Αν έχετε ξυπνήσει ποτέ νιώθοντας δυσκαμψία στο πηγούνι ή ενόχληση στα δόντια σας, τότε είναι πολύ πιθανό να σφίγγετε τις γνάθους ή ακόμα και να «τρίζετε» τα δόντια σας, όσο κοιμάστε. Το ίδιο μάλιστα, μπορεί να συμβαίνει και τις ώρες που είστε ξύπνιοι, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι το κάνουν ασυναίσθητα σε οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας και ειδικά όταν προσπαθούν να συγκεντρωθούν σε μια ενέργεια, όπως όταν δουλεύουν.

Κι ενώ αυτές οι συνήθειες εκτός από ενοχλητικές είναι και δυνητικά επώδυνες με την πάροδο του χρόνου, μπορούν επίσης να προκαλέσουν κάποιες άλλες σοβαρές συνέπειες, όπως η αλλαγή του σχήματος του προσώπου σας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Πώς επηρεάζετε το πρόσωπο όταν σφίγγετε τα δόντια σας

Το τρίξιμο των δοντιών, γνωστό και ως βρουξισμός, και το σφίξιμο μπορεί να αλλάξει το σχήμα του προσώπου σας, καθώς τα δόντια καθορίζουν το ύψος του κάτω μισού του προσώπου σας. Έτσι όταν είναι πιο κοντά λόγω τριξίματος ή λείπουν, η μύτη και το πηγούνι σας θα έρθουν πιο κοντά μεταξύ τους, μας εξηγούν. Αν και πιο σπάνιο, σημειώνουν επίσης ότι η υπερβολική μυϊκή δραστηριότητα μπορεί να αλλάξει την εμφάνιση της γραμμής της γνάθου, κάνοντάς την να φαίνεται πιο στρογγυλή και ογκώδης.

Πολύ πριν παρατηρήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στο πρόσωπο, ωστόσο, υπάρχουν και άλλες αρνητικές επιπτώσεις αυτής της ενοχλητικής συνήθειας, με συχνότερη την ταλαιπωρία εξαιτίας του πόνου ή της δυσκαμψίας. Ξυπνώντας μπορεί να αισθανθείτε σφιχτή την γνάθο σας και ενόχληση στους μύες γύρω από το στόμα ή και στα δόντια σας για πολλές ώρες συνεχόμενα, ακόμα και ολόκληρη την ημέρα.

Επιπλέον, το τρίξιμο των δοντιών βλάπτει τα δόντια σας, καθώς μπορεί να σπάσουν σε σημεία ή να «ξεφλουδίσουν», προκαλώντας αρχικά ευαισθησία ή άλλα προβλήματα.

Πώς θα το αντιμετωπίσετε

Το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών μπορεί να συμβεί κατά τη διάρκεια της ημέρας και της νύχτας. Εάν συμβαίνει το πρωί, είναι λίγο πιο εύκολο να «κόψετε» την συνήθεια, προσέχοντας συνειδητά πώς είναι το στόμα σας κατά την διάρκεια της ημέρας. Όταν είστε σε ηρεμία και το στόμα σας είναι κλειστό, τα δόντια σας δεν πρέπει να αγγίζουν μεταξύ τους, μας λένε οι ειδικοί.

Αν ξυπνάτε με σφιγμένο σαγόνι, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ήπιο μασάζ στην περιοχή αλλά και μερικές τεχνικές χαλάρωσης για να εκτονώνετε την ένταση της ημέρας πριν να κοιμηθείτε.