Καφές, τσιγάρα και κάποιες τροφές αφήνουν τα ίχνη τους στο χαμόγελό μας το οποίο δεν είναι λαμπερό όπως κάποτε. «Τα δόντια κιτρινίζουν εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση τροφών με υψηλές χρωστικές, καφέ, τσάι και κόκκινου κρασιού. Επίσης η συσσώρευση πέτρας, κάποιες φαρμακευτικές αγωγές και η υπερβολική χρήση φθορίου είναι μερικοί ακόμα παράγοντες που απειλούν τη λάμψη τους» λέει η αμερικανίδα οδοντίατρος Elisa Melo. Ωστόσο υπάρχουν κάποια φυσικά tips που κάνουν τα δόντια μας πιο λευκά και για πολύ καιρό. Μερικά μάλιστα δεν τα είχαμε καν φανταστεί.

Το μενού για λευκά δόντια

Οι  τροφές που δρουν ως καθαριστικά και λευκαίνουν φυσικά τα δόντια:

-Τα τραγανά φρούτα και λαχανικά που διεγείρουν την παραγωγή σάλιου λειτουργούν ως «μικρές οδοντόβουρτσες» βοηθώντας μακροπρόθεσμα στην απομάκρυνση επίμονων λεκέδων. Γι’ αυτό βάζουμε στο μενού μας, καρότα, μήλα, αχλάδια, αγγούρι κ.ά. Αλλωστε εκτός από τη στοματική υγιεινή μας φροντίζουν και τη σιλουέτα μας.

-Τα σκούρα πράσινα λαχανικά, όπως μπρόκολο, σπανάκι και kale, δημιουργούν ένα προστατευτικό φιλμ που εμποδίζει τους λεκέδες να εγκατασταθούν στην επιφάνεια των δοντιών.

-Οι τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες επίσης λειτουργούν ως φυσικά scrub δοντιών.

– Οι φράουλες χάρη στα οξέα και τους κόκκους τους είναι ένα εξαιρετικό φυσικό λευκαντικό. Λιώνουμε μερικές σε ένα μπολ και απλώνουμε τον πολτό στην οδοντοστοιχία μας για 2 λεπτά. Στη συνέχεια ξεπλένουμε καλά και βουρτσίζουμε τα δόντια μας σχολαστικά.

-Πίνουμε άφθονο νερό. Ετσι ξεπλένουμε οποιεσδήποτε χρωστικές και ευνοούμε την παραγωγή σάλιου που είναι το αντιβακτηριδιακό καθαριστικό της στοματικής κοιλότητας.

Τι να γνωρίζουμε

-Ο κανόνας είναι πως οτιδήποτε μπορεί να λεκιάσει ένα λευκό t-shirt μπορεί να λεκιάσεις τα δόντια. Για παράδειγμα, το παντζάρι, κόκκινο κρασί, τσάι, κόκα κόλα, σάλτσα σόγιας, σκουρόχρωμοι χυμοί φρούτων, καφές. Δεν είναι απαραίτητο να τα βγάλουμε από την καθημερινότητά μας, παρόλα αυτά καλό είναι μετά την κατανάλωσή τους να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό ή να μασάμε μία τσίχλα.

-Περιορίζουμε το ξίδι, γιατί η όξινη σύστασή του κάνει πορώδη την επιφάνεια του σμάλτου, επιτρέποντας την εγκατάσταση λεκέδων.

-Τα πολύ κρύα ή πολύ ζεστά υγρά απειλούν το λευκό, φωτενό χαμόγελο γιατί αλλάζουν τη θερμοκρασία τους, κάτι που τα καθιστά ευάλωτα στις χρωστικές.

-Ο καπνός είναι ο μεγαλύτερος εχθρός των λευκών δοντιών.

Στον ειδικό

-Ο οδοντίατρος μπορεί να απομακρύνει το μεγαλύτερο ποσοστό των κιτρινίλων που έχουν προκληθεί από το τσιγάρο και τις τροφές. Αν ωστόσο οι λεκέδες υφίστανται χρόνια, τότε θα χρειαστούμε μία επαγγελματική λεύκανση.

-Τέλος, μία λευκαντική οδοντόκρεμα βοηθάει στη συντήρησή τους.