Μπορεί όταν ακούμε τη λέξη «διαλογισμός» να μας έρχονται στο μυαλό άνθρωποι καθισμένοι οκλαδόν σε κατάσταση νιρβάνας, στην πραγματικότητα όμως ο διαλογισμός δεν είναι για λίγους και εκλεκτούς αλλά για όλους όσοι θέλουμε να αποφορτιστούμε. Και επειδή οι περισσότεροι δεν έχουμε την πολυτέλεια του χρόνου, βρήκαμε μερικούς απλούς τρόπους να εντάξουμε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μας.

Οι παρακάτω μέθοδοι θα μας βοηθήσουν να επωφεληθούμε από τον διαλογισμό όταν ο χρόνος μας είναι περιορισμένος. Η καθημερινότητά μας όμως μπορεί να μας προσφέρει και άλλες ευκαιρίες. Σκεφτόμαστε λοιπόν τις πιο συχνές μας ασχολίες και ξεχωρίζουμε κάποιες από αυτές που μας επιτρέπουν να πάρουμε μερικές βαθιές ανάσες, να εστιάσουμε στον εαυτό μας και να βρούμε λίγη ηρεμία κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Απλοί τρόποι να εντάξουμε τον διαλογισμό στην καθημερινότητά μας

*Κάνουμε stretching μόλις ξυπνήσουμε

Για να ξεπιαστούμε από τον ύπνο και να επαναφέρουμε την κίνηση στο σώμα μας, ξεκινάμε την ημέρα μας κάνοντας stretching. Ειδικά αν κάνουμε καθιστική ζωή, το stretching μπορεί να ωφελήσει τόσο το σώμα όσο και το μυαλό μας, μειώνοντας την ένταση που νιώθουμε. Μάλιστα, μπορούμε να κάνουμε μερικές ήπιες διατατικές ασκήσεις και όσο δουλεύουμε, ώστε να ανακουφιστούμε.

*Απολαμβάνουμε τον πρωινό μας καφέ στη σιωπή

Αντί να πιούμε τον καφέ μας βιαστικά τσεκάροντας παράλληλα τα emails και τις υποχρεώσεις της ημέρας, εκμεταλλευόμαστε το ξεκίνημα της ημέρας για να απολαύσουμε τον καφέ μας και να συγκεντρωθούμε στο εδώ και τώρα.

*Συγκεντρωνόμαστε στην αναπνοή μας

Οι ελεγχόμενες αναπνοές είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσουμε το σώμα και το μυαλό μας. Εισπνέουμε μετρώντας ως το τέσσερα, κρατάμε την αναπνοή μας για το ίδιο διάστημα και έπειτα εκπνέουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τρεις φορές.

*Μετατρέπουμε το βραδινό μας ντους σε ιεροτελεστία

Το βραδινό ντους μάς βοηθάει να χαλαρώσουμε, μπορεί όμως να λειτουργήσει και ως μια καλή ευκαιρία για διαλογισμό. Ενώ είμαστε στην ντουζιέρα, στεκόμαστε κάτω από το τρεχούμενο νερό και εστιάζουμε στον ήχο του και στην αίσθησή του στο δέρμα μας. Παράλληλα, παίρνουμε βαθιές και ήρεμες ανάσες για ένα λεπτό.

*Ξαπλώνουμε σαν… αστερίες

Στο τέλος της ημέρας, αφιερώνουμε λίγα λεπτά για να αποβάλουμε την ένταση. Ξαπλώνουμε ανάσκελα στο κρεβάτι μας, χωρίς να στηρίζουμε το κεφάλι μας στο μαξιλάρι, και ανοίγουμε ελαφρώς τα χέρια και τα πόδια μας. Κλείνουμε τα μάτια μας, φέρνουμε στο μυαλό μας ευχάριστες εικόνες και αναπνέουμε ήρεμα. Αυτή η πρακτική θα μας ηρεμήσει και θα μας προετοιμάσει για έναν ποιοτικό ύπνο.