Δεν μπορείτε να ξυπνήσετε χωρίς καφεΐνη και δεν μπορείτε να χαλαρώσετε χωρίς αλκοόλ; Εάν έλκεστε προς αυτά τα δύο ποτά, την ίδια ώρα καθημερινά, δεν είστε μόνοι…

Ο χρόνιος, κακής ποιότητας ύπνος που οφείλεται σε πράγματα όπως το να μην έχεις αρκετές ώρες, να κοιμάσαι πολύ αργά, το άγχος και το να κοιτάς τις οθόνες πριν κοιμηθείς επιβαρύνεται με την πάροδο του χρόνου και οι άνθρωποι ξυπνούν εξαντλημένοι. Το αποτέλεσμα: Βασίζεστε στην καφεΐνη για να τροφοδοτήσετε την ημέρα σας και στο αλκοόλ για να εξουδετερώσετε τα διεγερτικά του αποτελέσματα πριν τον ύπνο.

Κι ενώ τόσο ο καφές όσο και το κρασί έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν κάποια οφέλη για την υγεία όταν καταναλώνονται με μέτρο, το συναίσθημα «πρέπει να πιω» είναι αρνητικό, καθώς υποδηλώνει ότι έχετε αναπτύξει σχέση εξάρτησης με αυτές τις δύο χημικές ενώσεις.

Με ποιο τρόπο προκαλούν εξάρτηση η καφεΐνη και το αλκοόλ

Η καφεΐνη που περιέχει ο καφές καφές ενεργοποιεί τις κατεχολαμίνες, όπως η επινεφρίνη και η νορεπινεφρίνη, καθώς και ορμόνες, όπως η κορτιζόλη, για να σας κρατήσει σε κατάσταση διέγερσης. Αυτές οι φυσικές χημικές ουσίες αυξάνουν την αρτηριακή πίεση και το σάκχαρο του αίματος. Επίσης αυξάνουν την ευαισθητοποίηση και μπορούν να προκαλέσουν άγχος.

Πολλοί άνθρωποι, ωστόσο, βασίζονται στον καφέ τόσο το πρωί όσο και το απόγευμα, σε μια προσπάθεια να διατηρήσουν την ενέργειά τους και να καταπολεμήσουν το αίσθημα της νύστας μετά το γεύμα. Μέχρι το τέλος της ημέρας, αυτή η κατανάλωση καφέ μπορεί να σας κάνει να νιώθετε αφυδατωμένοι, στραγγισμένοι και κουρασμένοι.

Για να το αντισταθμίσουν αυτό, πολλοί άνθρωποι στρέφονται τα βράδια στο αλκοόλ, το οποίο διεγείρει τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο και δρα ως φυσικό καταθλιπτικό. Όπως πιθανότατα γνωρίζετε καλά, αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τα νεύρα σας, αλλά μπορεί επίσης να διαταράξει τον ύπνο σας. Το αποτέλεσμα; Η εξάντληση της επόμενης ημέρας οδηγεί σε περισσότερη κατανάλωση καφεΐνης.

Ποια ποσότητα είναι εντάξει και πότε ξεκινά η εξάρτηση

Εάν πίνετε μόνο ένα ή δύο φλιτζάνια καφέ το πρωί και περιστασιακά ένα ποτήρι κόκκινο κρασί το βράδυ (πχ. 3 φορές την εβδομάδα), το σώμα σας μπορεί να προσαρμοστεί μια χαρά. Ωστόσο, αν έχετε βρεθεί παγιδευμένος σε αυτόν τον φαύλο «κύκλο», συνεχίστε να διαβάζετε.

Πώς θα σπάσετε τον φαύλο «κύκλο» της εξάρτησης

Θέλετε να περιορίσετε τον καφέ που πίνετε το πρωί και το κρασί που πίνετε το βράδυ; Δείτε πώς θα απελευθερωθείτε από την σχέση σας με τον καφέ και το αλκοόλ:

#1 Κοιμηθείτε επαρκώς

Καταρχάς, πρέπει να κοιμάστε αρκετά ποιοτικά κάθε βράδυ. Για να το πετύχετε αυτό, ακολουθείστε αυτές τις εύκολες συμβουλές:

*Τρώτε περισσότερο μαγνήσιο

Η προσθήκη περισσότερων τροφών πλούσιων σε μαγνήσιο -όπως οι σπόροι κολοκύθας, ο σολομός, το σπανάκι και το αβοκάντο- στη διατροφή σας είναι ένας απλός (και νόστιμος) τρόπος για να σας βοηθήσει να έχετε πιο ξεκούραστο ύπνο.

*Προσέχετε τη ρουτίνα σνακ πριν τον ύπνο

Τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τα πικάντικα τρόφιμα, ακόμη και η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγονται. Από την άλλη πλευρά, η τάρτα κεράσι, το φυστικοβούτυρο, οι μπανάνες, το τυρί cottage και τα ακτινίδια μπορούν να βελτιώσουν την ποιότητα του ύπνου σας.

*Δοκιμάστε την φιλική προς τον ύπνο τεχνολογία

Οι λευκοί ήχοι και τα έξυπνα στρώματα μπορούν να αλλάξουν σοβαρά τον τρόπο με τον οποίο αναβάλλετε τον ύπνο σας για αργότερα.

*Μην αναβάλλετε τον ύπνο σας

Εάν είστε το είδος του ατόμου που πηγαίνει για ύπνο τα μεσάνυχτα και μετά σηκώνεται από το κρεβάτι στις 5 τα χαράματα για τρέξιμο, σταματήστε το τώρα. Η άσκηση είναι σημαντική, αλλά στην πραγματικότητα δεν πρέπει να παραλείπετε τον ύπνο για να την χωρέσετε στο πρόγραμμά σας. Αντ’ αυτού, προσπαθήστε να πάτε για ύπνο νωρίτερα ή, αν αυτό είναι αδύνατο, μείνετε δραστήριοι με κάθε ευκαιρία τις ώρες που φυσιολογικά είμαστε όλοι ξύπνιοι.

#2 Τρώτε για διαρκή ενέργεια

Εάν τρώτε μια ισορροπημένη διατροφή (ένα μείγμα πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων, λαχανικών και λίγης επεξεργασμένης ζάχαρης), δεν χρειάζεται να βασίζεστε στην καφεΐνη για να συνεχίσετε – επομένως, θα είναι λιγότερο πιθανό να χρειαστείτε το κρασί για να χαλαρώσετε. Δείτε εύπεπτες προτάσεις για να τρώτε υγιεινά όλη την ημέρα:

*Πρωινό

Ένα νόστιμο και δυναμωτικό πρωινό γεύμα θα πρέπει να περιλαμβάνει υγιεινά λίπη, πρωτεΐνες και λαχανικά: Σκεφτείτε ομελέτα με σπανάκι και τυρί, βρώμη με μούρα για μια νύχτα ή μερικά κομμάτια τοστ ολικής αλέσεως με βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνες.

*Μεσημεριανό

Επιλέξτε μια χορταστική σαλάτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Αν δεν είστε τόσο της σαλάτας, αναζητείστε συνταγές για γρήγορο και θρεπτικό μεσημεριανό γεύμα.

*Απογευματινό σνακ

Αντί να ψάχνετε για ένα σνακ με ζάχαρη που θα μπορούσε να εξαντλήσει την ενέργειά σας, δοκιμάστε μία συνταγή για ένα vegan σνακ γεμάτο πρωτεΐνη.

Tip: Πάρτε περισσότερες χρήσιμες ιδέες για τροφές γεμάτες ενέργεια, κάνοντας μια γρήγορη αναζήτηση στις κατηγορίες «Συνταγές» και «Διατροφή» του vita.gr.

#3 Μάθετε νέους τρόπους για να χαλαρώνετε τη νύχτα

Κατακτήστε άλλα μέσα για να βρείτε ηρεμία και θετική διάθεση το βράδυ, αντί μίας γενναιόδωρης ποσότητας αλκοόλ. Μια κοντινή βόλτα, ένα ατμόλουτρο, ένα μπάνιο με αρωματικά άλατα, μία 20λεπτη ρουτίνα γιόγκα για χαλάρωση, το μαγείρεμα ενός γεύματος με φίλους ή ο διαλογισμός είναι μερικές καλές επιλογές.