Όταν ο θυρεοειδής υπολειτουργεί ενδέχεται να πάρετε βάρος, η περίοδός σας να γίνει ακανόνιστη ή βαρύτερη από το συνηθισμένο και να εμφανίσετε τριχόπτωση – όλες ενοχλητικές και άβολες καταστάσεις. Ένα άλλο δυνητικό σύμπτωμα, το οποίο παρά τη σοβαρότητά του δεν είναι ευρύτερα γνωστό, είναι η σεξουαλική δυσλειτουργία ή η εξασθένηση της λίμπιντο.

Η συχνότητα με την οποία εμφανίζεται αυτή η «παρενέργεια» του υποθυρεοειδισμού, θα σας εκπλήξει… Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Ιανουάριο του 2019 στο περιοδικό Sexual Medicine Reviews, διαπίστωσε ότι σχεδόν το 50% (!) των γυναικών με υποθυρεοειδισμό εμφανίζουν σεξουαλική δυσλειτουργία.

Πόσοι γιατροί, όμως, έχουν ρωτήσει τις ασθενείς τους με υποθυρεοειδισμό ή έστω τους έχουν επισημάνει το συγκεκριμένο σύμπτωμα;

Γιατί ο θυρεοειδής επηρεάζει τη λίμπιντο

Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών, οι ορμόνες του θυρεοειδούς ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα σας χρησιμοποιεί την ενέργεια. Εάν τα επίπεδα της θυρεοειδικής ορμόνης σας είναι χαμηλά, πολλές από τις διαδικασίες του σώματός σας μπορεί να επιβραδυνθούν. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια της σεξουαλικής ορμής, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων και Γυναικολόγων. Τα κοινά συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, όπως η κόπωση και η αύξηση βάρους, μπορεί επίσης να επηρεάσουν την επιθυμία σας για σεξ. Και ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να προκαλέσει αυξημένα επίπεδα της ορμόνης προλακτίνης. Τα υψηλότερα από τα κανονικά επίπεδα αυτής της ορμόνης μπορούν να συμβάλουν στην κολπική ξηρότητα, η οποία μπορεί να κάνει το σεξ επώδυνο.

Πώς να ανακτήσετε τη σεξουαλική σας ορμή

Πολλοί άνθρωποι υποθέτουν ότι η χαμηλή λίμπιντο τους οφείλεται στο έντονο ενδιαφέρον για τον σύντροφό τους, στην κατάθλιψη ή στο άγχος, όταν η αλήθεια είναι ότι ο υπολειτουργικός θυρεοειδής είναι εκείνος που «σαμποτάρει» τη σεξουαλική σας ζωή. Είναι, ωστόσο, σημαντικό να δείτε το γιατρό σας για να διαπιστώσετε ότι ο υποθυρεοειδισμός είναι όντως η αιτία της σεξουαλικής δυσλειτουργίας.

Ευτυχώς, η σεξουαλική ζωή δεν τελειώνει για όσους ζουν με υποθυρεοειδισμό! Στην πραγματικότητα, μπορείτε εύκολα να διατηρήσετε την κανονική σεξουαλική δραστηριότητα.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε μια υγιή σεξουαλική ζωή, όταν έχετε υποθυρεοειδισμό:

Διαχειριστείτε την κατάστασή σας

Τα φάρμακα υποκατάστασης θυρεοειδικών ορμονών που συνταγογραφούνται από τον γιατρό ή τον ενδοκρινολόγο σας μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση μιας ανισορροπίας του θυρεοειδούς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να συναντάτε το γιατρό σας για να προσαρμόσετε τα φάρμακα σε ένα εύρος που είναι καλύτερο για εσάς. Μην τα παρατάτε μετά από μια εβδομάδα αν δεν λειτουργούν. Μπορεί να χρειαστούν αρκετοί μήνες για να προσαρμοστεί σωστά ο θυρεοειδής σας.

Επικοινωνήστε με τον σύντροφό σας

Ένας σύντροφος μπορεί να απογοητευτεί, ακόμη και να πληγωθεί εάν δεν είστε ανοιχτοί στο σεξ. Επομένως είναι καλύτερο να τον/την κρατάτε ενήμερο σχετικά με την κατάσταση της υγείας σας. Εξηγήστε του/της ότι μπορεί να περάσει καιρός μέχρι να νιώσετε ξανά ενεργητικοί και ρωτήστε τον/την αν θα ήταν ανοιχτός σε ένα ευρύτερο «μενού» σεξουαλικών δραστηριοτήτων, ώστε να μην αισθάνεσαι πιεσμένος να κάνει περισσότερα απ’ όσα έχει ενέργεια να κάνει. Ακόμα καλύτερα, βάλτε τους να εμπλακούν στην ιατρική σας φροντίδα, προσκαλώντας τους σε ένα ραντεβού με τον γιατρό σας ή ζητήστε τους να διαβάσουν περισσότερα για την πάθησή σας, ώστε να πάψουν να ανησυχούν ότι δεν σας ελκύουν πλέον.

Διατηρήστε ένα υγιές βάρος

Ένας υπολειτουργικός θυρεοειδής μπορεί να μεταφραστεί σε κόπωση και τάση αύξησης της μάζας σώματος, τα οποία σε συνδυασμό, μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση βάρους. Όταν οι άνθρωποι παίρνουν βάρος, συχνά αναπτύσσουν μια αρνητική εικόνα για το σώμα τους, η οποία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη λίμπιντο και τη σεξουαλική δραστηριότητα. Τα καλά νέα είναι ότι η απώλεια βάρους μπορεί να έχει θετική επίδραση στην ανισορροπία του θυρεοειδούς σας και να βοηθήσει στην τόνωση της αυτοεκτίμησης, καθιστώντας πιο πιθανή τη διάθεσή σας να κάνετε σεξ. Η υγιεινή διατροφή, ο έλεγχος των μερίδων σας, η τακτική άσκηση και η λήψη φαρμάκων για τον υποθυρεοειδισμό, όπως σας συνταγογραφούνται, μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε ένα υγιές βάρος.

Κοιμηθείτε περισσότερο

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού είναι η κόπωση. Τα χαμηλά επίπεδα θυρεοειδικής ορμόνης μπορεί να επηρεάσουν το βάρος, να σας κάνουν να αισθάνεστε πολύ κουρασμένοι για να ασκηθείτε και να παρεμποδίσουν την ικανότητά σας να κοιμάστε καλά τη νύχτα. Και η κούραση μπορεί να επηρεάσει την επιθυμία σας για σεξ. Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2015 στο Journal of Sexual Medicine, ένα κίνητρο για να κλείνουμε τα μάτια μας είναι ότι περισσότερος ύπνος μπορεί να ισοδυναμεί με περισσότερο σεξ. Οι ερευνητές διαπίστωσαν, συγκεκριμένα, ότι μια επιπλέον ώρα ύπνου αυξάνει την πιθανότητα μια γυναίκα να κάνει σεξ με τον σύντροφό της κατά 14%. Επιδιώξτε τουλάχιστον 7 ώρες ύπνου τη νύχτα.

Μην διστάσετε να πειραματιστείτε

Δεδομένου ότι το σώμα σας δεν σάς στέλνει τα ίδια σωματικά «σήματα», μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε περισσότερη ερωτική έμπνευση από ό,τι στο παρελθόν για να αποκτήσετε σεξουαλική διάθεση. Κι επειδή ο υποθυρεοειδισμός μπορεί να δημιουργήσει ένα ανθυγιεινό κολπικό περιβάλλον, προκαλώντας ξηρότητα, ερεθισμό, ακόμη και πόνο, δεν είναι ντροπή να επωφεληθείτε από προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το σεξ πιο ευχάριστο (και να ωραιοποιούν τα πράγματα). Εάν η υγεία του κόλπου είναι πρόβλημα, λέει η χρήση λιπαντικών είναι μια εξαιρετική επιλογή για να κάνετε το σεξ πιο εύκολο και λιγότερο επώδυνο.