Το καλοκαίρι, η επιδερμίδα μας υφίσταται σε καθημερινή βάση όχι μόνο τα υψηλά επίπεδα ηλιακής ακτινοβολίας αλλά και την επίδραση του αστικού περιβάλλοντος, με κυρίαρχη τη ρύπανση. Μάλιστα σύμφωνα με βρετανική έρευνα, όσοι ζουν στην επαρχία έχουν πιο υγιή επιδερμίδα σε σχέση με εκείνους που ζουν στις πόλεις. Το φαινόμενο εξηγείται ως εξής. Ο συνδυασμός ακτινών UVA και ρύπανσης που ονομάζεται φωτορύπανση ευθύνεται για πάνω από το 80% των σημαδιών γήρανσης. Ετσι σταδιακά παρατηρούμε ότι το δέρμα μας χαλαρώνει, ενώ εμφανίζονται πρόωρα οι ρυτίδες και σκούρες κηλίδες. Γι’ αυτό η επιλογή ενός εξειδικευμένου αντηλιακού προσώπου είναι μονόδρομος. Ποια είναι όμως τα βασικά κριτήρια για να διαλέξουμε την αντηλιακή σύνθεση, η οποία μας προστατεύει από τον ήλιο και τη ρύπανση στην πόλη;

#Αντηλιακά φίλτρα ευρέος φάσματος & αντιοξειδωτικά

Λειτουργούν ως μία διπλή ασπίδα προστασίας ενάντια στον ήλιο, τη ρύπανση και το μπλε φως. Γι’ αυτό επιλέγουμε φόρμουλες με φίλτρα ευρέος φάσματος και συστατικά όπως πολυφαινόλες, βιταμίνη C ή Ε, σπιρουλίνα. Παράλληλα τα skin minerals δηλαδή τα ιχνοστοιχεία και τα μέταλλα ενισχύουν επιπλέον την άμυνα του δέρματος.

Bonus: Τα αντηλιακά με ενεργά στοιχεία όπως η νιασιναμίδη, τα κλάσματα πρεβιοτικών και τα πεπτίδια προστατεύουν το δέρμα από τη φωτογήρανση, διατηρώντας το καλά ενυδατωμένο και ελαστικό ενώ φροντίζουν τα ήδη υπάρχοντα σημάδια.

#Υψηλός δείκτης & ανάλαφρη υφή

Παλαιότερα τα αντηλιακά με SPF 50 ήταν «βαριές» συνθέσεις που άφηναν ίχνη από γυαλάδες ή λευκά υπολείμματα στην επιδερμίδα. Κι αυτό γιατί τα φίλτρα UV έχουν συχνά ελαιώδη μορφή. Ετσι η ενσωμάτωσή τους σε μια αντηλιακή σύνθεση που ταυτόχρονα έχει καλλυντική ευχαρίστηση αποτελούσε μία πρόκληση για τους ειδικούς. Παρόλα αυτά πλέον, υπάρχει μία ευρεία γκάμα αντηλιακών προσώπου με SPF50 που είναι ανάλαφρα κι έχουν αόρατο φινίρισμα χωρίς να αφήνουν το παραμικρό ίχνος, κάτι που αποτελεί τεχνολογικό επίτευγμα.

#Πρακτική εφαρμογή

Το αστικό περιβάλλον είναι συνώνυμο με τον γρήγορο και αγχωτικό τρόπο ζωής, καθώς κάθε μέρα είναι γεμάτη από πολλές και διαφορετικές δραστηριότητες. Γι’ αυτό μία ευέλικτη, πρακτική αντηλιακή λύση που εφαρμόζεται εύκολα ακόμα και πάνω από το μακιγιάζ, μας βοηθά να κερδίζουμε χρόνο.

Δεν ξεχνάμε:

* Η εφαρμογή του αντηλιακού κάθε πρωϊ πρέπει να γίνεται 10-20 λεπτά πριν βγούμε από το σπίτι για να ενεργοποιηθούν τα συστατικά του.

* Για να προσφέρουμε ακόμα περισσότερη δύναμη στο δέρμα, χρησιμοποιούμε πριν από το αντηλιακό έναν αντιοξειδωτικό ορό. Ετσι αυξάνουμε την αποτελεσματικότητα του SPF και την πρόληψη των δυσχρωμιών και των πρόωρων ρυτίδων.

* Την ημέρα φοράμε γυαλιά ηλίου. Ένα ζευγάρι με προστατευτικούς φακούς που απορροφούν τις υπεριώδεις ακτίνες είναι το απαραίτητο καθημερινό αξεσουάρ μας όταν βγαίνουμε εκτός σπιτιού. Με αυτόν τον τρόπο προστατεύουμε την ευαίσθητη περιοχή των ματιών από τις ρυτίδες έκφρασης και το πόδι της χήνας.