Η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) μπορεί να βλάψει τα μάτια ενός μωρού. Γι’ αυτό και σε έντονο φως το μωρό σας είναι απαραίτητο να προστατεύεται από το υπεριώδες φως, φορώντας γυαλιά ηλίου.

Τα γυαλιά ηλίου δεν προστατεύουν μόνο τα βλέφαρα από έγκαυμα αλλά και την ίριδα, τον φακό και κυρίως τον ευαίσθητο αμφιβληστροειδή. Αν και οι αντηλιακές κρέμες μπορούν να βοηθήσουν, ταυτόχρονα μπορεί να ερεθίσουν το μάτι και να προκαλέσουν περισσότερη ενόχληση στο παιδί. Οι οφθαλμίατροι συνιστούν επομένως όλα τα παιδιά κάτω των 10 ετών να φορούν γυαλιά ηλίου, σε έντονη ηλιοφάνεια.

Γιατί κινδυνεύουν τα μάτια των μωρών;

Ο κερατοειδής χιτώνας, ο φακός και τα υγρά είναι πιο καθαρά στο μάτι ενός παιδιού απ’ ότι στο μάτι ενός ενήλικα. Αυτό επιτρέπει περισσότερο φως μικρού μήκους κύματος να φτάσει στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε καταρράκτη ή ωχρά κηλίδα στη μετέπειτα ζωή.

Οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, αλλά πιστεύεται ότι μεταξύ 60% έως 80% της έκθεσης στον ήλιο πραγματοποιείται πριν από την ηλικία των 18 ετών.

Τα παιδιά και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου, επειδή συνήθως περνούν περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους από τους ενήλικες.

Τι προδιαγραφές έχουν τα μωρουδιακά γυαλιά ηλίου;

Όπως και με τους ενήλικες, όταν διαλέγουν γυαλιά ηλίου, έτσι και με τα παιδιά και τα μωρά σημασία έχει η ποιότητα.

Μην μπείτε επομένως στον πειρασμό να αγοράσετε ένα φτηνό ζευγάρι, καθώς το παιδί σας πρέπει να φοράει γυαλιά με φακούς που εμποδίζουν το 99% ή περισσότερο από τις ακτίνες UV του ήλιου. Και να θυμάστε να ελέγχετε πάντα την ετικέτα για το σήμα CE, που δείχνει ότι είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με ένα συμπεφωνημένο ευρωπαϊκό πρότυπο. Προσέξτε επίσης το βρετανικό πρότυπο BSEN 1836:1997.

Τι γίνεται αν το μωρό μου βγάζει συνέχεια τα γυαλιά ηλίου του;

Εάν το μωρό σας αντιστέκεται πραγματικά και προσπαθεί να βγάζει τα γυαλιά ηλίου του κάθε φορά που του τα φοράτε, μην αγχώνεστε.

Απλώς βεβαιωθείτε ότι το μωρό σας φοράει καπέλο με γείσο. Εξάλλου, υπάρχουν πολλά βρεφικά γυαλιά ηλίου με ελαστική ταινία η οποία απλώνεται απαλά γύρω από το κεφαλάκι του μωρού σας και καθιστά πολύ πιο δύσκολο για το μικρό σας να τα βγάλει.