Πρωταγωνιστούν σε πολλές παραδοσιακές συνταγές ομορφιάς, ενώ οι επιστημονικές μελέτες επιβεβαιώνουν τον ανεκτίμητο καλλυντικό θησαυρό που κρύβουν. Τα παρακάτω φυτικά εκχυλίσματα λειτουργούν ως τα καλύτερα φυσικά after sun, αφού ενυδατώνουν σε βάθος την επιδερμίδα και αποκαθιστούν τις φθορές της από τον ήλιο.

Αλόη

Το τζελ της διαθέτει ισχυρές αναπλαστικές και καταπραϋντικές ιδιότητες, που προσφέρουν εντατική ενυδάτωση και ανάπλαση του δέρματος που έχει ερεθιστεί από τον ήλιο. Επιπλέον αποδεδειγμένα συμβάλλουν αντιμετώπιση της ξηρότητας και της πρόωρης γήρανσης. Εξίσου σημαντικό είναι ότι καταπολεμά τη φαγούρα, τις δερματικές αλλεργίες, και ανακουφίζει από τα τσιμπήματα των εντόμων. Γι’ αυτό δεν είναι τυχαίο ότι η αλόη θεωρείται ένα από τα must φυσικά συστατικά του καλοκαιριού.

 

Καλέντουλα

Το έλαιο της καλέντουλας είναι βάλσαμο για το σκασμένο, ευαίσθητο δέρμα που ταλαιπωρείται από το κρύο, τον ήλιο και τις απότομες εναλλαγές της θερμοκρασίας και μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο του σαν βρεφικό λάδι. Άλλες χρήσεις του: Θεωρείται επουλωτικό για τα κοψίματα, ενώ ανακουφίζει από το έκζεμα και την ψωρίαση.

 

Χαμομήλι

Η κορυφαία δράση του οφείλεται στα επί μέρους δραστικά συστατικά του: Τα αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή συμβάλλουν στην επιβράδυνση της γήρανσης. Επίσης περιέχει φυτοστερόλες, φυτικά μαλακτικά συστατικά με άμεση αντιρυτιδική και ενυδατική δράση. Αλλα στοιχεία του είναι οι τανίνες, που έχουν αντισηπτική και αντιερεθιστική δράση. Τέλος περιέχει αντιφλογιστικούς παράγοντες, όπως η αζουλένη,  που ανακουφίζουν από την αίσθηση καύσου και κνησμού.

Δενδρολίβανο

Είναι ωφέλιμο και για το δέρμα, αφού βοηθά στην ενυδάτωση των κυττάρων του δέρματος, ενώ καταπραϋνει και ανακουφίζει από μυϊκούς πόνους. Αποτελείται μεταξύ άλλων από αντιοξειδωτικά φλαβονοειδή και τανίνες, σίδηρο, ασβέστιο και βιταμίνη Β6, στοιχεία που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης και στη λάμψη. Σύμφωνα με κάποιες παραδοσιακές συνταγές, η σκόνη των φύλλων του θεωρείται επουλωτική και καταπραϋντική για το δέρμα.

Ηλίανθος

Πλούσιο σε βιταμίνη Ε, λιπαρά οξέα, τανίνες, φώσφορο και κάλιο, το έλαιο ηλίανθου προλαμβάνει και λειαίνει τα σημάδια γήρανσης. Ταυτόχρονα λειτουργεί καταπραϋντικά στην ξηροδερμία και το ερεθισμένο δέρμα. Επιπλέον το έλαιό του προσφέρει ισχυρή ενυδάτωση και αναζωογόνηση στα ξηρά, βαμμένα μαλλιά, ενώ προστατεύει το χρώμα τους από το ξεθώριασμα εξαιτίας του ήλιου και των περιβαλλοντικών επιθέσεων. Γι’ αυτό το συναντάμε συχνά ως πρωταγωνιστικό συστατικό σε αντηλιακές συνθέσεις μαλλιών.