Τα δίδυμα χαρακτηρίζονται από πολλούς ως «διπλή χαρά» κι ενώ σίγουρα έχουν δίκιο, θα θέλετε να έχετε κατά νου ότι αυτό μπορεί να μεταφραστεί και ως διπλή φροντίδα, διπλές ανάγκες και ως εκ τούτου… διπλή προσπάθεια από την μαμά και τον μπαμπά. Μάλιστα, σύμφωνα με έρευνα τα ζευγάρια έχουν περισσότερες πιθανότητες από ποτέ να φέρουν στον κόσμο δίδυμα, καθώς όπως αναφέρεται τα ποσοστά των διδύμων έχουν αυξηθεί παντού τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

Κι ενώ υπάρχουν πλεονεκτήματα στο να καλωσορίσετε δίδυμα, όπως ότι θα ζήσετε μόνο μία φορά την περίοδο της εγκυμοσύνης αλλά και το στάδιο του νεογέννητου, υπάρχουν και συγκεκριμένες προκλήσεις σχετικά με την ανατροφή των παιδιών.

Τα δίδυμα «δυσκολεύουν» τον ύπνο

Ενδεχομένως να περιμένετε να έχετε ένα κακό πρόγραμμα ύπνου όταν θα πρέπει να φροντίσετε το νεογέννητο, αλλά αυτό τείνει να γίνεται πολύ πιο ακανόνιστο και οι ώρες ύπνου πιο αραιές όταν πρέπει να φροντίσετε δύο νεογέννητα.

Τα μωρά σας δεν θα είναι στο ίδιο πρόγραμμα ύπνου. Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το ένα δίδυμο έχει μεγαλύτερη δυσκολία να κοιμηθεί από το άλλο. Ή θα ξυπνήσουν σε διαφορετικές ώρες κατά την διάρκεια της νύχτας. Ή ακόμα χειρότερο, το κλάμα του ενός μωρού μπορεί να ξυπνήσει και το άλλο, αυξάνοντας εκθετικά το άγχος σας.

Μάλιστα, σε έρευνα διαπιστώθηκε ότι οι μητέρες διδύμων είχαν μόλις 5,4 ώρες ύπνου το 24ωρο. Πάνω από το 70% των ερωτηθέντων παραδέχτηκε ότι κοιμόταν λιγότερο από έξι ώρες σε μια μέρα. Οι συμμετέχοντες αποκάλυψαν ότι συχνά κοιμόντουσαν 15 περιόδους την ημέρα, κατά μέσο όρο μόνο 22 λεπτά η καθεμία.

Προσοχή πάντα διχασμένη

Ανεξάρτητα από την ηλικία του παιδιού σας, το να περνάτε χρόνο μαζί του είναι σημαντικό για την ενίσχυση του δεσμού γονέα-παιδιού, τη βελτίωση της αυτοπεποίθησης και της συνεργασίας ενώ τα κάνει να αισθάνονται και περισσότερη ασφάλεια. Αλλά αυτό γίνεται δύσκολο όσο περισσότερα παιδιά έχετε, ειδικά αν αυτό περιλαμβάνει και δίδυμα.

Με ένα μόνο νεογέννητο, θα έχετε πολλές ευκαιρίες να περάσετε χρόνο οι δυο σας, από την αλλαγή πάνας, το νυχτερινό τάισμα ή και την επαφή σας δέρμα με δέρμα. Αλλά με τα δίδυμα, θα διαπιστώσετε ότι η προσοχή σας είναι πάντα διχασμένη. Ακόμα κι αν δίνετε προσοχή σε ένα μωρό, θα διαπιστώσετε ότι διακόπτεται γρήγορα από τις ανάγκες του άλλου μωρού.

Μπορεί να χρειαστεί να ταΐσετε ή να κρατήσετε και τα δύο μωρά ταυτόχρονα.

Διπλό… «χάος»

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γονείς των διδύμων είναι το διπλό χάος και αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται απαραίτητα πιο εύκολο καθώς τα παιδιά συνεχίζουν να είναι νήπια.

Στο στάδιο του νεογέννητου, θα διαπιστώσετε ότι έχετε διπλάσιο αριθμό πάνων για αλλαγή, διπλάσιο αριθμό ρούχων να πλύνετε και περισσότερα μπουκάλια και φαγητό να ετοιμάσετε από ό,τι αν είχατε μόνο ένα μωρό. Καθώς τα παιδιά σας αρχίζουν να παίζουν με παιχνίδια και να εξερευνούν, θα προκαλέσουν διπλό χάος στο σπίτι.