Δεν είναι μόνο τα γονίδια και το DNA μας η αιτία της πρόωρης γήρανσης του οργανισμού μας. Τι άλλο φταίει και τι μπορούμε να αλλάξουμε στην καθημερινότητά μας ώστε να την επιβραδύνουμε;

Χρησιμοποιούμε αντηλιακό ευρείας προστασίας

Ο ήλιος είναι ο μεγαλύτερος εχθρός του δέρματος που δρα συσσωρευτικά σε βάθος χρόνου. Για να προλάβουμε τη δημιουργία νέων ρυτίδων φοράμε πάντα μία εξειδικευμένη αντηλιακή σύνθεση.

Φοράμε γυαλιά ηλίου

Προλαμβάνουν τον σχηματισμό λεπτών ρυτίδων γύρω από τα μάτια, την κούραση λόγω του έντονου φωτός, τους ερεθισμούς, ενώ ταυτόχρονα τα προστατεύουν από σοβαρές παθήσεις.

Δεν καπνίζουμε

Ακόμη και το περιστασιακό κάπνισμα καταστρέφει τις ίνες κολλαγόνου και ελαστίνης οδηγώντας στη δημιουργία ρυτίδων και χαλάρωσης.

Γινόμαστε πιο κοινωνικοί

Οι φιλίες έχουν σημαντικά αντιγηραντικά οφέλη. Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι κοινωνικοποιημένοι έχουν περισσότερες πιθανότητες για μακροζωία.

Μειώνουμε το άγχος

Οι ορμόνες του στρες εκφυλίζουν τα αγγεία και επιφορτίζουν την καρδιά, αυξάνοντας τις πιθανότητες για παθήσεις, όπως υπέρταση και εγκεφαλικό, αλλά και ψυχικές παθήσεις.

Δεν πίνουμε αλκοόλ

Ενα ποτηράκι κόκκινου κρασιού τη μέρα μπορεί να έχει αντιγηραντική δράση. Ωστόσο όταν ξεπερνά αυτή την ποσότητα, τότε λειτουργεί αντίστροφα, μειώνοντας το προσδόκιμο ζωής μας.

Αποφεύγουμε το junk food

Λέμε «όχι» στα κατεργασμένα τρόφιμα και ακολουθούμε ένα υγιεινό πρότυπο διατροφής, όπως η μεσογειακή αλλά και η σκανδιναβική που όπως δείχνουν επιστημονικές μελέτες μειώνουν τον κίνδυνο της καρδιοπάθειας και τον διαβήτη τύπου ΙΙ.

Κάνουμε καθιστική ζωή;

Οι ατελείωτες ώρες μπροστά σε έναν υπολογιστή, τάμπλετ ή κινητό έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία μας. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι όταν καθόμαστε πάνω από 6 ώρες τη μέρα μειώνουμε κατά 40% τις πιθανότητες για μακροζωία σε σχέση με κάποιον που κάθεται λιγότερο από 3 ώρες. Γι’ αυτό ακόμη και αν δεν γυμναζόμαστε εντατικά, φροντίζουμε να περπατάμε τρεις φορές την εβδομάδα.

Θωρακιζόμαστε ενάντια στο Εκθεσίωμα

Πρόκειται για το εξωτερικό περιβάλλον και τη συνεχόμενη έκθεσή μας σε αυτό. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνες, το 70-90% των χρόνιων παθήσεων, όπως τα χρόνια αναπνευστικά νοσήματα και ο σακχαρώδης διαβήτης, σχετίζονται με το Εκθεσίωμα. Σύνθετη λέξη που προέρχεται από την «Εκθεση» και το «Γονιδίωμα». Στα αγγλικά ονομάζεται Exposome, από τις λέξεις «Exposure» και «Genome», όρο που εφηύρε ο Dr. Christopher Wild, επιδημιολόγος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.