αμυγδαλέλαιο ή ακόμα και τα κοκτέιλ από διάφορα ευεργετικά φυτά και καρπούς είναι εξαιρετικά για την ενυδάτωση του δέρματος και των μαλλιών μετά το ντους.

Ένα ακόμα αγνό και αποτελεσματικό καλλυντικό είναι η κηραλοιφή, που χρησιμοποιείται ως πασπαρτού φροντίδας. Λειτουργεί ως παράγοντας αντιγήρανσης αλλά και ανάπλασης εφόσον είναι αποτελεσματικό ενάντια στην ξηροδερμία, τις σκασμένες φτέρνες, τα ταλαιπωρημένα χέρια και τα χείλη.

 

Το πράσινο σαπούνι

Πρόκειται για ένα αγνό καθαριστικό που είναι πολυχρηστικό, αφού δεν χρησιμοποιείται μόνο για το σώμα και το τριχωτό της κεφαλής. Είναι εξαιρετικό και για το πλύσιμο των ρούχων αλλά και για τον καθαρισμό των τζαμιών. Λειτουργεί ακόμα και ως βιολογικό φυτοφάρμακο σε συνδυασμό με άλλα φυσικά συστατικά.

Αξεσουάρ από φυσικά υλικά

Αντικαθιστούμε τα πλαστικά εργαλεία και τα αξεσουάρ μπάνιου, όπως οι χτένες, η βούρτσα για το dry brushing, το σφουγγάρι σώματος, οδοντόβουρτσες και σαπουνοθήκες, με εκείνα που είναι φτιαγμένα από ξύλο, μπαμπού ή από φυσικά βιοδιασπώμενα συστατικά.

Φυσικό αποσμητικό χώρου

Αντί για αποσμητικό χώρου, τοποθετούμε στο μπάνιο ένα γλαστράκι με αρωματικά βότανα όπως βασιλικός, δυόσμος ή κακτάκια που καθαρίζουν την ατμόσφαιρα. Άλλη εναλλακτική είναι τα αιθέρια έλαια, που δημιουργούν μια ατμόσφαιρα ευεξίας και χαλάρωσης. Ιδανικά είναι το δεντρολίβανο, ο ευκάλυπτος, το νερολί, η κανέλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή γιατί έχουν ισχυρές τονωτικές ιδιότητες.

Εξοικονομούμε νερό

Είναι πολύτιμο γι’ αυτό δεν πρέπει να το σπαταλάμε άσκοπα. Μία ιδέα είναι να τοποθετήσουμε στη λεκάνη ένα καζανάκι με δύο κουμπιά, που απελευθερώνουν αντίστοιχα μικρή ή μεγαλύτερη ποσότητα νερού. Επίσης αποφεύγουμε να γεμίζουμε συχνά την μπανιέρα. Τέλος, κλείνουμε τη βρύση όταν λουζόμαστε, όταν σαπουνίζουμε το σώμα μας και όταν βουρτσίζουμε τα δόντια μας. Η εξοικονόμηση νερού και χρημάτων θα είναι σημαντική.