Η καραντίνα αποκάλυψε πόσο σημαντικό ρόλο παίζει το περιβάλλον του σπιτιού στην ψυχολογία μας, εφόσον εκεί δουλεύουμε και χαλαρώνουμε τις περισσότερεςς ώρες της ημέρας. Ετσι εστιάζουμε στην κατάλληλη διακόσμηση η οποία μπορεί να μας φτιάξει τη διάθεση, να μας ηρεμήσει και να μας ξεκουράσει. Ενα από τα πιο αγαπημένα και δημοφιλή στυλ είναι τα neutrals, που αποτελούν μια σίγουρη επιλογή για ένα κομψό, ζεστό και όμορφο αισθητικά αποτέλεσμα.

Neutrals για απλότητα και ζεστασιά

Αν γίνει με τον σωστό τρόπο, η διακόσμηση σε ουδέτερους τόνους προσδίδει ιδιαίτερο ύφος στον χώρο μας. Η χρωματική του γκάμα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το απαλό γκρι, το μπεζ, το καφέ και το λευκό, τα οποία στις κατάλληλες αναλογίες συνθέτουν την ήρεμη ατμόσφαιρα που αποζητάμε ύστερα από μια κουραστική ημέρα.

Ταυτόχρονα η προσθήκη πιο σκούρων στοιχείων μπορεί να κάνει την έκπληξη και να δώσει έμφαση στο συνολικό αποτέλεσμα, χωρίς υπερβολές.

Συνδυάζουμε φυσικά, ετερόκλητα υλικά

Πέτρα, ξύλο, χαλκός, ψάθα, μάρμαρο, δέρμα και μαλλί: Η μείξη τους θα δώσει μια πιο χαλαρή και ανεπιτήδευτη νότα στον χώρο μας και παράλληλα θα κάνει το αποτέλεσμα ενδιαφέρον και όχι μονότονο. Για παράδειγμα, ένας δερμάτινος καναπές, ένα τραπέζι σαλονιού ή τραπεζαρίας από πέτρα και έπιπλα από φυσικό ανοιχτόχρωμο ξύλο, όπως η ξανθιά δρυς, μπορούν να γίνουν τα στοιχεία που δεσπόζουν στο σαλόνι μας.

Επίσης τα μπαμπού αντικείμενα και τα κεραμικά διακοσμητικά στο χρώμα της πέτρας και του τσιμέντου δένουν άψογα με τα πλεκτά ή τα sheepskin ριχτάρια στον καναπέ και τις μάλλινες μαξιλάρες.

Επιλέγουμε μίνιμαλ στοιχεία

Αποφεύγουμε τα περίτεχνα patterns, σχέδια και χρώματα τόσο στα έπιπλα όσο και στα χαλιά και στις κουρτίνες. Οι λιτές γραμμές είναι το συστατικό της επιτυχίας για τo neutral deco. Οσο για τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία όπως τα βάζα ή τα αξεσουάρ, προτιμάμε εκείνα από σίδερο, κεραμικό, δέρμα και πέτρα, που «δένουν» το αποτέλεσμα κάνοντάς το αρμονικό.

Δεν φορτώνουμε τον χώρο με πολλά στοιχεία

Προκειμένου να δημιουργήσουμε μια γαλήνια ατμόσφαιρα, αποφεύγουμε τα πολλά διακοσμητικά στοιχεία που κουράζουν το μάτι. Ακολουθούμε την προσέγγιση less is more που συνάδει με την «ησυχία» και τη διακριτικότητα των neutrals και κάνει πιο εύκολη την τακτοποίηση και το συμμάζεμα του χώρου.

Λαμβάνουμε υπόψη τον φυσικό φωτισμό

Αποφασίζουμε ποιο θα είναι το κυρίαρχο χρώμα στον χώρο ανάλογα με το φως του ήλιου που μπαίνει στον χώρο. Αυτός είναι και ο καταλυτικός παράγοντας προκειμένου να αποφασίσουμε αν θα κινηθούμε σε ζεστούς ή πιο ψυχρούς τόνους. Για παράδειγμα, το ζεστό μπεζ που περιέχει υποπράσινο ή υποκίτρινο λειτουργεί καλύτερα στα βορεινά ή δυτικά δωμάτια γιατί συμβάλλουν στην καλύτερη αντανάκλαση του φωτός. Αντίθετα, οι πιο ψυχροί τόνοι που βασίζονται στο μπλε είναι ιδανικοί για τα δωμάτια που βρίσκονται ανατολικά και νότια.

Διατηρούμε μια συγκεκριμένη τονική χρωματική παλέτα

Ανάλογα με τους θερμούς ή ψυχρούς τόνους που έχουμε επιλέξει για τους τοίχους, κινούμαστε και στην υπόλοιπη διακόσμηση. Για παράδειγμα, στους θερμούς ταιριάζουν τα στοιχεία από χαλκό και μπρούντζο και οι ζεστές ξανθές αποχρώσεις του ξύλου και της καραμέλας. Αντίθετα, στους ψυχρούς τόνους, οι αποχρώσεις της σκούρας σοκολάτας, του γκρι που έχει βάση το μπλε και οι πινελιές από μαύρο προκαλούν ενδιαφέρον και προσφέρουν ένα σοφιστικέ και κομψό αποτέλεσμα.

Προσθέτουμε ένα φυτό εσωτερικού χώρου

Το αποτέλεσμα θα γίνει ακόμα πιο ζεστό, χαλαρωτικό και γήινο με μια γλάστρα εσωτερικού χώρου, που γεννά μια αίσθηση ζωντάνιας και ευεξίας. Την τοποθετούμε σε ένα κασπό, κατά προτίμηση από μπαμπού ή ξύλο, ή σε ένα πλεκτό καλάθι.

Ανανέωση στο σαλόνι

Μας αρέσει η neutral διακόσμηση αλλά δεν είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή; Ο πιο εύκολος τρόπος για να την προσεγγίσουμε είναι να προσθέσουμε κάποια στοιχεία. Ενα πλεκτό ριχτάρι σε neutral απόχρωση καθώς και μερικά μαξιλάρια από μαλλί ή γούνα θα μεταμορφώσουν τον καναπέ μας και θα δημιουργήσουν μια «χουχουλιάρικη» αίσθηση. Επίσης μια μοκέτα ή ένα χαλί από ψάθα, τα επιτραπέζια ή επιδαπέδια φωτιστικά, καθώς και τα μικρά έπιπλα, όπως υποβοηθητικά τραπεζάκια, υποπόδια κ.τ.λ. στις αποχρώσεις και στις γραμμές που προαναφέραμε, μπορούν να κάνουν τη μεγάλη διαφορά.

Στο υπνοδωμάτιο

Αποτελεί τον κατεξοχήν χώρο ξεκούρασης ύστερα από μια δύσκολη και κουραστική ημέρα. Γι’ αυτό τα neutrals είναι ιδανική επιλογή διακόσμησης. Επιλέγουμε κουρτίνες, παπλωματοθήκη και σεντόνια σε μπεζ, λευκό ή υπόλευκους τόνους και απαλό γκρι. Παράλληλα προσθέτουμε «χαλαρωτικά» στοιχεία, τα οποία θα δώσουν το επιθυμητό, αρμονικό αποτέλεσμα. Τακτοποιούμε όσα αντικείμενα, ρούχα και αξεσουάρ δεν χωράνε στις ντουλάπες μας σε κομψά κουτιά που μοιάζουν δερμάτινα ή εναλλακτικά σε μια λευκή ή στο χρώμα του ξύλου συρταριέρα.

Στο μπάνιο

Οι μίνιμαλ, καθαρές γραμμές στα είδη υγιεινής, οι ανοιχτοί τόνοι συν τα αξεσουάρ από ξύλο ή πέτρα θα δώσουν ένα πολύ μοντέρνο και ενδιαφέρον ύφος στον χώρο και θα τον κάνουν να δείχνει μεγαλύτερος. Επίσης ένα ψάθινο καλάθι για τα άπλυτα, οι ομοιόχρωμες neutral πετσέτες, καθώς και ένα φυτό που αντέχει στην υγρασία και στην έλλειψη φωτός θα κάνουν το μπάνιο μας υπέροχο.

Για ένα αρμονικό αποτέλεσμα επιλέγουμε ουδέτερα χρώματα της ίδιας τονικότητας. Για παράδειγμα, στους θερμούς τόνους του μπεζ ταιριάζουν τα στοιχεία από χαλκό και μπρούντζο και οι ζεστές ξανθές αποχρώσεις του ξύλου και της καραμέλας.