«Ξεκίνησα να ακολουθώ διάφορα προγράμματα για την αποτοξίνωση του δέρματος και του οργανισμού από τα 90s. Και από τότε δεν έχω σταματήσει. Νομίζω πλέον ότι τα έχω δοκιμάσει σχεδόν όλα. Κάποια είναι τόσο δύσκολα που μοιάζουν με τιμωρία. Ετσι η επιστημονική ομάδα μας (σ.σ. του Goop) ανέπτυξε ένα ολιστικό πρόγραμμα που έχει στόχο την ευεξία και όχι τη στέρηση. Η μέθοδος βασίζεται σε νόστιμες θρεπτικές τροφές, στην ανάπτυξη και στην καλλιέργεια της ενσυνειδητότητας και σε τεχνικές για την υποστήριξη του γενικότερου ευ ζην μας». Τάδε έφη η βασίλισσα του wellness Γκουίνεθ Πάλτροου στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram και πιο συγκεκριμένα σε ένα βίντεο όπου δείχνει πώς κάνει η ίδια dry brushing ή αλλιώς στεγνό βούρτσισμα σώματος.

Τι είναι το στεγνό βούρτσισμα σώματος

Το στεγνό βούρτσισμα είναι μια τεχνική ομορφιάς και περιποίησης που συνδυάζει την αποτελεσματική απολέπιση και το μασάζ. Αν και δεν είναι καινούργια μέθοδος, τα τελευταία χρόνια έχει γίνει πολύ δημοφιλής και έχει αποκτήσει πολλούς οπαδούς, μεταξύ των οποίων πολλές celebrities, όπως η Γκουίνεθ Πάλτροου, η Μιράντα Κερ και η Μόλι Σιμς. Τα οφέλη του είναι θαυμαστά και μάλιστα με πολύ οικονομικό τρόπο, δεδομένου ότι το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια ειδική βούρτσα.

Τα οφέλη του dry brushing

Απομακρύνει τα νεκρά κύτταρα και ανανεώνει το δέρμα

Με το στεγνό βούρτσισμα επιτυγχάνεται η βέλτιστη απολέπιση της επιδερμίδας κάνοντάς την ασύγκριτα πιο απαλή σε σχέση με άλλες μεθόδους. Επίσης λειαίνει την ανομοιόμορφη υφή της, αποφράσσει τους πόρους από τους ρύπους, το σμήγμα και τα μαύρα στίγματα και εξαλείφει τα σπιθουράκια που εμφανίζονται κυρίως στην πλάτη, στα μπράτσα και στους γλουτούς. Τέλος, χάρη στην ανανέωση που προσφέρει συμβάλλει στην αντιγήρανση και στη διατήρηση της νεανικής της όψης.

Εxtra tip: Κάνουμε στεγνό βούρτσισμα πριν χρησιμοποιήσουμε ένα προϊόν αυτομαυρίσματος, προκειμένου να εξασφαλίσουμε ένα ομοιόμορφο χρωματικό αποτέλεσμα. Επιπλέον, το καλοκαίρι, σε συνδυασμό με την ενυδάτωση, παρατείνει το μαύρισμα.

Καταπολεμά το «γύρισμα» της τρίχας μέσα στο δέρμα

Ενα εξίσου σημαντικό όφελος είναι η αποτροπή του «γυρίσματος» της τρίχας εξαιτίας της αποτρίχωσης και η δημιουργία μπιμπικιών.

Χαλαρώνει

Τέλος, ένα ακόμα σημαντικό κέρδος μας από τη διαδικασία είναι η χαλάρωση των μυών, η οποία συμβάλλει στη μείωση του στρες.

Προσφέρει γενικότερη ευεξία

Αν είμαστε συνεπείς και κάνουμε τακτικά στεγνό βούρτσισμα, θα μπορέσουμε να παρατηρήσουμε σχετικά άμεσα μια συνολική βελτίωση τόσο στο δέρμα όσο και στη γενικότερη ευεξία μας.

Ωστόσο η θεωρία ότι αδυνατίζει και ότι μειώνει την κυτταρίτιδα και τη χαλάρωση του δέρματος ακόμα δεν έχει αποδειχθεί επιστημονικά. Μπορεί όμως να βοηθήσει στην καταπολέμηση του πρηξίματος το οποίο επιδεινώνει την εμφάνιση της όψης «φλοιού πορτοκαλιού».

Συνοπτικά

Τα πλεονεκτήματα του dry brushing:

– Απολέπιση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα της επιδερμίδας.
– Βελτίωση της όψης και της υφής της.
– Τόνωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λέμφου.
– Χαλάρωση και συμβολή στην αύξηση της ευεξίας μέσω του ήπιου μασάζ.

Πότε κάνουμε dry brushing

Η καλύτερη στιγμή για να κάνουμε στεγνό βούρτσισμα είναι πριν από το ντους ή το μπάνιο, σε εντελώς στεγνή επιδερμίδα. Δύο λεπτά για όλο το σώμα είναι αρκετά. Ωστόσο, αν δεν επιθυμούμε κάτι τέτοιο, μπορούμε να αφιερώνουμε 2 φορές τον μήνα, με διάρκεια το πολύ 10 λεπτά. Προσοχή, αν έχουμε ευαίσθητο τύπο δέρματος, μειώνουμε σε μία φορά και λιγότερη διάρκεια.

Ποιο σχήμα και υφή βούρτσας να επιλέξουμε

Προτιμάμε μια ξύλινη βούρτσα σώματος από φυσικές τρίχες, ελαφρώς σκληρή, στο μέγεθος που μας βολεύει. Η στρογγυλή επίπεδη βούρτσα με υφασμάτινη λαβή είναι ιδανική για όλο το σώμα, ωστόσο εκείνη που έχει μακριά λαβή μας διευκολύνει στο βούρτσισμα της πλάτης και της μέσης.

Η διαδικασία

Ξεκινάμε σε επιδερμίδα εντελώς στεγνή. Μετακινούμε τη βούρτσα σώματος κάνοντας μακριές κινήσεις και ασκώντας ελαφριά πίεση, με φορά από τα πόδια προς το κεφάλι, όπως έχει και η φυσιολογική ροή του αίματος.

Αρχίζουμε από τα πόδια, συνεχίζουμε σε κορμό και πλάτη και έπειτα σε χέρια και ντεκολτέ, πάντα με ανοδικές κινήσεις προς την καρδιά. Δεν ξεχνάμε την κοιλότητα πίσω από τα γόνατα όπου συσσωρεύεται η λέμφος (το υγρό των ιστών που απομακρύνει τις τοξίνες). Στα χέρια ξεκινάμε από το κάτω μέρος, τους βραχίονες έως τους αγκώνες. Και έπειτα από τους αγκώνες έως τους ώμους.

Αφού τελειώσουμε ξεπλένουμε καλά τη βούρτσα και την κρεμάμε κάπου για να στεγνώσει.

 Τι να προσέξουμε

*Η βούρτσα είναι αποκλειστικά δική μας και πρέπει να είναι πάντα καθαρή.

*Δεν χρησιμοποιούμε τη βούρτσα σώματος στο πρόσωπο.

*Δεν τρίβουμε έντονα και βιαστικά. Μετά το στεγνό βούρτσισμα η επιδερμίδα μας δεν θα πρέπει να είναι κοκκινισμένη ή ευαίσθητη στο άγγιγμα. Οι βίαιες νευρικές κινήσεις μπορεί να προκαλέσουν μικροτραυματισμούς στο δέρμα, με αποτέλεσμα την επιτάχυνση της πρόωρης γήρανσης αντί της αντιγήρανσης.

*Επίσης αποφεύγουμε περιοχές με τραύματα ή πληγές, σπίλους, έκζεμα ή καψίματα.

*Τέλος, το στεγνό βούρτσισμα δεν ενδείκνυται αν έχουμε πολύ ξηρό ή ατοπικό δέρμα, ακμή ή ψωρίαση.

Στη συνέχεια

Αφού τελειώσουμε με το στεγνό βούρτσισμα, κάνουμε ντους και εφαρμόζουμε την ενυδατική μας σύνθεση ή μια σύνθεση κατά της κυτταρίτιδας. Η διαδικασία σε συνδυασμό με το ζεστό νερό διαστέλλει τους πόρους του δέρματος και ενισχύει τα οφέλη των καλλυντικών μας.