Παρά το γεγονός ότι το στρες, η ένταση και τα νεύρα είναι όλα φυσιολογικό μέρος της ζωής, πολλές φορές το να βρούμε την ψυχραιμία και τη δύναμη να τα διαχειριστούμε, δεν είναι τόσο εύκολο στην πράξη. Ωστόσο, υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι που μπορεί να μας βοηθήσουν να απαλλαγούμε από την ένταση και να χαλαρώσουμε το σώμα και το μυαλό μας.

*Αλλάζουμε στάση σώματος

Στεκόμαστε σε ευθεία θέση, αναπνέουμε βαθιά και χαλαρώνουμε τους ώμους μας. Συνήθως όταν είμαστε στρεσαρισμένοι, η ένταση τείνει να συσσωρεύεται στους ώμους.

*Χαλαρώνουμε στο ντους

Κατά τη διάρκεια του βραδινού μας ντους, στεκόμαστε κάτω από το νερό που τρέχει, συγκεντρωνόμαστε στους ήχους του και στην αίσθησή του επάνω στο δέρμα μας και παίρνουμε βαθιές ανάσες για ένα λεπτό.

*Καθόμαστε χωρίς να κάνουμε τίποτα

Οι περισσότεροι δεν μπορούμε να θυμηθούμε πότε ήταν η τελευταία φορά που απλώς καθίσαμε, χωρίς λάπτοπ, κινητό, τηλεόραση και μουσική. Αξίζει όμως να το δοκιμάσουμε έστω για δύο λεπτά.

*Εστιάζουμε στην αναπνοή μας

Εισπνέουμε μετρώντας ως το τέσσερα, κρατάμε την αναπνοή μας για το ίδιο διάστημα και έπειτα εκπνέουμε κατά τον ίδιο τρόπο. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία τρεις φορές. Οι ελεγχόμενες αναπνοές είναι ίσως ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να ηρεμήσουμε. Όταν έχουμε ένταση τείνουμε να παίρνουμε μικρές, κοφτές αναπνοές. Βοηθάμε τον εαυτό μας να αποβάλλει την ένταση, εστιάζοντας στο να παίρνουμε βαθιές, αργές αναπνοές.

*Κάνουμε stretching

Πιθανότατα η πιο χρήσιμη συμβουλή για όσους κάνουμε καθιστική ζωή. Κάθε 25 λεπτά φροντίζουμε να σηκωνόμαστε από τη θέση μας για ένα λεπτό – μπορούμε να βάλουμε και χρονόμετρο– και να κάνουμε stretching στους ώμους, στην πλάτη και στα πόδια μας, ενώ παράλληλα χαλαρώνουμε την αναπνοή μας.

*Απολαμβάνουμε τον πρωινό καφέ μας στη σιωπή

Αντί να βιαστούμε να ανοίξουμε τα e-mail μας, να κοιτάξουμε τα social media και να σκεφτούμε τις υποχρεώσεις της ημέρας, καθόμαστε ήρεμοι και απολαμβάνουμε κάθε γουλιά του πρωινού καφέ μας, παράλληλα βαθιές ανάσες.

*Διώχνουμε το στρες μαγειρεύοντας

Καθώς μαγειρεύουμε, αφιερώνουμε μερικά λεπτά κατά τα οποία θα εστιάζουμε αποκλειστικά στην προετοιμασία του γεύματός μας, αδειάζοντας το μυαλό μας από κάθε άλλη σκέψη.