Οι μύκητες είναι σχεδόν παντού στο περιβάλλον μας και αγαπούν ιδιαίτερα τα σκοτεινά, υγρά και ζεστά μέρη, όπως το εσωτερικό των παπουτσιών μας. Γι’ αυτό και το καλοκαίρι που οι θερμοκρασίες είναι υψηλές, δεν είναι απίθανο να παρουσιάσετε μυκητιάσεις στα νύχια των ποδιών (ονυχομυκητίαση). Ενδεικτικά, η πάθηση επηρεάζει περίπου το 14% του πληθυσμού.

Πώς αναπτύσσονται οι μυκητιασικές λοιμώξεις των νυχιών

Οι μυκητιάσεις των νυχιών στα πόδια προκαλούνται συχνότερα από μικροσκοπικούς οργανισμούς που ονομάζονται δερματόφυτα. Αυτοί οι οργανισμοί τρέφονται με κερατίνη, την πρωτεΐνη που βρίσκεται στα νύχια και τα μαλλιά.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης μυκητιασικής λοίμωξης των νυχιών των ποδιών. «Οι περισσότεροι άνθρωποι προσβάλλονται από μύκητες στα νύχια από μια μυκητιασική λοίμωξη του δέρματος, όπως το πόδι του αθλητή, που στη συνέχεια μεταφέρεται στο νύχι. Τα λάθος υποδήματα μπορούν επίσης να επηρεάσουν τα δάχτυλα των ποδιών σας. Εάν, για παράδειγμα, τα νύχια των ποδιών τραυματιστούν από την πίεση από παπούτσια που δεν εφαρμόζουν σωστά, είναι αποδυναμωμένα και πιο ευαίσθητα στους μύκητες.

Ο μύκητας των νυχιών των ποδιών μπορεί να κάνει τα νύχια να γίνουν παχιά, αποχρωματισμένα και εύθραυστα. Εάν το νύχι γίνει πολύ μαλακό, αυτό μπορεί να είναι επώδυνο και να προκαλέσει πίεση στη βάση του νυχιού, η οποία μπορεί να εμφανίσει έλκος (πληγή). Ο μύκητας των νυχιών στα πόδια μπορεί ακόμη και να κάνει το νύχι του ποδιού να θρυμματιστεί και να διαχωριστεί από την βάση του. Αυτό μπορεί να είναι πολύ επώδυνο και να οδηγήσει σε δυσκολία στο περπάτημα.

Η απαλλαγή από μια μυκητιασική λοίμωξη των νυχιών των ποδιών μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή μπορεί να είναι ανθεκτική στη θεραπεία, η οποία μπορεί να διαρκέσει μήνες. Γι’ αυτό η πρόληψη είναι σημαντική.

Υγιεινές συνήθειες για την πρόληψη του μύκητα των νυχιών

Τα υγιή πόδια εξαρτώνται από την καλή υγιεινή, επομένως είναι σημαντικό να διατηρείτε τα δάχτυλά σας καθαρά και στεγνά. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να αποφύγετε την μόλυνση των νυχιών σας:

Κόψτε σωστά τα νύχια των ποδιών σας

Κόψτε τα νύχια των ποδιών σας με σωστά απολυμασμένο ψαλίδι νυχιών ή νυχοκόπτη και φροντίστε να τα κόψετε ευθεία. Είναι επίσης καλό να χρησιμοποιείτε λίμα για να λιμάρετε απαλά τυχόν αιχμηρές άκρες.

Φοράτε σωστά τοποθετημένα παπούτσια

Τα παπούτσια δεν πρέπει να αγγίζουν τα νύχια των ποδιών σας με κανέναν τρόπο. Αποφύγετε να γλιστρήσετε σε παπούτσια που είναι πολύ μεγάλα και να μπλοκάρετε τα νύχια των ποδιών σας στην άκρη του παπουτσιού. Η Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών συνιστά να αγοράζετε παπούτσια με φαρδύ ρύγχος που δεν θα πιέζει τα δάχτυλά σας.

Επιλέξτε παπούτσια που αναπνέουν

Όσο περισσότερος αέρας μπορεί να κυκλοφορεί γύρω από τα πόδια σας, τόσο πιο ξηρά και λιγότερο ευαίσθητα στον μύκητα των νυχιών θα είναι. Τα καλύτερα στοιχήματά σας: Παπούτσια από υλικό που αναπνέει, όπως δέρμα ή καμβάς, σύμφωνα με το Αμερικανικό Κολλέγιο Ορθοπεδικής & Ιατρικής Ποδιών και Αστραγάλων.

Αλλάζετε καθημερινά τα παπούτσια που φοράτε

Φορώντας παπούτσια που είναι ακόμα υγρά από τη χθεσινή ιδρωμένη προπόνηση θα αυξήσετε τον κίνδυνο μυκητίασης των νυχιών σας, επομένως επενδύστε σε μερικά καλά ζευγάρια και αλλάζετέ τα καθημερινά. Μη φοράτε το ίδιο ζευγάρι παπούτσια δύο μέρες στη σειρά και αφήστε τα να αερίζονται στο ύπαιθρο όπου μπορούν να στεγνώσουν καλά.

Αποφύγετε να πηγαίνετε ξυπόλητοι σε δημόσιους χώρους

Αποδυτήρια, δημόσιες πισίνες, ντους και παρόμοιοι χώροι είναι γεμάτοι μύκητες που περιμένουν να φτάσουν στα δάχτυλα των ποδιών σας. Να φοράτε πάντα σαγιονάρες, σανδάλια ή παπούτσια ντους σε υγρό περιβάλλον.

Απολυμάνετε τακτικά

Τρίψτε το ντους σας και απολυμάνετε το με ένα καθαριστικό με βάση τη χλωρίνη. Ψεκάστε τα παπούτσια σας με ένα αντιβακτηριακό σπρέι, ειδικά αν τα έχετε φορέσει χωρίς κάλτσες και πλύνετε όλες τις κάλτσες σε ζεστό νερό με χλωρίνη για να σκοτώσετε τυχόν μύκητες. Επίσης, πλένετε τα πόδια σας καθημερινά, φροντίζοντας να τα στεγνώνετε καλά μετά, ειδικά ανάμεσα στα δάχτυλα όπου μπορεί να παγιδευτεί η υγρασία.

Πασπαλίστε τα παπούτσια σας

Χρησιμοποιήστε μια αντιμυκητιακή σκόνη για να κρατήσετε τους μύκητες μακριά. Πασπαλίστε τη σκόνη μέσα στις κάλτσες και τα παπούτσια σας πριν από κάθε φορά που τα φοράτε για να αποτρέψετε την ανάπτυξη σπόρων μυκήτων. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό σε ζεστό καιρό όταν τα πόδια σας τείνουν να ιδρώνουν περισσότερο.