Παρά το γεγονός ότι οι πονοκέφαλοι πολύ σπάνια είναι ανησυχητικοί, σίγουρα είναι ενοχλητικοί και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά σας. Ο πονοκέφαλος είναι ένας από τους πιο συχνούς πόνους που βιώνουν οι άνθρωποι, με τους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι οι τακτικοί πονοκέφαλοι απασχολούν ακόµη και το 20% του γενικού πληθυσµού.

Κι ενώ υπάρχουν φαρμακευτικές λύσεις για την ανακούφιση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου, μπορείτε να δοκιμάσετε και μερικούς φυσικούς τρόπους για να νιώσετε καλύτερα.

Tips για να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο

*Εφαρμόστε κομπρέσες

Η κρύα κομπρέσα μπορεί να συμβάλει στη μείωση των συμπτωμάτων του πονοκεφάλου. Η εφαρμογή κρύων ή κατεψυγμένων κομπρεσών στον αυχένα ή την περιοχή του κεφαλιού συστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλοντας έτσι στη μείωση του πόνου. Μπορείτε να φτιάξετε μια κρύα κομπρέσα, γεμίζοντας μια αδιάβροχη σακούλα με πάγο και τυλίγοντάς τη σε μια μαλακή πετσέτα. Εφαρμόστε την κομπρέσα στον αυχένα και όπου νιώθετε πόνο για άμεση ανακούφιση.

*Πιείτε νερό

Η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να οδηγήσει σε πονοκέφαλο, με σχετικές μελέτες να υποστηρίζουν ότι η χρόνια αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία των πονοκεφάλων και των ημικρανιών. Η κατανάλωση νερού αποδεδειγμένα ανακουφίζει από τα συμπτώματα πονοκεφάλου στα περισσότερα αφυδατωμένα άτομα σε διάστημα 30 λεπτών έως 3 ωρών. Επίσης, η αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει ευερεθιστότητα, κάνοντας τα συμπτώματά σας να φαίνονται ακόμη χειρότερα. Για να αποφύγετε τους πονοκεφάλους που οφείλονται στην αφυδάτωση, φροντίστε να πίνετε αρκετό νερό όλη την ημέρα.

*Κοιμηθείτε επαρκώς

Η έλλειψη ύπνου μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας με πολλούς τρόπους και ακόμη και να προκαλέσει πονοκεφάλους. Μια μελέτη συνέκρινε τη συχνότητα και τη σοβαρότητα του πονοκεφάλου σε εκείνους που κοιμήθηκαν λιγότερο από 6 ώρες ανά νύχτα και σε εκείνους που κοιμόντουσαν περισσότερο, διαπιστώνοντας ότι όσοι κοιμόντουσαν λιγότερο είχαν πιο συχνούς και σοβαρούς πονοκεφάλους. Ωστόσο, έχει αποδειχθεί ότι και ο υπερβολικός ύπνος προκαλεί επίσης πονοκεφάλους. Επομένως, φροντίστε να κοιμάστε 7-9 ώρες κάθε νύχτα.

*Απολαύστε ένα χαλαρωτικό μασάζ

Ακόμη κι αν δεν έχετε τη δυνατότητα να απολαύσετε ένα μασάζ από κάποιον άλλο, μπορείτε να κάνετε μόνοι σας μασάζ στον αυχένα και τους λοβούς των αυτιών σας. Μάλιστα, μια καλή ιδέα είναι να κάνετε μασάζ κατά τη διάρκεια του μπάνιου σας, ασκώντας ελαφριά πίεση στα σημεία που νιώθετε ενόχληση.

*Φτιάξτε ροφήματα

  • Το χαμομήλι είναι ιδανικό για την καταπολέμηση του πονοκεφάλου, καθώς θεωρείται κατασταλτικό του άγχους και της έντασης. Ρίξτε ένα κουταλάκι από το βότανο σε ένα φλιτζάνι με βρασμένο νερό και αφήστε το σκεπασμένο για 8-10′.
  • Τα άνθη της λεβάντας έχουν ηρεμιστικές, αντισπασμωδικές και χαλαρωτικές ιδιότητες. Φτιάξτε ένα ρόφημα με λεβάντα για να ανακουφιστείτε από τον πόνο και να χαλαρώσετε. Προσοχή: συνιστάται η αποφυγή της κατανάλωσης λεβάντας κατά την εγκυμοσύνη.
  • Η μέντα έχει αναλγητικές, ηρεμιστικές και αντισπασμωδικές ιδιότητες και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να ανακουφιστείτε από τον πονοκέφαλο. Καλό είναι ωστόσο να την αποφεύγετε αν έχετε έντονη αιμορραγία τις ημέρες της εμμήνου ρύσεως.