Είτε είναι πρωί και θέλετε να προετοιμαστείτε – ψυχολογικά και σωματικά – για την ημέρα που θα ακολουθήσει είτε είναι απόγευμα και νιώθετε την ενέργειά σας να «πέφτει», μία κούπα καφέ είναι απαραίτητη. Μερικές φορές όμως, η καφεΐνη δεν είναι η ιδανική επιλογή, ειδικά αν αισθάνεστε άγχος, ένταση ή θυμό. Τα καλά νέα είναι ότι τα ροφήματα τσαγιού από βότανα μπορούν να μας προσφέρουν μικρές τονωτικές «δόσεις» ευεξίας, ενισχύοντας την συγκέντρωση αλλά και την εγρήγορσή σας.

Γιατί να επιλέξετε τα ροφήματα τσαγιού με βότανα

«Τα βότανα υποστηρίζουν τα επίπεδα ενέργειάς σας παρέχοντας τροφή εκεί όπου το σώμα σας τη χρειάζεται περισσότερο», μας εξηγούν οι ειδικοί. Τα βότανα αποτελούνται από φυτοχημικά πλούσια σε αντιοξειδωτικά που λειτουργούν συνεργικά για να έχουν ευεργετική επίδραση στο σώμα. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την ενίσχυση των ενεργειακών μας αποθεμάτων, μεταξύ άλλων, όπως την καταπολέμηση της φλεγμονής.

Αλλά δεν είναι μόνο οι ενώσεις που ενισχύουν την ενέργεια σας, μιας και απλώς η παρασκευή τους μπορεί να φέρει διανοητική διαύγεια. Η απλή πράξη της παρασκευής τσαγιού θεωρείται διαλογιστική και επανορθωτική από πολλούς πολιτισμούς και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η παύση από τη δουλειά (ή οποιαδήποτε δραστηριότητα) μπορεί να σας βοηθήσει να ανακτήσετε την ενέργεια και την συγκέντρωσή σας.

Τσάι μέντας

Το τσάι μέντας είναι ιδιαίτερα δημοφιλές για την πέψη αλλά μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση της διάθεσης και της γνωστικής σας λειτουργίας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αν και δεν υπάρχουν μελέτες ειδικά για το τσάι μέντας, τα αιθέρια έλαια μέντας έχει βρεθεί ότι ενισχύουν τη μνήμη και αυξάνουν την εγρήγορση.

Σε άλλη μελέτη, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι κάψουλες ελαίου μέντας είχαν θετικό αντίκτυπο στη γνωστική λειτουργία, με τους συμμετέχοντες να βιώνουν καλύτερη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των γνωστικών δοκιμών.

Τσάι τζίντζερ

Το τζίντζερ αποτελεί ένα θερμαντικό βότανο που προσφέρει διάφορα οφέλη για την υγεία, από την ανακούφιση της δυσπεψίας έως και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού σας συστήματος. Αλλά το εκχύλισμα τζίντζερ έχει επίσης αποδειχθεί ότι ενισχύει την συγκέντρωση και τις ικανότητες γνωστικής επεξεργασίας.

Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι το τζίντζερ μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της κυκλοφορίας στο σώμα, επιτρέποντας περισσότερο οξυγόνο να φτάσει στους ιστούς μας. Όσο μεγαλύτερη η παροχή του οξυγόνου στους ιστούς μας, τόσο περισσότερη και η ενέργεια που νιώθουμε. Το τσάι τζίντζερ είναι επίσης πολύ εύκολο στην παρασκευή του. Το μόνο που χρειάζεστε είναι φρέσκο τζίντζερ και ζεστό νερό.

Τσάι με βάλσαμο λεμονιού

Το βάλσαμο λεμονιού αποτελεί ένα βότανο με άρωμα λεμονιού από την οικογένεια της μέντας, που έχει συσχετιστεί με βελτιωμένη διάθεση και γνωστική λειτουργία. Το τσάι με βάλσαμο λεμονιού μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της γνωστικής απόδοσης, επισημαίνουν οι ειδικοί. Το βάλσαμο λεμονιού προσφέρει μια γεύση εσπεριδοειδών με νότες μέντας που έχει νόστιμη γεύση και ταιριάζει με ωμό μέλι ή σιρόπι αγαύης.