Υπάρχουν στιγμές που το καλοκαίρι νιώθουμε ότι δεν έχουμε την ενέργεια που χρειαζόμαστε για να ολοκληρώσουμε την ημέρα μας. Και ενώ είναι μία υπέροχη εποχή για όλους, δεν είναι λίγες οι φορές που αναρωτιόμαστε, τι γίνεται με τις περιόδους που αναγκαστικά είμαστε στην φλεγόμενη, από τις θερμοκρασίες, πόλη; Υπάρχουν τρόποι για να διατηρήσουμε την ενέργειά μας αλλά και να μπορούμε να είμαστε συνεπείς στις καθημερινές μας ασχολίες και υποχρεώσεις…

Πίνουμε πολύ νερό

Το καλοκαίρι το σώμα μας αφυδατώνεται πολύ πιο γρήγορα από ότι τον υπόλοιπο χρόνο. Γι’ αυτό πρέπει να φροντίζουμε, ακόμα περισσότερο, την ενυδάτωσή του. Μπορούμε να αγοράσουμε ένα καλό ισοθερμικό θερμός για να καταναλώνουμε δροσερό, για μεγαλύτερα διαστήματα, νερό αλλά και για να παρακολουθούμε την ποσότητα νερού που πίνουμε. Tip: Ένας τρόπος να βοηθήσουμε κι άλλο το σώμα μας να μείνει ενυδατωμένο είναι να πίνουμε παράλληλά παγωμένο τσάι και φρεσκοστημμένους χυμούς φρούτων.

Τρώμε ελαφριά

Με το πέρασμα από τον χειμώνα στο καλοκαίρι αλλάζουν και οι διατροφικές μας συνήθειες μιας και μειώνουμε, ενστικτωδώς, την κατανάλωση λιπαρών. Χρειάζεται να έχουμε υπόψιν ότι το σώμα μας, όταν έχουμε καταναλώσει πολλά λιπαρά, καταβάλει μεγαλύτερη προσπάθεια για να «κάψει» τις θερμίδες αυτές. Αντίθετα όταν τρώμε πιο ελαφριά καταναλώνει τα, λιγοστά, λιπαρά ευκολότερα και έτσι δεν νιώθουμε τόσο μεγάλη κούραση κατά την διάρκεια των υψηλών θερμοκρασιών.

Ντυνόμαστε «σωστά» στην ζέστη

Το νερό και η διατροφή δεν αρκούν για να παραμένουμε δροσεροί. Το ντύσιμο παίζει και αυτό μεγάλο ρόλο. Επιλέγουμε ρούχα ανοιχτόχρωμα, για να αντανακλούν το φως και να μην αυξάνουν την θερμοκρασία του σώματός μας. Αν είναι και από βαμβακερό ύφασμα, και όχι συνθετικό, ακόμα καλύτερα. Το βαμβάκι ως φυσικό υλικό «βοηθάει» το σώμα μας να αναπνέει και μειώνει την πιθανότητα εφίδρωσης.

Κοιμόμαστε αρκετά

Ο σωστός και επαρκής ύπνος πάντα βοηθάει στο να διατηρούμε την ενέργειά μας ψηλά. Έτσι μετά από έξι με οκτώ ώρες, βραδινού, ύπνου ακόμα και οι πιο υψηλές θερμοκρασίες μας φαίνονται διαχειρίσιμες. Για ακόμα καλύτερο ύπνο αφήνουμε τις ηλεκτρονικές μας συσκευές (κινητό και tablet) σε άλλο δωμάτιο και δημιουργούμε ένα περιβάλλον με σταθερά δροσερή θερμοκρασία.

Δεν ξεχνάμε να ασκούμαστε

Το να διατηρήσουμε την ρουτίνα στην άσκησή μας είναι σημαντικό αφού βοηθάει στα επίπεδα ενέργειας στο σώμα μας. Ωστόσο το καλοκαίρι, όσο η ζέστη αυξάνεται, αυτό δεν είναι πάντα εφικτό. Ο καλύτερος τρόπος για να συνεχίσουμε να ασκούμαστε είναι να κάνουμε γυμναστική «κατάλληλη» για την εποχή… κολύμβηση, γιόγκα, Tai Chi, περπάτημα, θαλάσσια σπορ είναι λίγες μόνο από τις επιλογές μας.

Ντους με αιθέραιο έλαιο μέντας

Τους καλοκαιρινούς μήνες δεν είναι λίγες οι φορές που κάνουμε δύο, μπορεί και τρία ντους, την ημέρα για να δροσιστούμε και να απομακρύνουμε το βαρύ αίσθημα που νιώθουμε λόγω του ιδρώτα. Μία καλή λύση, για να παρατείνουμε αυτή την ωραία αίσθηση, είναι να προσθέσουμε στο σφουγγάρι μας δύο με τρεις σταγόνες αιθέραιου έλαιου μέντας. Το έλαιο αυτό έχει αναζωογονητικές ιδιότητες και μας δίνει αυτή την «ώθηση δροσιάς» που χρειαζόμαστε για να συνεχίσουμε την ημέρα μας.

Καθυστερούμε την καφεΐνη

Παρόλο που, γενικά, η καφεΐνη το πρωί μας «ξυπνάει» το καλοκαίρι τα πράγματα αλλάζουν. Υπάρχει η πιθανότητα, αντί αυτού, να μας εξαντλήσει και να μειώσει σημαντικά τα επίπεδα της ενέργειάς μας. Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε εμείς γι’ αυτό; Δοκιμάζουμε να αρχίσουμε την ημέρα μας με ένα δροσερό ποτήρι νερό, συνδυαστικά με ένα δυναμωτικό πρωινό, και επιλέγουμε να πιούμε καφέ λίγο αργότερ