ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει

Ουμπέρτο Εκο

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

«Oι μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα»

Αυτή την εβδομάδα:

Oι σπουδαίοι πρωταγωνιστές και τα έργα τους:

Από τον εμβληματικό Πικάσο και τον διαχρονικό Ματίς, έως τον καινοτόμο Τζάκσον Πόλοκ και τον Ντέιβιντ Χόκνεϊ του σήμερα.

Η έκδοση αυτή επιχειρεί να μας ανοίξει ένα παράθυρο στον μαγευτικό και συνάμα λυτρωτικό κόσμο των εικαστικών τεχνών, σε μια περίοδο που ο άνθρωπος, μολονότι δέχεται έναν απίστευτο καταιγισμό εικόνων και αναπαραστατικών μηχανισμών κάθε είδους, αισθάνεται ολοένα και πιο αποκομμένος από τη βαθύτερή του υπόσταση, τον συνάνθρωπό του, αλλά και από τον κόσμο που τον περιβάλλει. Παρουσιάζονται οι πρωταγωνιστές που άφησαν ανεξίτηλη τη σφραγίδα τους στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Από τον εμβληματικό και αξεπέραστο Πικάσο και τον έτερο μεγάλο πόλο της ζωγραφικής του 20ού αιώνα Ματίς, έως τον πρωτοποριακό και αδικοχαμένο Ιβ Κλάιν, τον ευρέως γνωστό και καινοτόμο Τζάκσον Πόλοκ και τον ακόμη εν ζωή πολυκαλλιτέχνη Ντέιβιντ Χόκνεϊ, όλοι αυτοί οι σπουδαίοι καλλιτέχνες κατέβαλαν όλες τις σωματικές και διανοητικές τους δυνάμεις προκειμένου να εκφράσουν τη δική τους αντίληψη για την πραγματικότητα και τον κόσμο, να μας κάνουν να τον δούμε και εμείς με άλλη οπτική γωνία και να αντλήσουμε αισθητική απόλαυση.

Ενα έργο σύγχρονο και κατανοητό για όλους, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Μαζί

O ελληνισμός της Ουκρανίας

Ενα οδοιπορικό στις δοκιμαζόμενες ελληνικές παροικίες της Οδησσού και της Μαριούπολης, μέσα από πλούσιο φωτογραφικό υλικό, ιστορικά στοιχεία και άγνωστα ντοκουμέντα.

Οι Ελληνες της Οδησσού και της Μαριούπολης αποτελούν από τα πιο σημαντικά και ενδιαφέροντα κομμάτια της διασποράς του, μέχρι σήμερα ζωντανού, παρευξείνιου ελληνικού κόσμου. Η ελληνική διασπορά στις βόρειες παρευξείνιες περιοχές της σημερινής Ουκρανίας έχει τις ρίζες της στους δύο Ρωσοτουρκικούς Πολέμους και στη συμμετοχή των Ελλήνων σε αυτούς. Στον Πρώτο Πόλεμο (1768-1774), μέρος του οποίου ήταν τα, λεγόμενα, «Ορλωφικά», και με τη Συνθήκη του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή, οι Ρώσοι πέτυχαν περιφανή νίκη επεκτείνοντας την επικράτειά τους προς νότο στα παράλια του Εύξεινου Πόντου (Ασοφική, Κριμαία, Βεσαρραβία – μεγάλο μέρος της σημερινής Μολδαβίας).

Με τον νικηφόρο Δεύτερο Ρωσοτουρκικό Πόλεμο (1787-1792) και με τη Συνθήκη του Ιασίου, η Ρωσία πέτυχε, έναντι των Ευρωπαίων ανταγωνιστών της, την ενίσχυσή της στον στρατιωτικό τομέα, αλλά και στον οικονομικό καθώς το σιτάρι και το εμπόριο αγροτικών πρώτων υλών κατέστη πηγή πλούτου που ανέδειξε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις της περιοχής.

Με τους δύο Ρωσοτουρκικούς Πολέμους σημειώθηκε μεγάλη μετακίνηση πληθυσμών από την Ηπειρο, την Πελοπόννησο και τα νησιά του Αιγαίου προς τα νέα εδάφη που προσαρτήθηκαν από τη Ρωσία. Ειδικότερα, μετά τα «Ορλωφικά» μεγάλα προσφυγικά κύματα έφτασαν στις ανατολικές ακτές της Κριμαίας, αλλά και στο βορειότερο σημείο της κλειστής Αζοφικής Θάλασσας, στο Ταϊγάνιο. Οι νεοαποκτηθείσες περιοχές αποικίστηκαν, κυρίως, από ορθόδοξο χριστιανικό πληθυσμό ώστε αφενός να ενισχυθεί η, τότε, νότια Ρωσία έναντι των Τούρκων και, αφετέρου, για τον σχηματισμό δυναμικών κοινοτήτων που θα εκμεταλλεύονταν και θα αξιοποιούσαν τον αγροτικό τομέα. Πράγματι, αυτό το πέτυχαν με τον καλύτερο τρόπο οι πολυπληθείς ελληνικοί πληθυσμοί, οι οποίοι συγκροτώντας συμπαγείς παροικίες τις νεοαποκτηθείσες περιοχές αποδείχθηκαν σε πολύτιμο δυναμικό για τη Ρωσία, αλλά και για την Ελλάδα, αφού ήκμασαν οικονομικά στους τομείς του εμπορίου, των επιχειρήσεων, της ναυτιλίας, αλλά και της παιδείας και του πολιτισμού.

Aκόμη

VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας στην Ελλάδα.

-Δανάη Μπάρκα

«Πάμε Δανάη» στο MEGA με τα πιο θετικά vibes

-Beauty perfect

Το πλάνο της λαμπερής όψης

-Ξαναβρίσκουμε τον ύπνο μας

15 μυστικά για να κοιμόμαστε καλύτερα

Αρρυθμίες

Οταν η καρδιά χάνει τον ρυθμό της

Επίσης

To Βήμα συνεχίζει με τις Μαθητικές του εφημερίδες. Αυτή την Κυριακή, γράφουν, οι μαθητες του Γυθείου.

Και

ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου, Oυμπέρτο Εκο, Εικαστικές Τέχνες #1: €0,90 & «O Ελληνισμός στην Ουκρανία»: €0,75 )