Ο καθρέφτης της ψυχής μας δεν είναι μόνο τα μάτια αλλά και το δέρμα μας, εφόσον μπορεί να φανερώσει την εσωτερική ένταση που ενδεχομένως βιώνουμε και γενικότερα τη συναισθηματική μας κατάσταση. Γι’ αυτό πολλές φορές οι δερματολόγοι συσχετίζουν κάποια συμπτώματα, κάποια σημάδια ή κάποιες δερματικές παθήσεις στην όψη μας με θέματα ψυχολογίας. Ας δούμε ποια είναι αυτά αναλυτικά καθώς και συμβουλές ομορφιάς για να τα αντιμετωπίσουμε.

Τα χαρακτηριστικά σημάδια που αφήνει το στρες στην επιδερμίδα

 Εξαιτίας του άγχους και της ψυχολογικής εξάντλησης για μακροχρόνιο διάστημα, τα επίπεδα της κορτιζόλης αυξάνονται και δυσχεραίνουν την παραγωγή κολλαγόνου. Επιπλέον δημιουργούνται ελεύθερες ρίζες οι οποίες επιταχύνουν την πρόωρη γήρανση. Έτσι, το δέρμα λεπταίνει, χάνει την ελαστικότητα και τη σφριγηλότητά του και οι ρυτίδες φαίνονται ξαφνικά πιο έντονες. Επίσης, η όψη του γίνεται πιο θαμπή.

Ωστόσο, σε κάποιες περιπτώσεις παρατηρείται επιπλέον λιπαρότητα και ακμή στο πηγούνι, στα μάγουλα και στη γραμμή του σαγονιού. Το στρες διεγείρει την παραγωγή αδρεναλίνης και ανδρογόνων, τα οποία με τη σειρά τους προκαλούν τους σμηγματογόνους αδένες να παράγουν υπερβολικό σμήγμα. Έτσι οι πόροι μπλοκάρουν, διογκώνονται κι εμφανίζονται τα σπυράκια.

Η λύση

Εξασφαλίζουμε ότι κοιμόμαστε επαρκώς. Εμπλουτίζουμε τη διατροφή μας με αντιοξειδωτικές τροφές που δυναμώνουν δέρμα εκ των έσω και το προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες. Οσο για την περιποίησή μας επιλέγουμε καλλυντικά με αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Οι Βιταμίνες Α, C και Ε, η ρετινόλη, τα λιπαρά οξέα, καθώς και τα μέταλλα και ιχνοστοιχεία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, και ευνοούν την αναγέννηση των κυττάρων, τη σύσφιξη και την ενυδάτωση.

Τips περιποίησης

Κάνουμε απαλό μασάζ σε βρεγμένο πρόσωπο καθημερινά πρωϊ και βράδυ με ένα καθαριστικό προϊόν που αφήνει λαμπερό και απαλό το δέρμα, όπως ένα σε μορφή αντιοξειδωτικού ελαίου. Αν έχουμε λιπαρή επιδερμίδα, χρησιμοποιούμε ένα αφρώδες καθαριστικό με κόκκους και εντάσσουμε στην εβδομαδιαία βάση μία μάσκα βαθύ καθαρισμού με ενεργό άνθρακα ή άργιλο, που θα επιφέρουν ορατή βελτίωση στο δέρμα μας. Τέλος, αν χρειαζόμαστε έξτρα ενυδάτωση και αναζωογόνηση, μετά τον καθαρισμό και πριν από την ενυδατική, εφαρμόζουμε ένα booster λάμψης.