Τρίγωνα, κύκλοι, πολύγωνα, ορθογώνια, ρόμβοι, κάθετες και οριζόντιες γραμμές: όταν σκεφτόμαστε τα γεωμετρικά σχήματα, μπορεί το μυαλό μας να πηγαίνει στα μαθηματικά. Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες διακοσμητικές τάσεις των τελευταίων χρόνων, που έχει στόχο να μετατρέψει το σπίτι μας σε ένα πρωτότυπο σύνολο υψηλής αισθητικής. Αλλωστε η αρμονία της τέχνης και των μαθηματικών συνδέονται άρρηκτα. Κάδρα με έντονες, αυστηρές γραμμές, χαλιά με επαναλαμβανόμενα μοτίβα, ταπετσαρίες, πόρτες, έπιπλα και πολλά ακόμα στοιχεία δημιουργούν το επιθυμητό αποτέλεσμα που αποπνέει μια αίσθηση ενδιαφέρουσας πολυτέλειας και ταυτόχρονα έναν αέρα μίνιμαλ κομψότητας.

Χρώματα και γεωμετρία: Η συνταγή

Για μια μοντέρνα και κομψή ατμόσφαιρα, ακολουθούμε τον κανόνα του σκανδιναβικού στυλ, και κινούμαστε στους βασικούς τόνους του μαύρου, του γκρι και του λευκού. Αν ωστόσο είμαστε εξοικειωμένοι με το mix ’n’ match, μπορούμε να παίξουμε με τα χρώματα, συνδυάζοντας υφάσματα με διάφορα patterns, χαλιά και άλλες διακοσμητικές λεπτομέρειες, π.χ. κασπό, σε στρατηγικά σημεία του δωματίου, όπως κοντά σε παράθυρα ή στη βιβλιοθήκη μας.

Extra tip

Για να χαρίσουμε άλλη διάσταση στον χώρο μας, αντί να βάψουμε τους τοίχους τοποθετούμε μια ταπετσαρία με μίνιμαλ γεωμετρικά μοτίβα είτε σε μια πλευρά ή μια γωνία είτε σε ολόκληρο το δωμάτιο. Ετσι θα δημιουργήσουμε οπτικά ενδιαφέρουσες αντιθέσεις σε συνδυασμό με τα διακοσμητικά αντικείμενα όπως βάζα και μπιμπλό από πέτρα, μάρμαρο, ξύλο ή μέταλλο, τα οποία μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε: στο τραπέζι του καθιστικού, στον χώρο της εισόδου, του γραφείου ή ακόμα και του μπάνιου.

Στο σαλόνι

Τα έπιπλα, τα χαλιά και τα ριχτάρια, οι κουρτίνες, τα patterns στους τοίχους και οι ταπετσαρίες μέχρι τα διακοσμητικά είδη και τα φωτιστικά αποτελούν παράγοντες της διακοσμητικής εξίσωσης που θα δημιουργήσουν ένα εκλεπτυσμένο αποτέλεσμα. Αντί όμως να κάνουμε ένα ολικό face lift στο δωμάτιο, το οποίο θα μας στοιχίσει ενδεχομένως κάποια χρήματα, μπορούμε να επιλέξουμε κάτι από τα παρακάτω τα οποία εύκολα θα πλησιάσουν στο ζητούμενό μας.

* Μεταμορφώνουμε με έξυπνο τρόπο τα έπιπλά μας

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τους λευκούς τοίχους και τα ουδέτερα χρώματα, τότε εστιάζουμε στα έπιπλα και στα διακοσμητικά. Οι επιλογές που έχουμε είναι ποικίλες. Μπορούμε να αλλάξουμε το ύφασμά τους ή να προσθέσουμε ένα ιδιαίτερο κομμάτι στη συλλογή μας σε πιο μοντέρνο σχήμα που ξεφεύγει από τα συνηθισμένα, όπως π.χ. μια πολυθρόνα ή ένα coffee table το οποίο θα δεσπόζει στον χώρο προσελκύοντας το βλέμμα των καλεσμένων μας.

Αλλη ιδέα είναι να βάψουμε τα έπιπλά μας με γεωμετρικά σχήματα ή να τους κολλήσουμε στένσιλ, δίνοντάς τους έτσι έναν νέο χαρακτήρα. Τέλος, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια γεωμετρική ραφιέρα τοποθετώντας στον τοίχο οριζόντια ξύλινα ράφια.

* Προσθέτουμε νέα υφάσματα

Ενας απλός και έξυπνος τρόπος για να προσθέσουμε το γεωμετρικό στοιχείο είναι τα κατάλληλα μαξιλάρια ή ένα νέο ριχτάρι στον καναπέ. Για ένα ακόμα πιο ενδιαφέρον αποτέλεσμα, τολμάμε τον συνδυασμό mix ’n’ match από διαφορετικά σχήματα και χρώματα. Ανάλογο αποτέλεσμα θα μας χαρίσουν οι κουρτίνες και ένα χαλί με συμμετρικά σχέδια.

* Αλλάζουμε φωτιστικό

Εδώ οι επιλογές μας είναι ποικίλες. Ενα φωτιστικό οροφής σε βιομηχανικό στυλ, όπως ο λαμπτήρας ή ένας μοντέρνος πολυέλαιος με απλά σχήματα και μεταλλικά φινιρίσματα, θα αναδείξει ιδανικά τη μινιμαλιστική προσέγγισή μας. Μια άλλη ιδέα είναι ένα φωτιστικό εμπνευσμένο από παραδοσιακές ιαπωνικές λάμπες που χαρακτηρίζονται από αρμονικά γεωμετρικά σχήματα και φυσικά υλικά, όπως το μπαμπού, το διαφανές χαρτί και το ξύλο που θα χαρίσουν αρμονία και πρωτοτυπία σε έναν χώρο όπου κυριαρχεί το neutral στοιχείο.

Συνδυαστικά, κάποιο επιδαπέδιο ή επιτραπέζιο φωτιστικό σε ανάλογο στυλ αφενός θα δημιουργήσει έναν σωστό φωτισμό και αφετέρου να χαρίσει ένα ζεστό, cozy εφέ που θα χαλαρώνει εμάς και τους επισκέπτες μας.

Στην κουζίνα

Είναι πολύ εύκολο να ενσωματώσουμε το γεωμετρικό στοιχείο στην κουζίνα μας, τοποθετώντας ασπρόμαυρα πλακίδια είτε στο πάτωμα είτε στον τοίχο πίσω από την ηλεκτρική συσκευή της κουζίνας. Μια άλλη ιδέα είναι ένα χαλάκι με γεωμετρικά patterns ή ένα τροχήλατο έπιπλο κουζίνας με γεωμετρικό σχήμα. Επίσης, ανανεώνουμε το ύφασμα στις καρέκλες ή τους προσθέτουμε μαξιλάρια με patterns.

Στο υπνοδωμάτιο

Τα σεντόνια και οι παπλωματοθήκες που απεικονίζουν τρίγωνα, γραμμές και όλα τα είδη γεωμετρικών σχημάτων που μας αρέσουν είναι ο πιο εύκολος τρόπος για να προσθέσουμε τη γεωμετρική πινελιά. Επιπλέον μπορούμε να βάψουμε τους τοίχους με αυτά τα είδη σχημάτων και να προσθέσουμε δύο αντίστοιχα μικρά φωτιστικά στα κομοδίνα. Ακόμα όμως και αν δεν κάνουμε κάτι από τα παραπάνω, μια άλλη εναλλακτική είναι να κρεμάσουμε κουρτίνες με γεωμετρικά σχήματα, διατηρώντας όλα τα υπόλοιπα στοιχεία σε ουδέτερο και λιτό ύφος.

Στο μπάνιο

Σε περίπτωση που στο πλάνο μας είναι μια ανακαίνιση, τα πλακάκια με γεωμετρικά μοτίβα και σχέδια θα μεταμορφώσουν το δωμάτιο, προσθέτοντάς του μια άλλη διάσταση. Οσο για τα υπόλοιπα διακοσμητικά στοιχεία και αξεσουάρ όπως σαπουνοθήκες, θήκη για οδοντόβουρτσες ή άλλα χρηστικά έπιπλα, προτιμάμε όσα έχουν λιτές γραμμές προκειμένου να συνάδουν με το νέο στυλ.