Ο καιρός επιτέλους έφτιαξε, τα γιασεμιά τώρα πια μυρίζουν τις νύχτες, οι καρέκλες και τα τραπεζάκια μπήκαν στη θέση τους και τα θερινά cinema άνοιξαν! Πόσοι από εμάς δεν επέλεξαν να περάσουν τα καλοκαιρινά τους βράδια βλέποντας μια ωραία ταινία με αναψυκτικό και σνακ στο χέρι; Το θερινό cinema είναι μια μοναδική εμπειρία μιας και συνδεόμαστε ταυτόχρονα με την φύση, τις μυρωδιές αλλά και τους εξωτερικούς ήχους… Μια εμπειρία μαγική! Είναι όμως το cinema απλά ένας τρόπος διασκέδασης;

Τα οφέλη του Cinema

Ενισχύει την διάθεσή μας

Το να απολαμβάνουμε δραστηριότητες αναψυχής, όπως η παρακολούθηση μίας ταινίας, τονώνει σημαντικά την διάθεση και φαίνεται ότι μπορεί να συμβάλει στην μείωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης. Πόσες φορές, άλλωστε, δεν έχουμε καταφύγει σε μία ταινία για να βελτιώσουμε μια συναισθηματική μας κατάσταση. Ιδίως όταν διανύουμε μια αγχώδη περίοδο στην ζωή μας, είτε λόγω συναισθηματικών διακυμάνσεων είτε λόγω του στρες που μας προκαλεί η καθημερινότητα και οι υποχρεώσεις.

 

Μας χαλαρώνει

Πώς μπορεί μια ταινία να μας βοηθήσει να «αποσυνδεθούμε» από τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής μας; Η ψυχαγωγία και τα ευχάριστα «διαλείμματα» στην ζωή μας, ενισχύουν την ξεκούραση και την χαλάρωση ενώ ταυτόχρονα λειτουργούν αναζωογονητικά. Μία τέτοια ψυχαγωγία είναι και η παρακολούθηση ταινιών. Ιδίως εάν αντιμετωπίζουμε πρόβλημα στο να αποσυνδεόμαστε από την δουλειά και οτιδήποτε άλλο μας στρεσάρει. Αφήνοντας το κινητό μας στο σπίτι ή βάζοντάς το στο αθόρυβο  μπορούμε να επικεντρωθούμε στην πλοκή χωρίς περισπασμούς και να βιώσουμε μια χαλαρωτική εμπειρία.

Δίνει κίνητρα

Το να επιτρέπουμε στο μυαλό μας να κάνει ένα ευχάριστο «διάλειμμα», από τις υποχρεώσεις, μας επιτρέπει να διώξουμε το αίσθημα εξάντλησης και να επανέλθουμε πιο παραγωγικοί. Σύμφωνα με μελέτη του 2020 οι ταινίες μας εμπνέουν  να ξεκινήσουμε ένα νέο χόμπι, να θέσουμε νέους στόχους και να βρούμε νέα κίνητρα, τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ιδίως εάν η θεματολογία της ταινίας αναφέρεται σε κάποιον που κυνηγά την ευτυχία και τις φιλοδοξίες του ή είναι βιογραφία αναφερόμενη σε κάποιο εμπνευσμένο πρόσωπο.

Βελτιώνει τις ανθρώπινες σχέσεις

Η παρακολούθηση μιας ταινίας με ένα αγαπημένο μας πρόσωπο, σύντροφο, φίλο ή το παιδί μας, μπορεί να λειτουργήσει αναζωογονητικά στην σχέση μας. Επιλέγοντας θεματολογία που να αρέσει και στους δύο, δημιουργούμε ένα ευχάριστο κοινό βίωμα. Όχι μόνο δεσμευόμαστε για την κοινή μας στιγμή, την στιγμή που θα είμαστε στο cinema, αλλά μας δίνεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για επιπλέον συζήτηση και σχολιασμό της ταινίας μετά.

Μειώνει το άγχος

Κωμωδία ή δράμα; Γέλιο ή κλάμα; Ό,τι και αν επιλέξουμε βοηθάει σημαντικά στην μείωση του άγχους. Διαπιστώθηκε μετά από μελέτες ότι το γέλιο μειώνει αρκετά τα επίπεδα κορτιζόλης και επινεφρίνης ορμονών που είναι «υπεύθυνες» για το στρες. Ενώ μελέτη του 2020 έδειξε ότι επωφελούμαστε σημαντικά  και από τις δραματικές ταινίες αφού το κλάμα μειώνει και αυτό τα επίπεδα της κορτιζόλης.

Τι είναι το Cinema Therapy;

Εκτός από μια ποιοτική μορφή ψυχαγωγίας, το cinema χρησιμοποιείται από ψυχοθεραπευτές ως μια μορφή θεραπείας. Μελέτη του 2021 δείχνει να είναι αρκετά βοηθητικό το ότι οι θεραπευτές χρησιμοποιούν μια ταινία, ή κάποιο βίντεο, για να μας εκθέσουν σε έναν ήρωα που μπορεί να έχει μια παρόμοια συναισθηματική εμπειρία με εμάς. Μας ενθαρρύνει να δούμε την κατάσταση από μια διαφορετική οπτική και να βρίσκουμε νέους τρόπους αντιμετώπισης.