Φανταστείτε ότι κάθεστε αναπαυτικά σε έναν ζεστό καναπέ ή πολυθρόνα και είστε τυλιγμένοι με μία απαλή κουβέρτα. Ταυτόχρονα πίνετε το αγαπημένο σας ρόφημα και απολαμβάνετε τη θαλπωρή του τζακιού, χωρίς έννοιες και στενάχωρες σκέψεις. Ποιο είναι το συναίσθημα που σας προκαλεί μία τέτοια εικόνα; Σίγουρα παρηγορητικό και ευχάριστο. Δεν θα ήταν ιδανικό και ενδιαφέρον να μπορούσαμε να το αναπαράγουμε στην καθημερινότητά μας ακόμα και υπό ψυχολογική πίεση; Έτσι θα δημιουργήσετε το δικό σας συναισθηματικό «καταφύγιο».

Τι λένε οι ειδικοί για το το συναισθηματικό «καταφύγιο»

Οταν συστηματικά αδυνατούμε να διαχειριστούμε μία στρεσογόνα κατάσταση, γινόμαστε επιρρεπείς στην κατάθλιψη, στον θυμό και στη μνησικακία, στην αντεκδίκηση. Ή παγώνουμε συναισθηματικά, εξηγούν αμερικανοί ψυχολόγοι. Ωστόσο καμία από αυτές τις αντιδράσεις δεν μας καθιστά ικανούς να αποκτήσουμε τον έλεγχο σε μία κατάσταση που μας φθείρει ψυχολογικά.

Το ζητούμενο είναι να αισθανόμαστε σίγουροι, να ηρεμήσουμε τον νου και να βρούμε τη διέξοδο από αυτή τη δυσφορία, αντί να βυθιζόμαστε σε αυτή. Οι παρακάτω τεχνικές λειτουργούν ως ένα συναισθηματικό «καταφύγιο», μία διέξοδο αποσυμπίεσης και ανακούφισης που θα μας ενδυναμώσει και θα επιφέρει τη γαλήνη στο μυαλό και στην ψυχή μας.

#Εστιάζουμε στην αυτοσυγχώρηση

Ενας σκόπελος που κάνει εύθραυστη την ψυχολογία μας είναι η αυτοκατηγορία. Νιώθουμε θυμό ή απογοήτευση γιατί θεωρούμε τον εαυτό μας υπαίτιο για οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει. Ετσι είναι σημαντικό να μάθουμε τα βήματα της αυτοσυγχώρησης. Φτάνοντας στο επίπεδο της άνευ όρων αυτοαποδοχής, ανεξάρτητα από τα λάθη που κάναμε στο παρελθόν, θα επιτευχθεί η αποκατάσταση της αυτοεκτίμησης και η γενικότερη βελτίωση της ψυχολογίας μας.

#Μαθαίνουμε να στηρίζουμε τον εαυτό μας

* Πολλές φορές όταν είμαστε ψυχολογικά πεσμένοι αναζητούμε τη στήριξη των αγαπημένων μας. Αυτό δεν είναι απαραίτητα πάντα και το πιο σωστό. Οταν καταφέρνουμε να βρούμε την ισορροπία μέσα μας, η διαδικασία είναι πιο εποικοδομητική και ωφέλιμη απ’ ό,τι όταν εξαρτόμαστε από τον καλό λόγο κάποιου, επισημαίνουν οι ψυχολόγοι. Πρέπει να αντιμετωπίζουμε ως «σωτήρα» τον εαυτό μας και όχι τους άλλους. Εξαίρεση αποτελούν τα κατοικίδια. Οι έρευνες αποδεικνύουν ότι επιδρούν θετικά στη ψυχολογία μας, παρατείνοντας το προσδόκιμο ζωής μας.

* Η αυτοΰπνωση είναι άλλο ένα δοκιμασμένο και απλό εργαλείο για να βελτιώσουμε τη διάθεσή μας. Τι κάνουμε: Καθόμαστε αναπαυτικά ή ξαπλώνουμε, και με τη φαντασία μας σκανάρουμε το σώμα μας, από κάτω προς τα πάνω. Ξεκινάμε από τα πέλματα και ανεβαίνουμε στα πόδια, στον κορμό, στα χέρια, στον λαιμό, στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Φανταζόμαστε τους μυς να χαλαρώνουν σε καθένα κομμάτι του σώματος πριν περάσουμε στο επόμενο. Η διαδικασία ανακουφίζει το μυαλό και ξεκουράζει το σώμα.

#Βάζουμε στις προοπτικές μας θετικό πρόσημο

* Μία έρευνα αποκάλυψε ότι ένα τρικ που μπορεί να ελέγξει τις συναισθηματικές μας αντιδράσεις είναι το εξής: Απευθυνόμαστε στον εαυτό μας ως τρίτο πρόσωπο. Για παράδειγμα, αν το όνομά μας είναι «Γιώργος» λέμε: «Γιατί ο Γιώργος νιώθει τόσο θυμωμένος;». Ακούγεται παράξενο ή ακόμα και εκκεντρικό, αλλά αυτός ο τρόπος δημιουργεί μία αποστασιοποίηση και μεγαλύτερη ψυχραιμία, η οποία βοηθά να αντιληφθούμε καλύτερα τη συναισθηματική μας κατάσταση.

Επιστήμονες μέσω μαγνητικών εξετάσεων διαπίστωσαν ότι αυτή η μέθοδος καταλαγιάζει σε δευτερόλεπτα τη δραστηριότητα των κέντρων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τα συναισθήματα.

* Ο οραματισμός είναι ένας ακόμα τρόπος που καλλιεργεί την αισιοδοξία και τη θετική ενέργεια. Είναι μία μέθοδος που γίνεται συνειδητά προκειμένου να βελτιώνουμε τις δεξιότητές μας αλλά και να πετυχαίνουμε τους στόχους μας. Συχνά σκεφτόμαστε τι μπορεί να πάει λάθος και κάνουμε ένα σωρό δυσοίωνα, στενάχωρα σενάρια, προκειμένου να είμαστε σε επιφυλακή για το χειρότερο. Ομως αυτό μας φθείρει ψυχολογικά και υπονομεύει την καλή μας διάθεση.

Αντί αυτού ας οραματιστούμε τι μπορεί να πάει καλά, και πόσο όμορφα θα μας κάνει να αισθανθούμε. Για παράδειγμα, αν πρόκειται να κάνουμε μία διάλεξη μπροστά σε πολλούς θεατές, οραματιζόμαστε το γεγονός σαν ταινία στο μυαλό μας. Φανταζόμαστε πόσο καλοντυμένοι και εμφανίσιμοι είμαστε, πόσο όμορφα νιώθουμε και μιλάμε. Η μέθοδος θα μας γεμίσει θετική ενέργεια αυξάνοντας τις πιθανότητες της αίσιας έκβασης των γεγονότων.

#Αλλάζουμε περιβάλλον

Η επαφή με τη φύση μας επιτρέπει να αναλογιστούμε τα συμβάντα που μας έχουν αποσυντονίσει, προκειμένου να βρούμε την ισορροπία μας. Η ενδοσκόπηση βοηθά στην απελευθέρωση του στρες, τονίζουν οι ψυχολόγοι. Σύμφωνα με έρευνες, οι ήχοι της φύσης, όπως το θρόισμα των φύλλων, τα κύματα της θάλασσας ή ο ήχος κάποιων πτηνών όπως του κούκου, αμβλύνουν τον φόβο και την ανησυχία και δημιουργούν γαλήνη και ηρεμία.

Επιπλέον, αναγνωρίζουμε την αξία της άσκησης κατά του στρες και προσπαθούμε να τη βάζουμε καθημερινά στη ζωή μας, συνδυάζοντάς την με το ύπαιθρο. Π.χ. κάνουμε τρέξιμο, περπάτημα, διατάσεις, κολύμβηση, τένις ή ό,τι άλλο μας αρέσει.

#Εντάσσουμε την αυτοφροντίδα στη ζωή μας

Ως αυτοφροντίδα ορίζουμε το σύνολο εκείνων των συνηθειών που υποστηρίζουν την ψυχική μας υγεία και ευεξία. Ποιες είναι οι πιο αποτελεσματικές όταν το άγχος ή ο φόβος μας κατακλύζει;

* Καταγράφουμε τις σκέψεις μας σε ένα χαρτί ως ένα είδος θεραπείας

Μία αμερικανική μελέτη που έγινε ανάμεσα σε φοιτητές έδειξε ότι το στρες δυσχεραίνει τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου. Πιο συγκεκριμένα, όσοι διατύπωσαν τα αρνητικά συναισθήματά τους πριν από μία αγχωτική εργασία, την ολοκλήρωσαν με μεγαλύτερη επιτυχία σε σχέση με τους υπόλοιπους.

*Δεν πρέπει να ξεχνάμε τη λυτρωτική δύναμη που έχει το κλάμα.

Διεγείρει το παρασυμπαθητικό νευρικό σύστημα το οποίο προάγει την ηρεμία και την ξεκούραση, αυξάνει την οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης και ανεβάζει τα επίπεδα των ενδορφινών, οι οποίες ανακουφίζουν τον πόνο. Τέλος, υπάρχουν και οι κλασικοί τρόποι ανακούφισης που όλοι γνωρίζουμε, όπως ένα χαλαρωτικό αφρόλουτρο με αιθέρια έλαια, ένα μασάζ, η προετοιμασία ενός όμορφου δείπνου, το να αγοράσουμε λουλούδια για τον εαυτό μας κ.ά.

Υιοθετώντας μία ή περισσότερες από τις παραπάνω πρακτικές στην καθημερινότητά μας θα νιώσουμε μεγαλύτερη αίσθηση ηρεμίας. Παράλληλα είναι πιθανόν να μειωθούν τα ξεσπάσματα και οι υπερβολικές αντιδράσεις όταν αντιμετωπίζουμε κάτι δυσάρεστο. Ωστόσο, χρειάζονται εξάσκηση προκειμένου να γίνουν μία αυτοματοποιημένη διαδικασία που θα λειτουργήσει σε μία κρίσιμη στιγμή.

Κάθε φορά που ανησυχούμε, αγωνιούμε για κάτι, αντί να σκεφτόμαστε τι μπορεί να πάει στραβά, ας οραματιστούμε τι μπορεί να πάει καλά, και πόσο όμορφα θα μας κάνει να αισθανθούμε