Μία από τις πιο επίκαιρες τάσεις της διακόσμησης αφορά τη δημιουργία ενός home office, δηλαδή ενός μέρους στο οποίο μπορούμε να δουλεύουμε. Το γεγονός αυτό δεν αποτελεί σύμπτωση, μιας και τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της πανδημίας πολλοί χρειάστηκε να απέχουν από το γραφείο και να εργάζονται από το σπίτι τους. Ενδεχομένως η αλλαγή αυτή να μας έπιασε απροετοίμαστους και να αρκεστήκαμε σε πρόχειρες λύσεις, μεταμορφώνοντας π.χ. το τραπέζι της κουζίνας ή του καναπέ σε πάγκο τηλεργασίας. Πλέον όμως, αν και αφήνουμε σιγά-σιγά πίσω μας το θέμα του κορωνοϊού και επανερχόμαστε στην παλιά καθημερινότητα, το νέο υβριδικό μοντέλο εργασίας φαίνεται ότι καθιερώνεται παγκοσμίως. Μήπως ήρθε λοιπόν η ώρα για να κάνουμε το γραφείο μας στο σπίτι όσο καλύτερο γίνεται;

Οι απαραίτητες προϋποθέσεις

Η δημιουργία του δικού μας home office όχι μόνο θα φτιάξει τη διάθεσή μας, αλλά θα αυξήσει και την πνευματική μας απόδοση. Για να τον σχεδιάσουμε όσο πιο λειτουργικό και «θελκτικό» γίνεται, ακολουθούμε μερικά απλά βήματα λαμβάνοντας υπόψη κάποιες σημαντικές παραμέτρους: την επιφάνεια εργασίας, την καρέκλα όπου καθόμαστε και τον φωτισμό.

Ρυθμίζουμε τη διάταξη των επίπλων στο δωμάτιο που θα επιλέξουμε

Οταν αποφασίσουμε ποιο μέρος του σπιτιού πληροί τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να γίνει γραφείο, μετακινούμε ανάλογα τα έπιπλα έτσι ώστε να δημιουργήσουμε τον απαιτούμενο χώρο. Για παράδειγμα, αν θέλουμε να βάλουμε το γραφείο μας στο σαλόνι, μπορούμε να κουνήσουμε τον καναπέ έτσι ώστε να είμαστε στραμμένοι στο παράθυρο και να έχουμε το φυσικό φως που χρειαζόμαστε τη μέρα.

Μια άλλη ιδέα είναι να τοποθετήσουμε ένα μακρόστενο γραφείο σε κάποιον από τους άδειους, ανεκμετάλλευτους τοίχους του σπιτιού αξιοποιώντας την επιφάνειά του κατακόρυφα, στηρίζοντας μία ραφιέρα ή έναν πίνακα ανακοινώσεων.

Τι αποφεύγουμε

Να φορτώσουμε το δωμάτιο με πολλά έπιπλα, ντουλάπια, ράφια και αντικείμενα. Αφενός έτσι είναι δύσκολο να το συγυρίσουμε, αφετέρου το μυαλό μας θα αποσπάται πιο εύκολα. Ενα τακτοποιημένο και οργανωμένο γραφείο διευκολύνει την αυτοσυγκέντρωσή μας.

Η καρέκλα

Κάθε επιφάνεια μπορεί να μεταμορφωθεί σε έναν πάγκο εργασίας όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε τον υπολογιστή μας, αλλά η καρέκλα είναι εκείνη που θα κάνει τη διαφορά στο τέλος της ημέρας. Η πολύωρη παραμονή μπροστά στο λάπτοπ καθισμένοι σε μια κοινή καρέκλα τραπεζαρίας ή στον καναπέ μας, μπορεί να έχει αρνητικές συνέπειες στο σώμα μας, προκαλώντας μακροπρόθεσμα μυοσκελετικά προβλήματα.

Αν τηλεργαζόμαστε αρκετό διάστημα, ενδεχομένως να αντιμετωπίζουμε ήδη ενοχλήσεις και πόνους στη μέση, στον αυχένα ή στους τένοντες των χεριών. Καλό είναι λοιπόν να επενδύσουμε σε μια εργονομική καρέκλα που διατηρεί σωστή τη στάση του σώματος. Για να κάνουμε την ιδανική επιλογή λαμβάνουμε υπόψη μας κάποια βασικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η ανατομική σχεδίαση και τα ρυθμιζόμενα μέρη της, έτσι ώστε να προσαρμόζεται στο σώμα μας και στο ύψος μας, στο γραφείο.

Δίνουμε βάση στον κατάλληλο φωτισμό

Πρόκειται για έναν καταλυτικό παράγοντα, τον οποίο πρέπει να αξιολογήσουμε ανάλογα, προκειμένου να προστατεύουμε την όρασή μας. Καλό λοιπόν θα ήταν να μπαίνει το φως του ήλιου στο δωμάτιο, ενώ για τις απογευματινές και βραδινές ώρες χρειαζόμαστε ένα φωτιστικό, είτε επιτραπέζιο είτε επιδαπέδιο, που εκπέμπει θερμό φως, γιατί είναι πιο ξεκούραστο για τα μάτια. Στη συνέχεια τοποθετούμε την οθόνη του υπολογιστή ή του λάπτοπ έτσι ώστε να τη βλέπουμε σωστά, χωρίς αντανακλάσεις.

Γραφείο με οργάνωση

Ενα καλά οργανωμένο γραφείο με ένα συγκεκριμένο μέρος για κάθε αντικείμενο σημαίνει ότι μπορούμε να εντοπίσουμε γρήγορα ό,τι χρειαζόμαστε, κάτι που συμβάλλει στο να εργαζόμαστε απερίσπαστα αποφεύγοντας τη σπατάλη χρόνου. Επενδύουμε σε αξεσουάρ γραφείου με δυνατότητες αποθήκευσης, όπως θήκες αρχειοθέτησης, διαχωριστικά για την οργάνωση συρταριών, κουτιά, μολυβοθήκη κ.τ.λ.

Σε περίπτωση που το σπίτι μας είναι πολύ μικρό

* Επιλέγουμε πολυχρηστικά έπιπλα

Αν δεν έχουμε την πολυτέλεια ενός δωματίου που μπορεί να γίνει αποκλειστικά γραφείο, επενδύουμε σε έξυπνα έπιπλα, π.χ. επιτοίχια ράφια ή γραφεία που «ανοίγουν» και «κλείνουν» όπως τα τραπέζια ή σε τροχήλατα. Κάθε δωμάτιο του σπιτιού μπορεί να μετατραπεί σε ένα όμορφο, μικρό και πολύ λειτουργικό γραφείο, ακόμα και η κουζίνα μας, αρκεί να εκμεταλλευτούμε ένα κομμάτι του πάγκου της.

* Εκμεταλλευόμαστε μία γωνία ή μία εσοχή του δωματίου

Αν στο σπίτι μας υπάρχει κάποια εσοχή, την αξιοποιούμε τοποθετώντας ράφια στον τοίχο. Τοποθετούμε ένα από αυτά στο κατάλληλο ύψος ώστε να τοποθετήσουμε το λάπτοπ και τα υπόλοιπα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε για να ακουμπάμε τα σύνεργα της δουλειάς μας, όπως ντοσιέ, εκτυπωτή, βιβλία, σημειωματάρια, ένα ρολόι κ.λπ.

Προαιρετικά, διαχωρίζουμε το μέρος από τον υπόλοιπο χώρο, δίνοντάς του έμφαση με λαμπερά, φωτεινά χρώματα, όπως πορτοκαλί ή κυπαρισσί, που αυξάνουν την αυτοσυγκέντρωση. Αλλη πρόταση είναι τα neutrals, τα οποία θα χαρίζουν μία φιλόξενη, χαλαρωτική νότα.

* Εγκαθιστούμε το γραφείο μέσα σε μία ντουλάπα

Αν έχουμε μία ντουλάπα που δεν χρησιμοποιούμε, μπορούμε να φτιάξουμε ένα cloffice (closet + office). Η τάση έχει προκύψει από τις μεγαλουπόλεις, στις οποίες ακόμα και τα πιο μικροσκοπικά διαμερίσματα είναι βιώσιμα και πολυλειτουργικά, καθώς αξιοποιούνται έξυπνα σπιθαμή προς σπιθαμή. Για την περίπτωση αυτή οι πόρτες της ντουλάπας πρέπει να είναι συρόμενες ή να ανοίγουν διάπλατα για να μην εμποδίζουν τις κινήσεις μας. Τι άλλο θα χρειαστούμε: Μία πρίζα και μία λάμπα.

Τip: Αν έχουμε μετατρέψει το ξύλινο τραπέζι του σαλονιού σε άτυπο γραφείο, τοποθετούμε στην επιφάνειά του ένα τζάμι. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε πιο εύκολα να το καθαρίζουμε ενώ παράλληλα προστατεύουμε το ξύλο από τυχόν γρατζουνιές.