Είναι αλήθεια ότι αποτελεί έναν από τους πιο διαδεδομένους τρόπους για να απομακρύνουμε γρήγορα, ανώδυνα και εύκολα την ανεπιθύμητη τριχοφυία. Ομως, η αποτρίχωση με ξυραφάκι έχει τα μυστικά της, προκειμένου να αποφύγουμε τα κοψίματα, τους ερεθισμούς και τις τρίχες που γυρνάνε προς τα μέσα. Ας δούμε πώς θα εξασφαλίσουμε το ιδανικό αποτέλεσμα, για περισσότερο διάστημα.

Δεν χρησιμοποιούμε το σωστό ξυραφάκι

Ένα από τα σημαντικότερα στοιχεία για το τέλειο ξύρισμα είναι η επιλογή του σωστού ξυραφιού. Προτιμάμε κάποιο με πολλές λεπίδες γιατί κόβει με ακρίβεια τις τρίχες και προκαλεί λιγότερους ερεθισμούς, ειδικά αν διαθέτει την ειδική ενυδατική ταινία στο επάνω μέρος της λεπίδας.

Δεν απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα

Κάνουμε απολέπιση για να απομακρύνουμε τα νεκρά κύτταρα από τους πόρους και ταυτόχρονα για να κάνουμε όσο πιο λεία γίνεται την επιδερμίδα. Ετσι το ξύρισμα γίνεται πιο βαθύ και ομοιόμορφο και διαρκεί περισσότερο. Ταυτόχρονα, αποτρέπουμε την τρίχα να γυρίσει προς τα μέσα προκαλώντας σπιθουράκια.

Δεν ξεκινάμε σωστά τη διαδικασία

Βρέχουμε με χλιαρό νερό την περιοχή και απλώνουμε απαραιτήτως αφρό ξυρίσματος. Μία εξίσου πολύ καλή ιδέα είναι το λάδι σώματος. Ακόμα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κοντίσιονερ μαλλιών. Όλα αυτά βοηθούν το ξυραφάκι να γλιστράει πιο εύκολα στην επιδερμίδα.

Δεν κάνουμε τις σωστές κινήσεις

*Περνάμε μικρές περιοχές με απαλές και επαναλαμβανόμενες κινήσεις χωρίς να πιέζουμε τη λεπίδα στο δέρμα. Η βιασύνη και η πίεση μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς, γδαρσίματα και κοψίματα.

* Κινούμε το ξυραφάκι στην αντίθετη φορά με εκείνη που φυτρώνουν οι τρίχες. Ετσι το αποτέλεσμα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια. Ωστόσο, αν έχουμε ευαίσθητη επιδερμίδα, αρχικά ακολουθούμε τη φορά των τριχών και στη συνέχεια κάνουμε το κόντρα ξύρισμα.

* Όταν φτάσουμε στα γόνατα, φροντίζουμε να τα λυγίζουμε ώστε το ξυραφάκι να κινείται καλύτερα και πιο αποτελεσματικά στο τεντωμένο δέρμα.

Δεν ακολουθούμε τους κανόνες υγιεινής μετά το ξύρισμα

*Ξεπλένουμε καλά το ξυράφι με ζεστό νερό. Επειτα το αφήνουμε να στεγνώσει μακριά από υδρατμούς ώστε να μη σκουριάζουν οι λεπίδες και ευνοείται η ανάπτυξη βακτηριδίων.

* Επιπλέον, το αντικαθιστούμε μετά από 3-4 χρήσεις γιατί η αποτελεσματικότητά του μειώνεται προκαλώντας ερεθισμούς, κοκκινίλες, σπυράκια ή φαγούρα.

* Για έξτρα απαλότητα, απλώνουμε στα πόδια μας μια ενυδατική κρέμα ή κάποιο ενυδατικό έλαιο που θα χαρίσει εκθαμβωτική λάμψη στα απαλά, βελούδινα πόδια μας.

Πηγαίνουμε κατευθείαν στη θάλασσα

Μετά το ξύρισμα, το δέρμα είναι ευαισθητοποιημένο. Ετσι ο ήλιος και το αλάτι (ή και το χλώριο) μπορεί να το ερεθίσουν προκαλώντας κοκκινίλες ή τσούξιμο. Γι’ αυτό αν σκοπεύουμε να πάμε στην παραλία, ξυριζόμαστε από το προηγούμενο βράδυ.