Το έντερό σας επηρεάζει σημαντικά την υγεία σας, ακόμα και αν δεν το συνειδητοποιείτε μέχρι τελικά να… επηρεάσει την καθημερινότητά σας. Μάλιστα, όπως μας λένε ειδικοί «δεν υπάρχει σύστημα στο σώμα που να μην επηρεάζεται από το μικροβίωμα του εντέρου». Μερικές «αθώες» συνήθειες που υπονομεύουν την εύρυθμη λειτουργία του, περιλαμβάνουν:

Το έντερό σας δεν «αγαπά» την ζάχαρη

Η υγεία του εντέρου σας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το φαγητό που τρώτε, με μελέτες να επισημαίνουν ότι τα άτομα που καταναλώνουν μεγάλη ποσότητα φρέσκων τροφίμων, όπως λαχανικά, θαλασσινά και ξηρούς καρπούς, έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης ευεργετικών βακτηρίων στο έντερο, σε σύγκριση που κατανάλωναν επεξεργασμένες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, «αυτό που μας δείχνει η έρευνα είναι η σχέση μεταξύ της ποιότητας του φαγητού που τρώμε, της ποιότητας των μικροβιωμάτων μας και τελικά της υγείας μας».

Θυσιάζετε τον ύπνο σας

Υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι όχι μόνο η έλλειψη ύπνου επηρεάζει την υγεία του εντέρου, αλλά και αντιστρόφως η υγεία του εντέρου μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα και τη διάρκεια του ύπνου. «Ενώ υπάρχουν πολλά που ακόμα δεν έχουμε ανακαλύψει, γνωρίζουμε ότι η πεπτική υγεία μπορεί να επηρεάσει το πόσο αλλά και το πώς κοιμάστε και αμφίδρομα, ο ύπνος μπορεί να επηρεάσει την λειτουργία του πεπτικού συστήματος» αναφέρουν οι ειδικοί.

Πιθανώς έχει να κάνει και με την ανθεκτικότητά σας. Αλλά όσο περισσότερο διαρκεί η στέρηση ύπνου, τόσο μεγαλύτερος ο αντίκτυπος για την υγεία του εντέρου.

Ξεχνάτε το νερό σας

Το να παραμένετε ενυδατωμένοι είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία του εντέρου, γι’ αυτό φροντίστε να λαμβάνετε αρκετά υγρά κάθε μέρα. Η επαρκής ενυδάτωση του οργανισμού εξασφαλίζει, σύμφωνα με τους ειδικούς ότι ο μεταβολισμός σας λειτουργεί βέλτιστα.

Ταυτόχρονα όσο περισσότερο νερό πίνετε και ενυδατώνεστε, βοηθάτε τον οργανισμό σας να απαλλαγεί από τα επιβλαβή βακτήρια, επιτρέποντας την ανάπτυξη των ευεργετικών βακτηριών στο έντερο. Είναι ένας τρόπος για να βοηθήσετε το σώμα σας να απαλλαγεί από τις τοξίνες.

Δεν διαχειρίζεστε το στρες

Αν και οι δυσκολίες ή οι υποχρεώσεις είναι πολλές, είναι σημαντικό να μην αφήνετε το άγχος να σας κατακλύζει, μιας και η μη διαχείριση του στρες μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του εντέρου σας, προειδοποιούν οι ειδικοί. «Γνωρίζουμε ότι υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση ανάμεσα στο ανοσοποιητικό και την μικροχλωρίδα του εντέρου» επισημαίνουν.

Ένα σημαντικό βήμα για την κατανόηση του τρόπου με τον οποίο το στρες μπορεί να οδηγήσει σε αυτοάνοσες παθήσεις είναι ο εντοπισμός των γενετικών αποκρίσεων των βακτηρίων.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: